На футбольних полях України відбулися ігри 16-го туру чемпіонату України серед команд Прем’єр-ліги. В одному з центральних матчів одеський «Чорноморець» дав бій київському «Динамо» у засніженій українській столиці. Двобої киян з одеситами протягом останніх років завжди цікавили вболівальників з огляду на високі амбіції обох колективів у чемпіонаті України. Однак цього розіграшу  «моряки» перебувають на стадії перебудови і як наслідок — на передостанньому щаблі турнірної таблиці.

Саме тому перший тайм звітної зустрічі пройшов, як і передбачалося, за солідної гральної та територіальної переваги динамівців. Можливо, підопічні Сергія Реброва були б гострішими під час побудови власних атак, але перший сніг і слизький газон внесли корективи.

Головний тренер  «Динамо» дав змогу  проявити себе кільком футболістам, які  мають недостатньо гральної практики, — Рибці, Петровичу, Макаренкові та Буяльському. Водночас у «Чорноморця» на поле  не вийшов вихованець київського клубу Калитвинцев.

Одесити активно захищалися і намагалися не залишати вільного простору на власній половині поля. Тому перший удар «Динамо» у ворота гостей відбувся лише на 43-й хвилині. Щоправда,  закінчився голом: Сілва запустив Ярмоленка до штрафного майданчика суперників, а  його простріл з кількох метрів замкнув Гонсалес.

Не встигли команди відновити гру після перерви, як кияни заробили право на пробиття 11-метрового удару. Арбітр вказав на точку після того, як Петько сфолив у власних володіннях проти Ярмоленка. Сам постраждалий і реалізував вирок, забивши свій сьомий гол у нинішньому чемпіонаті.

А наприкінці зустрічі «моряки» скористалися помилкою голкіпера «Динамо», який відбив м’яч перед собою після удару Коркішка. Ковальцеві нічого не залишалося, як поцілити — 2:1, і кияни не дають змоги «Шахтареві», який майже без опору відібрав три очки у «Говерли», відірватися у турнірній таблиці. 

Щодо інших поєдинків, то «Карпати» у Львові легко впоралися з «Олімпіком», забивши у ворота донеччан чотири голи; «Зоря» здобула вольову перемогу над дніпродзержинською «Сталлю»; «Металіст» у матчі, який ледь не було зірвано через можливий бойкот команди, зазнав чергової поразки. Безвиграшна серія харків’ян становить вже 14 матчів. А запорізький «Металург» у  матчі проти «Волині» представляли молоді вихованці академії. Підопічні Віталія Кварцяного відразу пішли в атаку і забивали в середньому по голу щодесять хвилин. Команда Анатолія Чанцева зуміла засмутити суперника лише одного разу — в доданий час.

Як відомо, базовою датою перенесеного через проведення місцевих  виборів 12-го туру чемпіонату України з футболу визначено 5 грудня. Далі — футбольне міжсезоння, за яке команди мають попрацювати над помилками.

ЗНОВУ БЕЗ УБОЛІВАЛЬНИКІВ 

Черговий вердикт від УЄФА

Контрольно-етичний дисциплінарний комітет УЄФА ухвалив кілька рішень із приводу порушень правил безпеки та порядку на матчі кваліфікаційного раунду чемпіонату Європи 2016 року між національними збірними України та Іспанії, що відбувся 12 жовтня 2015 року на НСК «Олімпійський» у Києві.

Згідно з рішеннями дисциплінарного органу, ФФУ повинна провести наступний домашній матч у змаганнях під егідою УЄФА за зачиненими дверима.

Крім того, національна асоціація зобов’язана сплатити штраф за порушення, зафіксовані протягом матчу, обсягом 97 тисяч євро.

ТАБЛО «УК»

Динамо — Чорноморець — 2:1 Голи: Гонсалес (43), Ярмоленко (47, пен.)  — Ковалець (87)

Карпати —  Олімпік —  4:1 Голи: Кожанов (16, пен.), Чачуа (20), Худоб’як (76), Кльоц (89) — Матяж (27)

Зоря — Сталь — 2:1 Голи: Кравченко (57, автогол), Будківський (63) — Кулач (12)

Олександрія — Металіст — 2:0  Голи: Пономар (60), Микицей (90+4).

Говерла — Шахтар — 1:6 Голи: Хльобас (16) — Ракицький (9), Тайсон (28), Марлос (30), Феррейра (34), Тейшейра (67, 73, пен.)

Волинь — Металург — 9:1  Голи: Козьбан (1), Кобахідзе (4, 23), Матей (7, пен.), Шарпар (36, пен., 58, 82), Герасим’юк (44), Матей (54, пен.) — Ігнатенко (90+2)

Матч «Дніпро» — «Ворскла» відбувся учора.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»