ПРОГНОЗ

Та 30—35% площ під озимими  доведеться пересівати, переконані експерти
 

— Саме стільки площ під посівами озимих, насамперед у південних, південно- східних та частково центральних областях, недостатньо вкриті снігом, і можуть бути пошкоджені або знищені через зниження температури, — зауважила начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко під час конференції «Врожай-2012: що не всохло, те вимерзне?». — Остаточно оцінити обсяги втрат можна буде після відновлення вегетації, а площі пересіву — на початку березня.

За її словами, циклон, що визначатиме погоду до 10 лютого, а можливо, і довше, приніс в Україну снігопади і хуртовини, а отже й стійкий сніговий покрив на більшості територій (10—15 см і навіть до 30 см), що є свого роду подарунком. Він захищає посіви від морозів. За інших обставин втрати були б більші. Наразі ж ситуація поганенька, але не критична, констатувала вона.

— 2 і 3 лютого спостерігатиметься найхолодніший період зі зниженням температури повітря до -28, -30, а можливо, і до -33, -35. Денні температури також будуть низькими — до -10, -15, — спрогнозувала Т. Адаменко. — При цьому атмосферні фронти пройдуть по східних областях з вірогідними опадами у вигляді снігу, а на півдні країни — у вигляді мокрого снігу і, можливо, дощу, що «з’їсть» сніг, на тлі низьких температур.
 

На думку президента «Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів» Івана Томича, навесні пересіватиметься як мінімум 30% площ, а валовий збір озимої пшениці у 2012 році становитиме 15 млн тонн. Водночас він слушно зауважив, що ще невідомо, якою буде погода навесні.

— Якщо у квітні-травні буде посуха, то площі пересіву можуть збільшитись до 50%. Тоді пшениці зберемо не більше 10 млн тонн, — додав він. — При цьому врожайність буде невисокою. І не лише через погодні умови, а й через технологічну незабезпеченість проведення посівної-2011. Остання, до речі, була дуже несприятливою й через недостатні запаси вологи у грунті і температурний режим (4 місяці не було дощу і була найбільша засуха за останні 50 років), що негативно вплинуло на схожість насіння.

До речі, як раніше зазначав міністр аграрної політики і продовольства, на можливе пересівання озимих у держбюджеті-2012 передбачено близько 20 млн грн.

У свою чергу головний науковий співробітник відділу агрохімії та фізіології рослин Національного наукового центру Інституту землеробства НАНУ, член-кореспондент Європейської академії природничих наук Едуард Дегодюк повідомив, що станом на січень 2012 року, за даними регіонів, отримано 83,3% сходів озимих культур. При цьому у доброму стані перебуває майже 27%, у задовільному — 40%, слабкі і зріджені —  33 %.

«На 1,4 млн га площ не отримано сходів, — зауважив він. — Цей рік якщо не екстремальний, то наближається до цього, бо середнє випадання озимих культур до 10% — норма, більше — загроза зниженню урожаю».

 За словами науковця, цієї зими серед озимих найкраще почувається жито, тоді як ячмінь і ріпак — найгірше. При цьому останній, за оцінками Т. Адаменко, втрачений на 50% площ, а загалом втрати посівів становлять 2 млн га.

— Урожай буде помітно нижчим, ніж торік, — констатував Е. Дегодюк. — Бо урожаї такого рівня, як ми мали у 2011-му, можна отримати лише раз у 4—5 років. Так природа влаштована. Обов’язково після біоспалаху наступає зниження.

На запитання журналістів щодо впливу морозу на насадження винограду і кісточкових, Тетяна Адаменко відповіла: «Насправді нинішні температурні показники не є сенсаційними і відповідають кліматичній нормі, просто ми вже звикли до інших зим. Знижень до 35 чи 40 градусів морозу, що можуть пошкодити плодові дерева, ми не очікуємо. Водночас, якщо буде мінус 20 три ночі підряд, як прогнозується, можливі незначні пошкодження персика. Втрати винограду очевидно теж будуть, де немає снігу, і буде температура -18 протягом тривалого періоду. Але це не буде катастрофічним, бо такі втрати маємо щороку».

ДОВІДКА «УК»

За даними Мінагропроду, в Україні озимою пшеницею засіяно 6,5 млн га, ячменем — 1,2 млн, житом — 0,3 млн і ріпаком —  0,9 млн га.