Єврокомісар з питань Європейської політики сусідства та переговорів про розширення Йоганнес Ган прибув до Києва, аби обговорити з керівництвом України реформаторські досягнення та надання додаткових важелів впливу на наші внутрішньоекономічні процеси, зокрема й у зв’язку з досягненням прогресу у сфері верховенства права (суму ще не узгоджено, однак з рамкового фонду ЄС планується виділити майже 70 мільйонів євро). Та перед тим як дати старт двосторонній зустрічі з Президентом Петром Порошенком в його Адміністрації, сторони звернулися із заявами до представників ЗМІ.

За позитивний знак розцінено можливість отримати перший транш макрофінансової допомоги від Євросоюзу обсягом 600 мільйонів євро. «Ми надзвичайно раді, що Верховна Рада ратифікувала третій пакет макрофінансової допомоги Україні загальною вартістю 1,8 мільярда євро. І я впевнений, що за кілька тижнів ми вже зможемо надати Україні перший транш у рамках цього пакета», — сказав Йоганнес Ган. Йдеться про закон «Про ратифікацію Меморандуму про взаєморозуміння між Україною як позичальником та ЄС як кредитором і Кредитної угоди між Україною як позичальником, Національним банком України як фінансовим агентом позичальника та Європейським Союзом як кредитором (щодо отримання Україною макрофінансової допомоги Європейського Союзу у сумі до 1 мільярда 800 мільйонів євро)».

Глава держави привітав рішення ЄС розширити участь у вирішенні безпекових аспектів в Україні та заявив, що питання направлення до нас місії ЄС з підтримки мінських угод залишається на порядку денному. За словами Петра Порошенка, візит пана єврокомісара є потужним символічним сигналом для України щодо підтримки ЄС.

А в ході спільного брифінгу з Головою Верховної Ради Володимиром Гройсманом Йоганнес Ган говорив про відповідальне ставлення парламенту до процесу реалізації демократичних реформ. Цей процес він вважає «головним двигуном» впровадження Угоди про асоціацію з ЄС. Володимир Гройсман натомість розповів, що під час переговорів йшлося про ситуацію на Донбасі. Він поінформував високопосадовця, що Росія не виконує взятих зобов’язань з мінських угод, продовжує гібридну війну. «Україна і український парламент готові все робити, щоб належним чином виконувати мінські угоди», — наголосив Голова ВР. Окремо він поінформував Єврокомісара, яким чином парламент забезпечує виконання реформ, і нагадав, що напередодні робоча група завершила процес підготовки змін до Конституції.

Високий гість заявив про можливість досягнення значних позитивних змін завдяки децентралізації влади. «Ми обговорили два важливих питання, зокрема те, на якому етапі перебуває робота з питань децентралізації і на якому етапі перебуває конституційна реформа. У Європейському Союзі багато країн, які мають дуже хороший, успішний досвід у сфері децентралізації. Тому ми вважаємо, що цей процес допоможе й Україні рухатися вперед, — передає його слова УНІАН. — Досвід Євросоюзу свідчить, що країни процвітають тоді, коли регіони заохочені до розвитку власного потенціалу або отримують засоби для цього. Дуже важливо, щоб Україна продовжувала це робити».

Дещо раніше міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус і Йоганнес Ган підписали меморандум про взаєморозуміння щодо програми ЄС з підтримки малого та середнього бізнесу в Україні. Документ дасть змогу скористатися програмою технічної допомоги EU SURE з бюджетом у 55 мільйонів євро.

Окрім цього, програма передбачає створення 15 центрів підтримки малого та середнього бізнесу у 15 регіонах країни. В них місцеві й міжнародні консультанти допомагатимуть бізнесу ставати конкурентнішим, знаходити ринки збуту, користуватися можливостями зони вільної торгівлі з ЄС. Особлива увага приділятиметься регіонам, які постраждали від конфлікту і в яких бізнес може допомогти із зайнятістю і реінтеграцією переселенців.

«Сподіваюся, що ці центри будуть не тільки осередком знань, а й допоможуть нашим підприємцям налаштовувати робочі зв’язки один з одним. На державному рівні ця програма дасть змогу формувати найсприятливіше законодавство для малого та середнього бізнесу, — передає слова Айвараса Абромавичуса прес-служба Мінекономрозвитку. — Це тільки перша частина програми, що відкриває перед нами можливість отримати до 40 мільйонів євро у вигляді фонду гарантування кредитів для малого та середнього бізнесу».

Коментуючи суть меморандуму, Йоганнес Ган зазначив, що завдяки нещодавно запровадженому інструменту поглибленої та всеосяжної ЗВТ малий та середній бізнес зможе залучити близько 2 мільярдів євро інвестицій. «Ми доводимо, що солідарність з Україною — це не лише слова, а конкретна цільова підтримка сталого відновлення української економіки. Це означає нові робочі місця, покращення життя людей, які потерпають і заслуговують на краще майбутнє», — наголосив він.