…Недавнього вечора їхав  міською маршруткою. У центрі Сум, на перехресті вулиць Іллінська та Набережна річки Стрілка, водій  загальмував. З вікон було видно: щойно тут сталася дорожньо-транспортна пригода і міліція означала її місце. Один з працівників ДАІ підійшов до водія і попросив довезти  молоду жінку.

Пасажирка, зодягнена у світлу блузку, на якій проглядалися свіжі темні плями, не приховувала хвилювання. На її очах машина збила молодого чоловіка. Біля потерпілого блискавично зібрався гурт  допитливих (щоб не сказати гав), які тільки охали й ахали,  а ось першу безпосередню допомогу надала  лише вона. Як з’ясувалося пізніше, молода медсестра Інна за випадковим збігом обставин поспішала до міської лікарні на нічну зміну.

Хто знає, що  чекало б на чоловіка-страждальця, аби не медична сестра. Вона не тільки викликала «швидку», а й зупинила кровотечу, перев’язала рану. Невдовзі наспіли лікарі, які доставили постраждалого до лікарні. На щастя, фінал ДТП виявився більш-менш оптимістичним: обійшлося травмами, хоча все могло закінчитися фатально.

Стосовно наданої допомоги хтось може заперечити: мовляв, хто на кого вчився. Але ж часто трапляється, що життя людини, яка потрапила в біду, залежить від блискавичної реакції того, хто цієї миті виявиться поруч. Тільки ж далеко не кожен з нас може професійно зробити штучне дихання, обробити рану, перев’язати її. А між іншим, завтра світова спільнота відзначає Міжнародний день з надання першої допомоги. Виявляється, ця дата є на календарях десятків країн світу і її головним провідником стала Міжнародна організація Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.

Показово, що останнім часом відповідний рух набув поширення і активності. За підтримки урядів і партнерів організації професійні тренінги пройшли більш як 7 мільйонів громадян 52 країн. Порівняно з показником 5-річної давності це майже вдвічі більше, що в стільки ж разів підвищує шанси на порятунок кожного, хто потрапить у біду.

Україна є активним учасником червонохресного руху, сповідуючи головні принципи з надання першої допомоги потерпілим. Як розповів голова Сумської обласної організації ТЧХ Ігор Шаповал, на початку цього року осередок одержав відповідний міжнародний сертифікат, який дав право  організувати навчання місцевого населення за європейськими стандартами. Уже розпочалася робота зі створення спеціалізованого центру — незабаром  усі бажаючі зможуть пройти курси і засвоїти бодай ази надання першої невідкладної допомоги.

А поки що сумчани зробили конкретний практичний крок. Учора на центральній вулиці Соборній медики, волонтери, фахівці патронажної служби Товариства Червоного Хреста влаштували для перехожих такий собі медичний  лікнеп. Виявилося, що городяни не байдужі до означеної проблеми.

Так, ця справа виключно добровільна: хочеш — учися, ні — як вважаєш. Але подібна метода стає європейським стандартом. До того  ж від нещастя чи халепи ніхто не застрахований: як інколи гірко жартують, була б людина, а неприємності її знайдуть. І хто знає, ким доведеться побувати кожному з нас — рятувальником чи постраждалим?

Постукаймо по дереву, аби біда оминула всіх,  хоча воно, дерево,  не завжди реагує на наші наполегливі сигнали.