Творець Малого герба України, засновник українського архітектурного стилю модерн, художник Василь Григорович Кричевський (1872—1952) та його не менш талановита родина почали створювати одну з кращих сторінок українського мистецтва з кінця ХІХ століття й роблять це донині. Хоч більшу частину життя змушені були робити це за кордоном.

Після смерті Василя Кричевського в далекій Венесуелі його донька — художник, скульптор, ткаля, вишивальниця – й сини,  відомі мистці акварельного живопису, не наважилися повернутися в Україну: родинні коріння сина Василя (1901—1978) й доньки Галини (1918—2006) проросли вже в Каліфорнії (США), сина Миколу (1898—1961) доля закинула до Парижа. І вони, і нове покоління Кричевських зберегли теплі почуття до рідної землі. Серед них — художниця Катерина Кричевська-Росандіч, онука Василя Григоровича. Нині їй 88 років, разом із сім’єю вона мешкає в містечку Маунтен-В’ю, штат Каліфорнія.

Таким художниця побачила гуцульський Великдень. Фоторепродукція надана автором

Своє життя Катерина Василівна теж присвятила живопису — її роботи широко представлені в музейних зібраннях і приватних колекціях в усьому світі. Відома вона й в Україні, де їй присвоєно звання почесного професора Національної академії образотворчого мистецтва й архітектури та заслуженого діяча мистецтв України.

Катерина Василівна мріє повернути творчу спадщину Кричевських на Батьківщину. Задля цього співпрацює з кількома музеями, зокрема й Національним заповідником українського гончарства в Опішні. Кілька років тому в приміщенні Опішнянського гончарного навчально-показового пункту Полтавського губернського земства (1916), спроектованого патріархом родини, засновано Музей мистецької родини Кричевських. Сюди Катерина Кричевська-Росандіч нещодавно адресувала значну колекцію світлин з особистого архіву, зокрема тут презентовані картини художниці 1944 — 2002 років.

У роботі Катерина Кричевська-Росандіч віддає перевагу акварелі, поєднуючи її з графікою, гуашшю, олією. Кожна її робота колоритна, гармонійно закомпонована виразними образами й зображує закінчену історію. Твори викликають подив, щемливі почуття від справжнього мистецтва, змушують мріяти, переживати й підноситися духом.

Унікальні світлини, що презентують творчість Катерини Кричевської-Росандіч, стали цінним надбанням експозиції Музею мистецької родини Кричевських, представивши сучасності ще одну знакову постать видатного роду українських митців американської діаспори.

Жанна РІЗНИЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»