УРОЧИСТОСТІ

Річниця Перемоги вкотре довела: із сучасними викликами можна боротися лише об'єднавши зусилля

Столичні урочистості з нагоди 66-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні розпочалися задовго до параду на Хрещатику. За багаторічною традицією перші особи держави - Президент Віктор Янукович, Прем'єр-міністр Микола Азаров, Голова Верховної Ради Володимир Литвин - поклали квіти до Могили Невідомого солдата у парку Вічної Слави.

Хвилина мовчання

На церемонії були також присутні Секретар РНБОУ Раїса Богатирьова, голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов, Голова Київської обласної державної адміністрації Анатолій Присяжнюк, народні депутати, члени Кабінету Міністрів, представники Адміністрації Президента, перший Президент України Леонід Кравчук, ветерани Великої Вітчизняної війни, представники громадськості, кияни.

Після покладання вінка до Меморіалу присутні вшанували пам'ять воїнів, полеглих у роки Великої Вітчизняної війни, хвилиною мовчання. А воїни Почесної варти вшанували пам'ять загиблих шістьма залпами з особистої зброї та урочистим маршем.

Крім того, квіти від Президента і Прем'єра лягли й до підніжжя пам'ятника нашому славетному земляку, тричі Герою Радянського Союзу Івану Микитовичу Кожедубу.

На бідність не заслуговують

На Хрещатику глава держави звернувся до учасників параду, ветеранів і запрошених з урочистою промовою. "Сьогодні ми святкуємо видатну подію нашої історії. 66 років тому Український народ, пліч-о-пліч з іншими народами Європи і світу, переміг найстрашнішого ворога людства - нацизм. Примарі смерті та рабства було протиставлено героїзм та самопожертву мільйонів людей, їхнє прагнення до свободи, миру і щастя.

Завдяки ратному подвигу наших батьків і дідів сили зла, що прагнули поневолити і знищити цілі народи, було переможено. Це перемога над нелюдськими ідеями расового панування, ксенофобії, нетерпимості, пригноблення і знищення", - сказав Віктор Янукович.

"9 травня для всіх нас - священна дата. Вона омита кров'ю героїв, мучеників і праведників цього світу. Пам'ять про них ніколи не зітреться. Вона передаватиметься від покоління до покоління. В цьому - запорука майбутнього. Війна з нацизмом завдала тяжкого удару Україні. Вона відібрала мільйони життів наших співвітчизників. Немає жодної української сім'ї, яка б не відчула болю та гіркоти втрати. І це - наш спільний біль. А перемога над нацизмом - це наше спільне свято, яке об'єднує народ України і всі народи світу", - цитує слова Президента його прес-служба.

Взагалі, без перебільшення можна стверджувати, що Велика Перемога стала найважливішою віхою на шляху творення нового гуманного світу, бо саме тоді почалося зведення будівлі єдиної демократичної Європи.

Віктор Янукович запевнив, що курс на розвиток громадянської нації, поглиблення міжнаціонального порозуміння і міжкультурного діалогу всередині країни, курс на забезпечення добросусідських відносин і взаємовигідного партнерства у зовнішній політиці будуть здійснюватись неухильно. Бо це наш спільний обов'язок перед батьками-героями, чия Перемога надихає на працю заради сьогодення і майбутнього.

"Я переконаний, що ці цілі об'єднують все українське суспільство. Ми мусимо пам'ятати - наш спокій, мирне життя, надія на майбутнє оплачені дуже високою ціною. Ми повинні бути гідними цих жертв", - продовжив Президент.

Він особисто звернувся до представників влади і депутатів усіх рівнів із вимогою бути особливо уважними і турботливими до ветеранів та їхніх потреб. Адже герої, які не скорилися перед ворогом, не повинні жити у бідності і самотності. І цей чинник має бути одним із пріоритетів роботи влади, критерієм її оцінки.

Пліч-о-пліч із героями

Відтак глава держави та учасники церемонії переглянули прохід Хрещатиком зразків військової техніки часів Великої Вітчизняної, а також святкових колон ветеранів війни усіх районів столиці. Разом із 45 ветеранами Великої Вітчизняної війни Віктор Янукович, Микола Азаров і Володимир Литвин взяли участь в урочистій ході Хрещатиком до Майдану Незалежності.

Керівники держави разом із ветеранами Великої Вітчизняної війни переглянули урочистий мітинг-концерт "Ту славну весну не забути повік", на початку якого усі присутні вшанували пам'ять загиблих у роки Великої Вітчизняної війни хвилиною мовчання.

По завершенні мітингу-концерту вони поспілкувалися з ветеранами та сфотографувалися з ними на пам'ять.

***

Із 66-річчям Перемоги у Великій Вітчизняній війні Віктор Янукович привітав своїх колег: Президента Російської Федерації Дмитра Медведєва, Республіки Білорусь - Олександра Лукашенка, Республіки Казахстан - Нурсултана Назарбаєва, Азербайджанської Республіки - Ільхама Алієва, Грузії - Михаїла Саакашвілі, Республіки Узбекистан - Іслама Карімова, Республіки Вірменія - Сержа Саргсяна, Туркменістану - Гурбангули Бердимухамедова, Республіки Таджикистан - Емомалі Рахмона, Киргизької Республіки - Розу Отунбаєву і в.о. Президента Республіки Молдова - Марьяна Лупу.