Польська частина східноєвропейського візиту Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка закінчилася його зустріччю із Президентом Республіки Польща Анджеєм Дудою. Обраний у цьому році глава Польської держави продовжив традиційну позицію попередників, підтвердивши незмінну підтримку України, її суверенітету і територіальної цілісності у міжнародно визнаних кордонах.

Він висловив слушну думку, що конфлікт в Україні потребує довготривалого врегулювання. І це стане можливим завдяки залученню до переговорного процесу сусідніх з Україною держав, керівництво яких добре розуміє та твердо підтримує Україну.

Арсеній Яценюк високо оцінив намір польської сторони значно активніше долучатися до врегулювання конфлікту на сході України: «Польща є нашим надійним партнером, оскільки добре усвідомлює рівень загрози з боку Росії для Європи». Він також щиро подякував вищому керівництву цієї дружньої країни за допомогу в реалізації європейського вибору України та впровадженні реформ у нашій державі.

Президент Словаччини Андрей Кіска вважає себе другом України. Фото з Урядового порталу

Рік — за десятиліття

Уже вчора глава українського уряду прибув на словацьку землю, де у Братиславі мав змістовну бесіду із Президентом Словаччини Андреєм Кіскою. Гостинний господар також висловив тверду й непорушну підтримку незалежності та територіальної цілісності України. При цьому він запевнив, що Словаччина була, є і залишатиметься другом України.

Арсеній Яценюк висловив вдячність за солідарність з Україною, партнерські відносини, і особливо за вагомий внесок Словаччини в енергетичну безпеку та енергонезалежність України. Адже реверсні постачання природного газу дали змогу нашій економіці значно послабити лабети російського «Газпрому».

Сторони обмінялися думками стосовно економічного становища України. Президент Словаччини високо оцінив результати реформ, які втілює вітчизняний Кабінет Міністрів, зазначивши, що за останній час нинішній уряд досяг набагато більшого, ніж було зроблено впродовж попередніх десятиліть.

Прем’єр-міністр гідно оцінив словацький досвід і підтримку словацьких експертів, які співпрацюють з очолюваним ним урядом, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Арсеній Яценюк та Андрей Кіска окремо обговорили енергетичну співпрацю, відзначаючи потребу єдиних підходів, які б гарантували безпеку обох країн, єдність європейської політики у цій сфері та ефективність її впровадження.

У центрі уваги співрозмовників була безпекова ситуація і стан виконання мінських домовленостей. Арсеній Яценюк та Андрей Кіска обговорили ініціативи і заходи для підтримки мирного врегулювання ситуації на сході України та посилення регіональної співпраці партнерів України в цьому контексті.

Кому вигідно?

Того самого дня у Братиславі Арсеній Яценюк дві з половиною години спілкувався зі словацьким колегою Робертом Фіцом. Теми стосувалися не лише двосторонніх відносин, а цілого комплексу геополітичних зв’язків. Так, будівництво проекту Nord Stream-2 Арсеній Яценюк назвав антиєвропейським і антиукраїнським проектом. Адже після зведення першого газогону Nord Stream («Північний потік») Україна втратила майже 1,5 мільярда доларів доходів від транзиту вуглеводнів.

Та й Євросоюзу такий недружній крок РФ не дав жодної додаткової енергетичної незалежності. «Яка різниця, де брати газ, якщо у вас один і той самий постачальник?» — слушно запитав Арсеній Яценюк.

Він підкреслив, що будівництво Nord Stream-2 означає для Європейського Союзу втрату можливості прямого постачання газу через територію України найкоротшим шляхом. А обсяг таких втрат становить 140 мільярдів кубічних метрів, які можуть іти через українську газотранспортну систему. Це також ставить під загрозу безпеку і безперервність постачання газу до країн Південно-Східної Європи, означає монополізацію шляхів постачання природного газу, підвищення ціни для кінцевих споживачів у ЄС. Втрат зазнають і друзі та партнери України. Зокрема Словаччина недорахується майже 800 мільйонів доларів доходів. Україна ж через другу чергу обвідного газопроводу втратить два мільярди доларів.

Тому уряд ухвалив рішення створити спільне підприємство з оперування українською газотранспортною системою. «До 49% спільної компанії з управління й модернізації української ГТС може належати компаніям-операторам із країн-членів Європейського Союзу та Сполучених Штатів Америки», — закликав до співпраці Арсеній Яценюк.

«Укотре звертаюся до наших європейських партнерів. Ви повинні стати партнерами на реальних діях. Спільно оперуймо українською газотранспортною системою. Це дасть можливість забезпечити транзит газу в Європейський Союз. Це не дасть можливості російському «Газпрому» мати монополію на європейському ринку. І це дасть змогу реально модернізувати українську ГТС», — підкреслив Арсеній Яценюк.

Розповів він і про своє доручення державному підприємству з обслуговування повітряного руху України посилити контроль за переміщенням російських літаків до Сирії.

У ході робочого візиту до Словаччини підписано двосторонні міжвідомчі документи, які стосуються співпраці у сферах енергоефективності, енергозбереження, відновлюваної енергетики та про співробітництво у сфері фізичної культури і спорту.