ПАРАЛІМПІАДА-2012

Україна вміє не лише здобувати нагороди,  а й відстоювати своїх переможців

Українська легкоатлетка Марія Помазан довела усьому світові: вона таки найкраща. Попри спірну технічну ситуацію щодо визнання її результату найвищим у метанні диска,  спортсменка не перегоріла і, знову вийшовши на старт, показала найвищий результат. Цього разу у штовханні ядра. Марія не лише  виборола золоту медаль, а й побила свій раніше встановлений світовий рекорд — 12,22 м.

Юрій ЦАРУК - чемпіон на стометрівці, а  отже, легкоатлетичний король. Фото з сайту zimbio.com

А ось місце нашої команди у загальнокомандному заліку залежить поки що від досі не відображеної буквально  відвойованої  президентом Паралімпійського комітету України Валерієм Сушкевичем золотої  Маріїної медалі: 12-та золота нагорода дала б змогу нашим спортсменам піднятися з четвертої на третю сходинку.

Як сказано у повідомленні Національного комітету спорту інвалідів, Міжнародний паралімпійський комітет вирішив присудити дві золоті медалі: одну українці Марії Помазан, а іншу — китаянці Цин У. Втім, на  офіційному сайті Паралімпіади відповідних повідомлень немає, натомість сказано, що «золото» перебуває у китаянки, «срібло» — в українки, а «бронза» — у спортсменки з Австралії.

Чемпіонка світу Алла ЛИСЕНКО тепер має і найвищу нагороду Паралімпіади. Фото з сайту zimbio.com

Бі-Бі-Сі Україна намагається з’ясувати, чим закінчився розгляд апеляції України. Втім, Національний комітет спорту інвалідів повідомляє, що Україні вдалося повернути золоту медаль у метанні диска, яку забрали через допущені під час підрахунку результатів помилки, Марії Помазан. Це означатиме, що Україна підніметься у командному заліку на третє місце, посунувши Британію.

Однією з найяскравіших сторінок стала  вранішня недільна регата. Сумнівів у тому, що  наша веслувальниця Алла Лисенко — найкраща за підсумками 2011 року спортсменка-веслярка — візьме золоту нагороду, не було. Четвірка зі стерновим виборола почесну бронзову нагороду.

Наразі у скарбничці нашої команди 25 високих нагород, 11 з яких завойовано у плаванні, 1 — в кульовій стрільбі, 5 — у дзюдо, 2 — в академічному веслуванні, 1 — у паверліфтингу, 5 — у легкій атлетиці.

Через постійні тренування та змагання часу подивитися столицю Британії немає, сказав Бі-Бі-Сі Україна плавець Андрій Калина. Не встиг порадіти  здобутій медалі найвищого ∂атунку, а вже за кілька днів  чекає важлива естафета (4 по 100).

Свою золоту медаль бігун Юрій Царук не вважає навіть виконаним завданням-мінімумом: «У всіх, хто сюди приїжджає, є лише завдання-максимум, мінімуму не може бути. Запитайте будь-якого спортсмена: він приїхав у Лондон показати свій найкращий результат». Свою медаль паралімпієць присвятив Україні й пообіцяв зробити все можливе і неможливе, щоб здобути другу.

— Найголовніший тиск — це те, що ти представляєш цілу державу, 46 мільйонів людей, які всі старалися, щоб ти сюди приїхав. Цим людям мені справді хотілося показати, що я достойний приїхати сюди.

Президент Паралімпійського комітету Валерій Сушкевич зібрав серйозну команду. Треба подякувати всім: масажистам, тренерам, іншим. Вони уболівають за нас, і велике їм спасибі. Із цими людьми ми проводили майже весь час. Ми бачили їх, можливо, більше, ніж своїх рідних, — сказав Юрій Царук.

ОФІЦІЙНО

Президент України Віктор Янукович привітав легкоатлетку Марію Помазан, яка стала кращою у штовханні ядра, веслувальницю Аллу Лисенко, плавців Євгена Бородайка та Дмитра Залевського зі здобуттям золотих нагород на XIV літніх Паралімпійських іграх у Лондоні.

Українські спортсмени гідно представляють нашу країну на престижних міжнародних змаганнях і роблять вагомий внесок у формування її позитивного іміджу в світовому спортивному русі, наголосив глава держави. Президент висловив сподівання, що здобутки наших спортсменів і надалі працюватимуть на авторитет України на світовій спортивній арені.

Віктор Янукович побажав чемпіонам міцного здоров’я, наснаги та подальших яскравих перемог.