РАРИТЕТИ 

На території Святогірської лаври запрацювала виставка артефактів та стародруків ХVII століття

«Святі Гори в історії Слобідської України» — виставку під такою назвою підготували разом Святогірський історико-архітектурний заповідник, що в Донецькій області, музей археології та етнографії Слобідської України Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна, музей книги та книгодрукарства Острозького історико-культурного заповідника Рівненської області та Слов’янський краєзнавчий музей. Безперечно, її «родзинкою» стали стародруки, якими користувалися в Святогірському монастирі в ХVІІ столітті. «Цей розділ виставки є певною спробою наукової реконструкції «репертуару» книгозбірні монастиря, а також дає змогу  відслідкувати роль Святих Гір у формуванні духовних підвалин світогляду та культури Слобідської України», — вважає директор Святогірського історико-архітектурного заповідника Володимир Дєдов.

Отже, відвідувачам запропонували видання початкового періоду існування святої обителі на берегах Сіверського Дінця. Зокрема тут представлені 10 російських стародруків початку формування монастирської бібліотеки в 20-30 роках ХVІІ століття. А також сім видань Києво-Печерської лаври та львівського Успенського православного ставропігійського братства. Найстарішим серед  демонстрованих видань є  «Псалтир навчальний», надрукований у 1622 році Печатним двором у Москві. Дуже рідкісними вважаються і видання «Часовник» (1651 рік), «Октоїх» (1638), «Тріодь пісна» (1627), «Сльозківський Апостол» (1654).

Особливу увагу фахівці звертають на вельми  цікаву книгу «Маргарит Іоанна Златоуста», видану в перекладі з грецької мови в 1698 році. Зокрема на виставковому примірнику збереглися  численні маргіналії ХVІІ-ХVІІІ століть, а також запис про купівлю видання в 1753 році за 6 рублів. Окрім згаданого розділу «Богослужбова література Святогірського монастиря» виставка також привертає увагу багатою археологічною частиною. Тут зібрані 365 раритетних предметів, знайдених під час досліджень культурного шару Святогірського монастиря, міст-фортець Цареборисів, Тор, Маяки та козацьких поселень на території Святих Гір. Серед них цікава нумізматична колекція, зброя козацької доби (гарматні ядра, списи, стріли, кулі тощо).