ВШАНУВАННЯ

Паралімпійці виправдали сподівання  на нагороди, а уряд виконав обіцянку, вчасно виплативши   їм заслужені преміальні 

Три великі яскраво розмальовані автобуси «Неоплан» того дня ніби прописалися на перехресті столичних вулиць Банкової та Інститутської, курсуючи від однієї державної установи до іншої. Першою зупинкою стала Адміністрація Президента, де українських чемпіонів і призерів ХІV Паралімпіади вітав глава держави.

Сподіваємось, це не останні нагороди наших спортсменів. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Буквально одразу естафету прийняли й урядові структури, підготувавши Клуб Кабінету Міністрів до урочистостей і вшанування героїв лондонських Ігор. 79 молодих, красивих і неймовірно сильних не лише фізично, а й морально молодих людей, їхніх тренерів та членів офіційної делегації до того, здавалося, вельми простора зала ледве вмістила.

Навколо сцени спортсмени утворили два яруси по чотири ряди крісел, а блакитно-сині кольори форми злилися в одну потужну хвилю. У багатьох на грудях сонячними зайчиками виблискували заслужені паралімпійські медалі й державні нагороди, вручені Президентом. Картину доповнювали пастельні тони в букетах ірисів і мальв.

Язик не повертається назвати цих життєрадісних молодих людей банальним словом інвалід. Вони такі самі, як і інші, просто потреби їхні дещо відрізняються від звичайних. Але ж зробили для іміджу та престижу держави вони значно більше за нас... 11 візочників, чорні окуляри на декому з них, а також присутність супроводжуючих осіб і сурдоперекладача — лише це видавало приналежність їх до особливої команди.

Так само особливо поставився до них і Прем’єр-міністр Микола Азаров, особисто потиснувши руку кожному з тих, хто вимушено прикутий до візка, що супроводжувалося гучними оплесками колег-олімпійців. «Продемонстрована вами мужність довела ваші необмежені можливості, — Микола Янович ледве стримував розчулення, водночас висловивши спортсменам величезну подяку за особливе почуття гордості, яке вони подарували нам у дні Паралімпіади. — Влада ж зі свого боку й надалі сприятиме розвитку паралімпійського  руху в Україні».

Поки що вони отримали з рук Миколи Азарова Почесні грамоти Кабінету Міністрів з нагрудними знаками і букети ніжних кремових троянд. У ході нагородження Микола Азаров не забув поцікавитися: «Чи всі отримали обіцяні матеріальні винагороди?». Позитивна відповідь не забарилася. Та й прес-секретар глави уряду Віталій Лук’яненко підтвердив кореспонденту «Урядового кур’єра», що саме в понеділок спортсменам на картки перераховано все до копійки.

До слова, минулого тижня уряд ухвалив рішення про збільшення призових за здобуті медалі. Із 700 до 800 тис. грн зросла цінність паралімпійського «золота», на 50 тис. — до 550 тис. грн «поважчало» «срібло», і з 350 до 380 тис. підвищено премію за бронзові нагороди.

Крім того, уряд має серйозні наміри посилити всю необхідну базу для підготовки паралімпійців. Хвилею непідробної радості вони зустріли слова Миколи Азарова про доручення з підготовки відповідної Державної програми.

Завершили зустріч спільне фотографування, традиційний келих іскристого шампанського і сподівання на майбутні перемоги, у чому ні Микола Азаров, ані кожен із присутніх на урочистостях не мають жодного сумніву.