У ході традиційного спілкування з користувачами соціальної мережі Фейсбук Прем’єр-міністр Микола Азаров відповів на кілька важливих запитань. Зокрема він заявив, що українцям не варто перейматися зростанням цін на ліки. За словами Миколи Азарова, питання цін на ліки та лікарські препарати постійно перебуває на контролі в уряді. Прем’єр нагадав, що вже понад рік реалізується експеримент з референтними цінами на препарати для гіпертоніків. 

А нині МОЗ працює над розширенням переліку ліків, до яких застосовуватиметься аналогічний підхід. «Тому ніяких різких стрибків цін на ліки не буде. У нас є достатні запаси на осінньо-зимовий період, поставки здійснюються відповідно до угод. Я думаю, що ніяких аномалій в цьому сезоні не буде», — заявив глава уряду.

Продовжуючи медичну тематику, Микола Азаров запевнив, що Національну спеціалізовану дитячу лікарню «Охматдит» обов’язково буде добудовано та здано в експлуатацію. Глава уряду підкреслив, що це питання перебуває не лише під його особистим контролем, а й під контролем Президента.

Цей комплекс має остаточно стати до ладу наприкінці наступного року. Фото з сайту obozrevatel.com

«Для нас дуже важливо, щоб в Україні з’явилася велика, сучасно оснащена дитяча лікарня. Це дуже дорогий об’єкт. І, тим більше, ми налаштовані на те, щоб наприкінці наступного року лікарню було в повному обсязі введено в дію через «не можу» і через неможливо», — заявив Прем’єр.

При цьому він звернув увагу на велику кількість важливих соціальних об’єктів, які вдалося побудувати і ввести в експлуатацію останнім часом. «Іноді, читаючи в ЗМІ критичні зауваження про те, що десь щось не зроблено чи не так зроблено, дивуюся, адже масштаби тих об’єктів, за які ми взялися останніми роками, дуже великі. І, звичайно, не все йде легко та гладко, як хотілося б. І, тим більше, ми рухаємося вперед», — цитує слова Миколи Азарова департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Асоціація Росії не загрожує

Микола Азаров зазначив, що Росія побоюється перспективи підписання угоди про зону вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом. Але якщо навіть ці побоювання можуть бути теоретично об∂рунтованими, то з практичної точки зору ризик мінімальний. «Що таке зона вільної торгівлі? Це максимальне усунення торгових бар’єрів на шляху руху товарів між країнами ЄС та Україною. Російська сторона остерігається, що в цьому випадку європейські товари через Україну підуть до країн Митного союзу, оскільки між країнами Митного союзу і Україною також діє договір про зону вільної торгівлі. Чи є резон для таких побоювань? Теоретично так. А практично, використовуючи механізми, передбачені СОТ, наприклад, сертифікат походження, спільні пункти митного контролю, можна ці ризики звести практично до нуля», — заявив Микола Азаров.

Таким чином, позиція української сторони полягає в тому, що після підписання угоди про зону вільної торгівлі з ЄС ніщо не заважає нам розвивати торговельно-економічні відносини з країнами Митного союзу. «Це наша принципова позиція, з якою, до речі, солідарна і Європейська комісія, яка зробила відповідну заяву», — підкреслив глава уряду. Водночас він наголосив на тому, що Україна є принциповим прихильником поглиблення торговельно-економічних відносин з країнами Митного союзу.

Держзамовлення на технарів

Крім того, глава уряду торкнувся деяких освітянських питань. Зокрема, він наголосив на тому, що уряд і надалі продовжуватиме грамотну політику формування державного замовлення на затребувані в державі спеціальності. «Ми не тільки заявляємо, ми це вже зробили. Держзамовлення на технічні спеціальності у ВНЗ вже значно збільшено, і будемо і надалі його збільшувати. Але робитимемо це виважено. Для того, щоб збільшити держзамовлення, ми повинні мати можливості проводити навчання, а для цього необхідні відповідні фахівці, матеріальна база, лабораторне обладнання. Причому все це повинно бути сучасним і на хорошому рівні. Не можна ж отримати технічну спеціальність, якщо ти в очі не бачив сучасне машинобудівне підприємство», — зазначив Прем’єр.

Окремо глава уряду повідомив, що він доручив відновити церкву Спаса на Берестові в Києві, біля якої було поховано Юрія Долгорукого. Микола Азаров підкреслив, що ця церква є нашим національним надбанням, але там понад 20 років практично не ведуть реставраційні роботи.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»