БІАТЛОН

Обійти норвежок наші дівчата спробують на європейській першості

Учора збірна України з біатлону повернулася додому з чемпіонату світу в чеському місті Нове Мєсто. Спортсменів урочисто зустрічали в аеропорту «Бориспіль», і, звісно, найбільше квітів та вітань зібрали наші дівчата, які здобули  на минулій першості п’ять нагород: одну золоту, одну срібну та три бронзових. Успіх прогнозований, однак від цього не менш приємний. А що наша команда покладала великі надії на жіночу естафету, то для цього були всі підстави, зважаючи й на результати індивідуальних стартів. Адже перед  командною гонкою лише Юлія Джима не мала ще світової відзнаки. 

Вона й стартувала  в нашій команді: до першого рубежу підійшла за межами десятки, а завдяки бездоганній стрільбі пішла звідти четвертою. Згодом Юлія вийшла навіть на третє місце, та через промах на другому рубежі пішла звідти десятою. Провал? Порівняно з норвежками — ні, адже у Фенне були і два додаткових патрони, і штрафне коло. І тоді мало хто міг спрогнозувати їхній майбутній тріумф.

Віта Семеренко, яка бігла на другому етапі, фінішувала шостою. І тут настав час поговорити про тактику естафети. Україна та Норвегія прогнозували нарощення темпу на останніх етапах, ставлячи лідера останнім. Практика показала: рішення правильне.

Четвертий етап першими починали німкені. А наша Валя Семеренко «випустила» О. Підгрушну з відставанням у три секунди. Тура Бергер на старті етапу відставала від Олени на 38 секунд. Німкеня Хенкель, немов на БМВ, почала втікати від Підгрушної, відірвалася до першого стрільбища майже на десяток секунд, однак такий темп зіграв з нею злий жарт: Андреа довелося використати додатковий патрон, і вона залишилася не набагато, але позаду Підгрушної.

 Срібні нагороди пасують українським біатлоністкам. Зліва направо: Юлія Джима, Валя Семеренко, Олена Підгрушна, Віта Семеренко. Фото з сайту biatlon.com

То що — бути «золоту»? Напевно, так і сталося б, однак у Норвегії є неперевершена Тура Бергер. Вона метеором пробігла по дистанції, відіграла два десятки секунд відставання після першої стрільби і прилетіла на другу в групі з 5 спортсменок (до Італії, України, Німеччини та Норвегії завдяки влучній стрільбі додалася Франція). Війну нервів програли якраз француженки та німкені (для Хенкель був не її день), а трійку складали сенсаційна Італія та прогнозований дует Україна—Норвегія.

Неймовірний успіх нашої збірної на чемпіонаті світу відзначили не тільки українські вболівальники, а й біатлонні фахівці по всьому світу, про що свідчать і головні статистичні параметри. Секрет успіху наших спортсменок, про який запитують журналісти чи не в кожному інтерв’ю, в точності. Всі дівчата в основній команді зуміли істотно поліпшити точність стрільби, а Олена Підгрушна — ще й швидкість на лижні.

Отож з 20 по 26 лютого в болгарському Банско пройде чемпіонат Європи. Змагатимуться і дорослі, і юніори. Збірна України виступить на чемпіонаті під керівництвом тренерів Миколи Паніткіна, Олександра Семенова, Миколи Зоца, Олександра Кравченка і Надії Бєлової.

Україна виступатиме майже найсильнішим складом, адже всі спортсмени, окрім Олени Підгрушної, змагатимуться у кожному виді. А лідер команди, героїня світової першості, прилетить у Банско лише  для участі в естафеті, після чого відправиться в Холменколлен для участі в сьомому етапі Кубка світу.