Програма поширюється на ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми. Аптеки добровільно беруть участь у цій програмі, підписавши відповідний договір з місцевими органами влади, ідеться на сайті МОЗ. Крайнього терміну не визначають, тож аптеки зможуть приєднуватися до програми постійно.

«Сподіваємося, що до кінця літа зможемо охопити 50—60% пацієнтів. Регулюватимуть лише ціни на ті препарати, які беруть участь у цій програмі, тому жодні ліки з аптек не зникнуть. Багато іноземних виробників уже знижують ціни, щоб брати участь у програмі, бо розуміють, що реімбурсація (державне відшкодування ціни на ліки. — Авт.) — це шлях до цивілізованої сучасної медицини, і долучаються до програм реімбурсації в інших країнах», — розповіла на брифінгу в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Невдовзі міністерство обіцяє оприлюднити перелік аптек, які беруть участь у «Доступних ліках», і список препаратів, які входять до програми. Вартість ліків повністю або частково оплачує держава. Загальна сума, яку уряд надає на програму цього року, — 500 мільйонів гривень.

Прийшовши в аптеку, людина може обирати: обміняти рецепт на найдешевші ліки або, якщо хоче вживати інші, дорожчі, доплатити різницю в ціні. Одержати безкоштовні ліки можна, спершу звернувшись до лікаря й отримавши правильно виписаний рецепт: не за комерційною, а за міжнародною непатентованою назвою. Потім, радить МОЗ, пацієнт має знайти аптеку з позначкою «Доступні ліки» й отримати потрібні препарати.

«Безкоштовні препарати за програмою можна буде отримати тільки з правильним рецептом від лікаря. Не має бути жодних кольорових папірців, стікерів і фірмових бланків від фармацевтичних компаній. Тільки офіційний бланк», — наголосила на своїй сторінці у Facebook Уляна Супрун.

Чи може людина отримати безкоштовні ліки без рецепта? «Якщо пацієнт бажає придбати випробувані ним ліки, не маючи рецепта від лікаря, він може це зробити в будь-якій аптеці. Проте в такому разі аптека не матиме підстав, щоб відпустити цей лікарський засіб безкоштовно або зі знижкою», — зазначено на сайті МОЗ.

Для лікарських засобів, які підлягають відшкодуванню, МОЗ встановить максимальну роздрібну торговельну надбавку на продаж ліків на рівні 15%. У кожній аптеці, що бере участь в програмі «Доступні ліки», обов’язково має бути найдешевший генерик (непатентований аналог) та перелік цін відшкодування, наголошують у МОЗ.

Аптеки надають місцевій владі фінансовий звіт і документальне підтвердження продажу ліків, що підлягають відшкодуванню, і отримують повернення коштів з місцевих бюджетів протягом 15 робочих днів.

Повний список діючих речовин і докладніше про програму можна дізнатися за цим посиланням. 

МОВОЮ ЦИФР

Відшкодування вартості ліків поширюватиметься на препарати від тих хвороб, які найбільше впливають на показники смертності або відчутно погіршують якість життя людини. Зокрема, смертність серед українців від хвороб судин і серця становить 65% в структурі загальної смертності. На діабет ІІ типу страждає один мільйон осіб – вшестеро більше, ніж на діабет І типу (інсулінозалежний). Крім того, зареєстровано 210 тисяч недужих на бронхіальну астму, серед яких переважно діти й молодь. 

ВАРТО ЗНАТИ

Майже всі пацієнти (97%), які лікуються амбулаторно або стаціонарно, сплачують за препарати з власної кишені. Кожен другий пацієнт вимушений відмовлятися від лікування або відкладати його через брак коштів, 56% приймали лише частину прописаних ліків через відсутність фінансів. 43% опитаних, щоб придбати ліки, продають майно або позичають кошти. Майже 45% опитаних зазначили, що лікар не пропонував обрати між більш дорогим і більш дешевим препаратом; діючу речовину, а не конкретний препарат, виписували лише 23% пацієнтів. Про це свідчать результати дослідження БФ «Пацієнти України», проведеного у рамках проекту USAID «(Без)коштовна медицина».

Тетяна КАПУСТА
для «Урядового кур’єра»