ЖИТОМИРЩИНА

Прищеплено тільки 21 % дітей

Кабінет вакцинації міської дитячої поліклініки вразив… повною відсутністю відвідувачів. Спроба з’ясувати, які щеплення тут нині роблять, завершилась фіаско.

За словами завідуючої епідеміологічним відділенням обласної санепідемстанції Тетяни Лутай, план проведення обов’язкових щеплень дітей виконано на 21%, забезпеченість вакцинами – на рівні третини від річної потреби.

Фото Укрінформу

– Найкраща ситуація із препаратами попередження поліомієліту, – розповідає вона. – Ними ми вже забезпечені на 93%. Однак левова їх частина (38 тис. доз із потрібних на рік 90 тис.) надійшла в область 4 жовтня. Найскладніше з вакцинами проти дифтерії і правцю для шестирічних. Потреба в них на рік – 15,6 тис. доз, жодної з яких цього року ще не отримано. Лише завдяки використанню минулорічних залишків вдалось вийти на 10% виконання плану вакцинації дітей проти цих хвороб. Рівень забезпеченості іншими препаратами для щеплень — на рівні 30-32% від річної потреби.

За такої ситуації дотримуватись вимог про обов’язкову вакцинацію дітей, які ходять до садочків і шкіл, неможливо. Більшості видані довідки про те, що обов’язкові(!) щеплення не проведено через відсутність вакцин. А це не лише наражає здоров’я дітей на небезпеку. Коли прийдуть препарати, і батьки мають привести дитину на вакцинацію, як їм можна пояснити, чому вчора без щеплення дітям можна було перебувати в організованих колективах, а нині — вже зась? 

Віктор ШПАК,
«Урядовий кур’єр»

ДОНЕЧЧИНА

Препаратів удосталь

Кабінет, де роблять щеплення малюкам – місце не для слабих вух і нервів. Тому йдучи до дитячої поліклініки №1, про всяк випадок прихопив вату для вух. Утім, ця пересторога виявилася зайвою — в коридорі ні душі і навколо тиша. Невже процедури не відбуваються через відсутність вакцини?

 — Аж ніяк, — заперечив в.о. завідувача поліклініки Олег Шипов. – Препаратів у нас вистачає і затримок із постачанням зараз немає. Хоча улітку справді були. Завтра, приміром, будуть робити щеплення від туберкульозу, по п’ятницях у нас — «проба Манту».

Саме після «проби Манту» у малюків з'являється висока температура, головокружіння та нудота. Але як повідомляє інтернет ресурс "СвітМам" нічого страшного в цьому немає. Адже це реакція організму. Одні діти після вакцинації на Манту температурять, інші ні. 

У кабінеті №15, де чергує медсестра Наталя Питомцева, все готове до прийому малих пацієнтів, яких тут щодня буває до двох десятків і більше.

 — Отримали вакцину від кашлюку, правця та дифтерії, є також «хіберікс», «інфанрікс», «пріорікс» та інші препарати, які постачаються централізовано. Також з’явився протитуберкульозний препарат, отож тепер будемо прищеплювати тих дітей, які народилися наприкінці літа й мали б пройти цю процедуру ще у пологових будинках. 

 Нестачу ж медики поки  відчувають тільки вакцини проти гепатиту В. Утім, згаданий препарат є у продажу в місцевих аптеках, і батьки за бажанням можуть придбати його за виписаним рецептом. Саме так зробила донеччанка Катерина, яка прийшла до кабінету з восьмимісячною донькою із вже придбаним препаратом.

— Моїй молодшій доньці вперше робитимуть щеплення. Вакцині я довіряю і не бачу ніяких проблем в тому, що її доводиться купувати за власні кошти. Адже здоров’я дитини — дорожче.

Павло КУЩ,
«Урядовий кур’єр»

 МИКОЛАЇВЩИНА

Черг під кабінетами немає

Відвідувачів кабінету щеплення міської дитячої поліклініки №3 можна було порахувати на пальцях одної руки. Заступник головного лікаря поліклініки Олена Зінкіна ділиться: «Коли ми певний час не отримували необхідні вакцини, батьки масово цікавилися можливістю зробити дитині щеплення. Сьогодні, коли ми забезпечені інфанріксом та пентаксимом, доводиться вмовляти батьків привести дитину на вакцинацію».

Дефіцит вакцин для малюків спостерігався в поліклініці протягом останніх шести місяців. Але у вересні отримали 414 доз інфанріксу з необхідних 1475, а у жовтні — пентаксим. Теж близько третини від необхідної кількості — 300 з 809.

Як повідомили в обласному управлінні охорони здоров’я, забезпечення вакцинами області поступово поліпшується, відсоток охоплення щепленнями дітей різними видами вакцин коливається від 34,7% до 66,7%. На сьогодні область практично забезпечена вакцинами проти всіх видів інфекцій, крім гепатиту В.

Олена ІВАШКО,
«Урядовий кур’єр»

 СУМЩИНА

Де малюк, там і кашлюк 

Минулого вівторка перед обідом у коридорах 2-ї дитячої поліклініки було напівпорожньо. Як пояснила завідуюча відділенням Наталія Савченко, ще вранці зробили щеплення діткам за чергою, для яких були вакцини.   Станом на 11 жовтня необхідні вакцинації виконані лише 28 малюкам із більш як 140. Для решти, на жаль, поки що немає потрібних препаратів.

Як повідомила завідуюча епідеміологічним відділом Сумської обласної санепідемстанції Валентина Тищенко, лише препаратами  проти поліомієліту лікарні області забезпечені на 100%. З рештою — вельми туго. Наприклад, для малюків віком до року вакцини проти туберкульозу є лише дві третини від потреби, а загалом — 40%. Значно гірша ситуація з  препаратами проти кору, епідемічного паротиту, кашлюку, правця та дифтерії — забезпеченість становить у межах третини. Але дефіцит №1 —  вакцина проти гепатиту В: її виділено 6% річної потреби.

Загалом же  сьогодні майже 12 тисяч хлопчиків і дівчаток віком до 4 років — а це 40% загальної чисельності цієї вікової групи —  не одержали потрібних щеплень. Понад 9 тис. першокласників пішли до школи, не маючи імунітету проти низки захворювань —  дифтерії, правця, кору, паротиту, краснухи. Такий дефіцит уже має наслідки у вигляді збільшення кількості захворювань на кашлюк, що зафіксоване в області останнім часом.

Олександр ВЕРТІЛЬ,
«Урядовий кур’єр»

 ЗАПОРІЖЖЯ

Отримали третину

Під кабінетом щеплення дитячої поліклініки ЦРЛ №4 черги не було.  Ганна та Денис Корякіни принесли 5-місячного Іванка на ін’єкцію, яку мали б зробити ще на першому місяці життя. «Ми ладні були вже й самі придбати потрібний препарат, — розповіла авторці цих рядків молода мама, — але дочекалися бюджетної вакцини».

Натомість у філіалі першого поліклінічного відділення дитячої поліклініки №2 у Ленінському районі медична сестра кабінету щеплення Світлана Кривонос повідомила, що тут уже отримали 70 доз вакцини проти дифтерії за потреби 120 доз. Із травня і досі тут робили дітлахам щеплення за кошти батьків.

Завітавши до Запорізької гімназії №31 стала свідком того, як педіатр Валентина Яценко оглядала гімназистів: «Справді, мусили чимало першокласників прийняти до школи без необхідного за віком щеплення. Уже виправляємо ситуацію».

Головний санітарний лікар області Анатолій Севальнєв підтвердив, що Запорізька область отримала 30% необхідних вакцин.

Наталя ЗВОРИГІНА,
«Урядовий кур’єр»

 ТЕРНОПІЛЬЩИНА

Краснуха не забарилася

Пані Софія хоче влаштувати доньку у дошкільний заклад, тож змушена побігати, аби захистити дитину від хвороб. Тернополянка Ірина завітала до поліклініки, бо минулого тижня зателефонувала медсестра і запросила доньку Настю на щеплення — надійшов необхідний препарат.

І все-таки область лихоманить з постачанням потрібних вакцин, а невтішні факти вже мають наслідки. За 9 місяців цього року на Тернопіллі зафіксували 508 випадків захворювання на краснуху, а це в 23,3 раза більше порівняно з відповідним періодом минулого року. У 3,6 раза зріс і показник захворюваності на кашлюк.

Завідуюча епідеміологічним відділом облсанепідстанції  Марія Павельєва стверджує, що цього року Тернопілля не отримало жодної дози анатоксину чи вакцини для профілактики дифтерії та правця. За кошти місцевого бюджету деяким районам вдалося закупити надто мізерну кількість доз.

Немає вакцини проти гепатиту — на початку року надійшла лише тисяча доз (2,5% потреби). У вересні області двічі постачали «Інфанрікс» — препарат для вакцинації п’ятимісячних малюків і ревакцинації у 18 місяців. Але загалом забезпечення ним становить лише 25,8%. Трохи вищий (32,8%) показник  надходження «пентаксиму» — комбінованої вакцини для профілактики кашлюку, дифтерії, правця.

Микола ШОТ,
«Урядовий кур’єр»

 ВІД РЕДАКЦІЇ

Проблема ця виникла не сьогодні. За повідомленням прес-служби МОЗ, держбюджетом України на 2011 рік передбачено фінансування закупівлі вакцин лише на 60% потреби — 236 910,9 тис грн. Було переглянуто номенклатуру препаратів, аби збільшити їхню кількість. Зекономлені кошти, а також додаткові 35 млн грн, виділені Кабміном у червні цього року, було направлено також на закупівлю вакцин. На 22 вересня цього року всі процедури щодо торгів і закупівлі вакцин закінчено. 13 жовтня МОЗ відзвітував про надходження  в регіони  78,6% вакцини проти поліомієліту, 46,7% інфанріксу, 72,1% пентаксиму, 60% пріоріксу, а протягом жовтня обіцяє задовольнити 100% потреб у БЦЖ та на 55,3% у вакцині проти гепатиту В.

«УК» виявив, що на цьому тижні медзаклади в регіонах здебільшого забезпечені лише на 30% імунобіологічними препаратами. Маленьких пацієнтів щеплять за індивідуальним графіком, якого дуже важко дотримуватися через сезонні ОРВІ. Тому і не спостерігається ажіотажу під кабінетами щеплень.

Є ще один аспект. У серпні через нестачу вакцин  видавалися меддовідки про можливість перебування дітей у колективі без щеплень. Якщо сьогодні лікар дозволяє відвідувати садок чи школу без вакцинації, то чим він завтра буде аргументувати її обов’язковість? Тим, що вже зараз спостерігається збільшення захворюваності на деякі небезпечні хвороби?..