СУЗІР’Я

Космічні 6,15 Сергій Бубка підкорив саме на «Зірках жердини» у лютому 1993 року

Французький легкоатлет Рено Лавіліньє жартома спершу ухилився від запитання і спробував його переадресувати: «Ну, це спочатку треба у Сергія Бубки дозволу спитати…»

А оскільки той у свою чергу був сама люб’язність: «Та будь ласка!», француз вже серйозніше продовжив розповідати про власні перспективи: «Упевнений, що зможу це зробити, адже наполегливо тренуюся. Щоправда, коли саме це станеться — через рік, два чи три, сказати важче».

Подібні прогнози напередодні традиційного турніру «Зірки жердини» — річ звична. Адже у кого, як не в найкращих стрибунів із жердиною, які в лютому з’їжджаються до Донецька з усіх куточків світу, запитувати: коли і кому вдасться «побити» рекорд Сергія Бубки — 6 метрів 15 сантиметрів?

Яріслі Сілву дражнять лаври Олени Ісинбаєвої… Фото Укрiнформу

Рекорди тут били, били…

Нинішні змагання особливі, бо маємо круглу дату отого неперевершеного досягнення — «космічну» висоту Сергій Бубка підкорив саме на «Зірках жердини» в лютому 1993 року. А нині президент НОК України і організатор вже 24-го турніру найкращих стрибунів тільки знизує плечима, коли йдеться про перспективи оновлення рекорду в секторі для стрибків. «На це запитання насамперед мають відповідати самі спортсмени, оскільки це в їхніх руках і можливостях, — зазначив він напередодні цьогорічних змагань. — Я давно припинив виступати і можу тільки поділитися досвідом і якось посприяти високим результатам атлетів. Однак повторюю: все залежить тільки від них».

Утім, уславлений рекордсмен таки назвав прізвища стрибунів, які в останні роки помітно прогресують і «роблять погоду» в цьому виді спорту. Це француз олімпійський чемпіон Рено Лавіліньє, кар’єра якого перебуває на піку: він двічі поспіль виграв «Зірки жердини» і, підкоривши «гросмейстерські» 6 метрів, уже має особистий рекорд 6,03.

Як і завжди, цього року в Донецьку знову зібралися кращі з кращих стрибуни з жердиною. Єдиний мінус — відсутність «Бубки у спідниці» — Олени Ісінбаєвої: вона другий рік поспіль пропускає популярні у спортивному світі змагання. А своєрідною родзинкою стала участь кубинки Яріслі Сільви, яка взяла «срібло» на минулій Олімпіаді й не зупиняється на досягнутому. На прес-конференції розчулена гостя крізь сльози розповідала про те, що змінилося в її житті після успіху в Лондоні. «Мої земляки та жителі інших країн тепер дізналися, хто я і чому так багато працювала на тренуваннях. Отой успіх на Олімпіаді — це радість, щастя, досягнення для моєї країни і гордість за неї й за себе, адже я також стала частиною історії», — схвильовано зізналася вона.

А те, що «Зірки жердини» мають статус кузні рекордів, підтверджує статистика: за 23 роки в Донецьку встановлено 11 світових рекордів, 7 континентальних, 21 національний та рекорд світу серед юніорів. Тому закономірно, що турнір дуже популярний у донеччан та гостей міста і навіть став своєрідною візитівкою шахтарської столиці.

А чоловіки мріють наблизитися до рекорду Сергія Бубки. Фото PHL

Штурмують висоту не тільки фаворити

Спершу вболівальники на трибунах палацу спорту «Дружба» розчаровано зітхали. А найперші невдалі спроби деяких атлетів на стартовій висоті навіть змусили припустити: можливо, надалі планку доведеться не піднімати, а опускати ще нижче? Утім, зіркові учасники поступово впоралися з хвилюванням і долали замовлені висоти впевненіше. Щоправда, не обійшлося без неприємних сюрпризів: на жаль, із результатом 4,20 припинила змагання і почала ще активніше вболівати за свого чоловіка рекордсменка України Наталя Мазурик (донедавна Кущ). Підкоривши з першої спроби 4,45, через травму ноги відмовилася далі виступати Фабіана Мюрер із Бразилії, яку називали претенденткою на перемогу. Ще одна фаворитка з Польщі Ганна Роговска невдало виконала всі спроби на 4,45 і вибула з нульовим результатом. Не змогла налаштуватися на боротьбу й минула переможниця «Зірок» Ірина Птачнікова з Чехії, яка зупинилася на 4,60. Само собою, осічкою лідерів скористалися Ніколета Кіріакопулу з Греції, якій за меншої кількості спроб для третього місця вистачило 4,60. Крім того, вона на 5 сантиметрів поліпшила власне досягнення в залах. Особистий рекорд — 4,65 встановила й срібна призерка росіянка Анастасія Савченко.

А лідерство та увагу в залі поступово захопила спортсменка з Куби. Яріслі Сільва, не схожа статурою на колег-суперниць, які більше нагадують манекенниць, виконувала свої стрибки напрочуд ефектно і ефективно. З першої спроби вона підкорила 4,65, 4,70 та 4,76. Перемігши в турнірі, Яріслі поліпшила власний результат і поновила рекорд Куби. А трохи згодом взялася штурмувати черговий рекорд 4,78 і в двох перших спробах була дуже близькою до успіху.

Чоловіки також не змусили глядачів нудьгувати.

Подякувавши всім учасникам турніру, Сергій Бубка привітав переможців і звернув увагу на те, що підкорені ними висоти близькі до кращих на сьогодні результатів у світі. А про оті «захмарні» 6,15 вже не згадували. Мабуть, до наступного турніру «Зірки жердини».

ТАБЛО «УК»

Міжнародний легкоатлетичний турнір «Samsung Зірки жердини». 9 лютого, Донецьк, палац спорту «Дружба».

Жінки. 1 місце — Яріслі Сільва (Куба) — 4,76; 2 місце — Анастасія Савченко (Росія) — 4,65; 3 місце — Ніколета Кіріакополу (Греція) — 4,60.

Чоловіки. 1 місце — Рено Лавіліньє (Франція) — 5,85;  2 місце — Костадінос Філіппідіс (Греція) — 5,80; 3—4 місце — Мальте Мор (Німеччина), Сергій Кучеряну (Росія) — 5,70.