ГЛИБИНКА

Після приїзду Президента проблем на селі стає менше

Життя тихого провінційного містечка Монастирище, що на Черкащині, з недавніх пір розділилося на два етапи: "до приїзду" Президента Віктора Януковича та "після". Раніше забута Богом і людьми глибока провінція раптом опинилася в центрі уваги всієї України, адже не щодня до простої фермерської родини в гості особисто приїздить глава держави. Власне, в історії району така подія сталася вперше і надовго закарбувалася в пам'яті її очевидців. Сьогодні монастирищани жартома говорять, що можуть поділитися з іншими українцями секретом, як запросити Президента на гостини, проте, в усій цій історії є головний персонаж - керівник одного з провідних в Україні селянсько-фермерських господарств "Ладіс" Андрій Крохмаль.

Це господарство нині обробляє 2,5 тис. га земель у селах району - у Попудні, Бачкуриному, Забілянах та Сарнах. Саме йому два роки тому вдалося зібрати рекордний урожай озимої пшениці - по 101, 4 центнера з гектара. Пристойний урожай одержали і торік. Проте і Андрій Аркадійович, і працівники господарства добре знають, якою важкою, а подекуди невдячною є сьогодні хліборобська праця. Саме для того, аби озвучити Президентові проблеми селян, Андрій Крохмаль запросив до своєї рідної Попудні колег-фермерів під час лютневого телепроекту "Розмова з країною", присвяченого річниці президентства Віктора Януковича. Серед фермерів був і Григорій Паламарчук - батько вісьмох дітей. Під час прямого включення зі студії з Попуднею фермер зі Шарнополя Монастирищенського району Григорій Паламарчук сміливо запросив гаранта держави в гості. Не роздумуючи, Віктор Федорович погодився: "Ми приїдемо до вас. І не з порожніми руками".

- Було багато скептиків, які не вірили, що Президент таки знайде час для гостин у простої фермерської родини, - розповідає Андрій Крохмаль. - Однак я з першого дня знав, що зустріч Президента та багатодітного батька відбудеться. Більше того, озвучені і мною, і Григорієм Паламарчуком проблеми району почали вирішуватися практично відразу після телепроекту. У Віктора Федоровича під час телемосту я просив про сприяння у завершенні будівництва газопроводу високого тиску до Попудні, що розпочалося ще в 1999 році. За 12 років попуднянці вже зневірилися в тому, що у них в селі колись з'явиться блакитний вогник, однак я ніколи не втрачав надії і вірив, що газ у селі буде. Пригадую, на моє прохання Віктор Федорович відреагував миттєво і сказав, що справу з будівництва газопроводу до села візьме особисто під свій контроль голова облдержадміністрації Черкащини Сергій Тулуб. І Президент виконав обіцянку. Нині швидкими темпами ведуться роботи на будівництві газопроводу до рідної Попудні.

- Я не розумів і ніколи не зрозумію тих людей, які постійно нарікають на владу, чиновників різних рангів, мовляв, нас ніхто не чує, владі не зрозуміти наших проблем, - обурюється Андрій Крохмаль. - А як нас почують, коли ми не заявляємо про себе?

Так монастирищани довели, що проста, як світ, істина "стукайте і вам відчинять" залишається актуальною. Віктор Федорович відвідав Шарнополь, на площі поспілкувався з людьми, погостював і в фермера. Навіть пообіцяв приїхати до Григорія Паламарчука ще раз - восени.

До речі, під час розмови з монастирищанами на площі в Шарнополі Андрій Крохмаль звернувся до Віктора Федоровича з проханням допомогти у придбанні рентген-апарату для Монастирищенської районної лікарні. На жаль, термін експлуатації старенького устаткування давно минув, а це призводить до помилок у встановленні точного діагноза, що негативно позначається на здоров'ї людей. Президент повідомив, що новий рентген-апарат у районі обов'язково буде, і слова додержав.

- Користуючись нагодою, щиро дякую за турботу про Монастирищенський район та прихильність до селян нашому Президентові Віктору Януковичу, голові облдержадміністрації Сергію Тулубу, іншим державним людям, які на ділі довели щиру зацікавленість у вирішенні проблем конкретного району, - сказав Андрій Крохмаль.

На ланах фермерського господарства вже нині набирається сили гарна озимина, у відмінному стані й інші культури, триває належний догляд за посівами. Є всі підстави сподіватися на вагомий цьогорічний урожай.

Проте, як зауважив фермер, курчат по осені рахують, маючи на увазі, як і кожний хлібороб, чималу відстань від початкового етапу нелегкої боротьби за врожай до самих жнив. Однак сьогодні в Попудні, Шарнополі, як і у всьому Монастирищенському районі, хлібороби, окрилені увагою Президента, працюють з ентузіазмом. Вони впевнені: восени буде що рахувати, буде чим похвалитися. А стоцентнерний урожай - зовсім не випадковість.