У клубному магазині скромної футбольної арени «Стад де Рудуру» звернув увагу на кольоровий шалик з написом «3 травня 2014 року». Саме того пам’ятного для місцевих уболівальників дня їхні улюбленці у фінальному матчі обіграли земляків з Ренна і стали володарями Кубка Франції. Ця сенсаційна перемога дала змогу підопічним Жослена Гурвенека не тільки зіграти у груповому турнірі Ліги Європи, а й уперше у своїй історії пробитися до  весняної  стадії єврокубкових турнірів.

Звісно, до фаворитів новачка зарахувати важко. «Генгам» має найнижчий рейтинг серед усіх клубів, що претендують на перемогу в Лізі Європи. Свою перевагу над типовим середнячком чемпіонату Франції динамівці втілили в забитий м’яч уже в середині першої половини зустрічі.

Як зізнався напередодні матчу головний тренер гостей Сергій Ребров, під час тренувальних зборів в Іспанії його підопічні награвали різні тактичні варіанти гри, випробовували нових виконавців, а також ретельно розібрали сильні та слабкі сторони у грі майбутнього суперника.

Єдине, що не встигли опрацювати, — це гру в чисельній меншості. Протягом другої половини поєдинку господарі поля грали, маючи у складі на двох польових футболістів більше.

Друга червона картка від арбітра Славка Вінчича за удар суперника, який не володів м’ячем. Фото з сайту fcdynamo.kiev.ua

Коментуючи підсумковий результат цього дивного матчу, не можна обійти увагою суддівську бригаду зі Словенії. Арбітр у полі — 35-річний Славко Вінчич був резервним суддею в пам’ятному матчі плей-оф до чемпіонату світу-2014 Франція — Україна в Парижі. Тоді вилучили з поля захисника динамівців та збірної країни Євгена Хачеріді: господарі поля не тільки ліквідували гандикап у два м’ячі, а й забили у ворота П’ятова вирішальний третій м’яч.

Півтора року потому ситуація майже повторилася. Червоні картки побачили Андрій Ярмоленко і Юнес Беланда, через важкі ушкодження змушені були залишити поле Джермейн Ленс та Сергій Сидорчук. Останньому лікарі наклади на ногу сім швів.

Партнери, що залишилися у строю, билися з останніх сил. Але сили цього вечора били нерівними. Тож  26 лютого на НСК «Олімпійський» лідерові української Прем’єр-ліги треба брати реванш і в чесній боротьбі доводити, хто з цих двох клубів більше заслуговує продовжити кубковий похід.

Сподіваємось, «Олімпійський» стане до «Динамо» таким самим прихильним, яким був у четвер до дніпропетровського «Дніпра». Підопічні Мирона  Маркевича стартували у плей-оф  з неочікуваної для багатьох перемоги над грецьким «Олімпіакосом», якому після жеребкування віддавали перевагу і фахівці, і букмекери.

Дніпропетровці потішили  надійною грою в обороні та двома голами і готуватимуться до виїзного матчу з подвоєним завзяттям. Розслаблятися зарано хоч би тому, що у матчах групового турніру «Олімпіакос» на домашній арені завдав чимало прикрощів  грандам європейського футболу.

ПРЯМА МОВА

Мирон МАРКЕВИЧ, 
головний тренер «Дніпра»:

— Якість гри поки що не та, яку хотілося б бачити. Відчувається, що «Олімпіакос»  грає у чемпіонаті, можливо, краще працює з м’ячем. Але ми чудово розуміємо, що у Греції буде інша гра, тому потрібно до неї підготуватися.  Суперник дуже агресивно грає вдома, тому — жодних гарантій. Нам потрібно думати, як зберегти перевагу.

Сергій РЕБРОВ,
головний тренер "Динамо":

— Не звик оцінювати дії суддів, але цього вечора цю тему не можна обійти. Ярмоленко бачив, що його товариш Сергій Сидорчук лежить на полі й спливає кров’ю. Андрій розумів, що партнерові потрібна допомога лікарів, тому і порушував правила. Одна річ, якщо гравець симулює, але ж повинен бути футбольний фейр-плей… Хлопці, які залишилися, грали за всю команду і віддали всі сили. Тож думаємо над тим, як діяти в матчі-відповіді. Упевнений: дамо бій «Генгаму» й докладемо всіх зусиль, щоб вийти в наступне коло змагань.

ТАБЛО «УК»

Ліга Європи. 1/16 фіналу

Генгам (Франція) — Динамо (Україна)  — 2:1

Голи: Бовю (73),  Діалло (75) —  Мігель (19)

Дніпро (Україна) — Олімпіакос (Греція) — 2:0

Голи: Канкава (50), Ротань (54) 

Юрій РОМАНЧУК
для «Урядового кур’єра»,
Генгам — Київ