ОБЛАДНАННЯ

Завдяки новим приладам пацієнти-дніпропетровці одержать більш якісне лікування

У Дніпропетровському обласному клінічному центрі кардіології та кардіохірургії проводять 90% усіх операцій на серці в регіоні. Тут зосереджені високопрофесійні медичні кадри та найкраще обладнання.  Наприкінці минулого року голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул вручив колективу центру новий, уже другий у лікарні, ангіограф — сучасний комплекс для діагностики та лікування серця і судин. На ангіографічну систему «Infinix» виробництва фірми «Toshiba» (Японія) обласна влада витратила 20 млн грн. Нове обладнання дасть змогу вдвічі збільшити кількість спеціалізованих досліджень — з 900—950 до 2 тисяч на рік — та сучасних, найменш травматичних, операцій на судинах серця.

«Ангіографія є золотим стандартом у діагностиці кардіологічних хвороб, вона  дає змогу правильно обрати метод та обсяг проведення лікувальних процедур», — зазначила начальник головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації Валентина Гінзбург.

«Завдяки ангіографічній системі лікарі можуть побачити судини серця і оцінити їх стан. На екрані чітко видно всі проблеми із судинами. Це не статичний знімок, а відео, тож діагностика дуже точна. Ангіографія — найсучасніший метод діагностування серцево-судинних захворювань, який застосовують у провідних клініках світу», — пояснив директор Дніпропетровського обласного клінічного центру кардіології та кардіохірургії Юрій Григоренко.

До лікування за сучасними  стандартами прагнуть і в Дніпропетровській обласній дитячій клінічній лікарні. Особливо важливо це для маленьких пацієнтів  відділень онкології та гематології (у двох відділеннях майже півтисячі хворих). Приймати оперативні рішення щодо лікування дітей, зокрема щодо призначень препаратів крові для переливання, тутешнім лікарям допомагає гематологічний аналізатор крові.  Донедавна аналізи крові в лабораторії лікарні робили за допомогою тільки одного такого апарата, і процес обстеження затягувався. Адже інколи простежувати формулу крові у хворої дитини треба кілька разів на день. 

Нещодавно тут з’явився ще один аналізатор крові. Придбали його за кошти благодійників. Протягом кількох місяців волонтери проводили благодійні аукціони та концерти, ярмарки у школах. Це дало змогу зібрати 60 тисяч гривень на гематологічний аналізатор крові. Зокрема гроші збирали на фотовиставці «Я буду боротися», яка відбулася  влітку в Дніпропетровському драматичному театрі ім. М. Горького, а також Нікопольський благодійний фонд «Подаруй дитині життя» та небайдужі громадяни. Нове обладнання видає точніші результати досліджень, що важливо в екстрених ситуаціях, коли лікар має прийняти рішення за лічені хвилини.