ЕКОНОМІКА: ДЕРЖАВНИЙ КОНТРОЛЬ

З початку року харківські податківці спрямували до бюджету понад 10 млрд грн

Ось уже сім місяців наша країна працює за новим податковим законодавством, яке і досі викликає чимало нарікань у платників податків. Однак ніхто з них не заперечує, що саме прийняття Податкового кодексу зрушило з місця глобальні процеси реформування фіскальної системи. Вже з цілковитою очевидністю можна говорити про позитивну динаміку наповнення бюджетів усіх рівнів у цілому по країні. Харківщина, в даному разі, не є винятком, а швидше навпаки — демонструє стійку тенденцію зростання платежів до бюджетів усіх рівнів. Так, податківці регіону за сім місяців нинішнього року забезпечили надходження 10 095,3 млн грн платежів до державного та місцевих бюджетів, а розрахункова база ДПА України виконана ними на 104,7 %.

Партнерський діалог

Зокрема, до держбюджету за січень-липень цього року було забезпечено збір платежів у сумі 7650,7 млн грн, з нього до загального фонду Державного бюджету — 7557,0 млн грн, що на 1180,9 млн грн перевищує тогорічні показники аналогічного періоду. А за перший місяць другого півріччя — липень податківці області  зібрали 1431,7 млн грн податків та зборів.

Як переконують (і не лише на словах, а й на ділі) у ДПА в Харківській області, позитивних зрушень вдалося досягти якраз не завдяки більш жорстким фіскальним функціям, а передусім партнерському діалогу з платниками податків. Пріоритетним у діяльності податківців Харківщини залишається створення комфортних умов для ефективної роботи всіх суб’єктів господарської діяльності регіону.

— Завдяки дотриманню принципів неупередженості, створенню рівних умов господарювання для всіх підприємців та мінімуму втручання в господарську діяльність сумлінних платників забезпечується добровільна сплата податків до бюджетів усіх рівнів, — наголосив голова ДПА у Харківській області С. Денисюк.

Окрім того, не останню скрипку у підвищенні податкової дисципліни, певно, відіграли такі чинники, як, по-перше, розуміння того, що настав момент, коли для бізнесу вигідніше грати за правилами нового Податкового кодексу, ніж намагатися якимось чином ухилитися від сплати податків, і, по-друге, щодалі все ж таки відбувається ефект звикання до нових умов і вимог. Цю думку можна підтвердити й практикою збирання платежів до Зведеного бюджету на Харківщині, де  рівень добровільної сплати платежів стабільно зростає. Так, до Зведеного бюджету збільшення за нинішніх півроку відбулося майже на 15 відсотків. У поточному році стабілізувалася ситуація і з відповідністю показників темпів зростання обсягів продукції та збору платежів до бюджету, яка простежується по усіх бюджетоутворюючих секторах економіки області. Серед основних бюджетоутворюючих платників регіону харківські податківці відзначають підприємство «Філіп Морріс Україна», Південну залізницю, АК «Харківобленерго», ВАТ «Турбоатом», ВАТ «Харківгаз», ПАТ «Харківська ТЕЦ-5».

ПДВ «автоматом»

Як підкреслив Станіслав Денисюк, сумлінні платники податків отримали автоматичне відшкодування ПДВ. За півроку такою можливістю скористалися 23 підприємства (на суму 53,6 млн грн). Серед них — заводи «Електроважмаш», «Турбоатом», Торговельний будинок «ХТЗ».

До того ж перехід до здачі звітності в електронному вигляді суттєво полегшив платникам складання податкової звітності і це допомогло уникнути помилок при її заповненні. Торік засобами електронної пошти для відправлення звітів до податкових органів скористалось понад 14 тисяч платників Харківської області, а в нинішньому році таких уже налічується понад 16 тисяч.

Звісно, така картина на мапі податківців відчутно розхитала, а то й спростувала песимістичні прогнози, пов’язані з прийняттям нового кодексу. Цю думку підтвердив і голова ДПА в Харківській області Станіслав Денисюк. Під час колегії, присвяченої підсумкам першого півріччя роботи за новим документом, він зазначив, що попри залякування з боку відвертих супротивників прийнятого податкового законодавства колапсу не сталося і «в тінь» ніхто не став тікати. Кількість підприємців не зменшилася, оскільки вони перейшли на загальне оподаткування. Тобто відбулася певного роду рокіровка. На подібну рокіровку, але повну, яка повинна відбутися в свідомості кожного суб’єкта господарювання щодо чесної і добровільної сплати податків, чекають податківці уже в найближчому майбутньому.