КУЛІНАРНЕ МИСТЕЦТВО

У Сумах відбувся перший міський конкурс з приготування страви,
без якої не обходиться жодна вилазка на природу

Хто з нас не любить поласувати соковитим, щойно з жару, духм’яним шашликом? Досить самого слова, аби покотилася слинка і уява вималювала романтичний відпочинок, який не буває без цього гурманського наїдку.

Тож сумчани й вирішили організувати конкурс на кращий витвір кулінарії. Адже є чудовий парк імені І. Кожедуба, де природа сама нашіптує. Смачну ініціативу підтримали фахівці управлінь міськради з питань підприємництва, торгівлі, побуту і захисту прав споживачів та інформаційно-аналітичного, підприємці, небайдужі.

Окрім господарів, до участі в заході активно долучилися представники вірменського, азербайджанського, грузинського земляцтв. Гадаєте, вони затьмарили сумських майстрів? Протягом усіх чотирьох годин (саме стільки тривав конкурс) численні відвідувачі парку по черзі віддавали перевагу то одним, то іншим учасникам.

Підбиваючи підсумки, журі довго вагалося, а насамкінець ухвалило соломонове рішення: не ділити п’єдестал, а визнати переможцями всіх учасників і нагородити кожного персональним золотим шампуром (їх виготовили місцеві ковалі) та відповідним сертифікатом.

Нащадки козаків уміють готувати! Фото Володимира КОВАЛЕНКА

Таким чином задоволеними залишилися всі. Передовсім глядачі, які мали змогу скуштувати шашлик будь-якого учасника (щоправда, ціна «кусалася» — 20 гривень за 100 грамів); працівники торговельних закладів — вони попрацювали на гарний власний фінансовий результат; самі кулінари, яким випала нагода продемонструвати свої здібності.

Звісно, сумчани активно випитували рецепти, але здебільшого одержували узагальнені розпливчасті відповіді. А один із представників вірменської кухні щиро розвів руками, мовляв, я дам тобі десять рецептів, однак не вийде.

Золотий шампур — визнання кулінарного таланту. Фото Володимира КОВАЛЕНКА

І в цьому твердженні немає перебільшення. Адже кулінарне таїнство — одне з найзагадковіших: буває, що рецептура витримана на 100 відсотків, а страва так собі…Тим паче, якщо йдеться про шашлики, де виняткове значення має не лише якість м’яса, а й спосіб його підготовки, розведення вогню та одержання жару, нанизування на шампур, вид маринаду, дров тощо. Хоча сумчанин Павло Буличов, кухарський стаж якого понад  20 років, з-поміж десятків тонкощів виділив одне: м’ясо потрібно замочувати лише в сильногазованій мінеральній воді, тоді воно буде м’яким, соковитим, ніжним.

РЕЦЕПТ

Шашлик у майонезі з пивом від кухарів Сумської школи барменів, офіціантів та гриль-кухарів

Склад: 1 кг свинини (можна баранини або яловичини), 350 г майонезу, 200 г пива, 2-3 цибулини, спеції, чорний мелений перець, сіль.

М’ясо порізати шматочками, приправити спеціями, поперчити, посолити. Цибулю порізати кільцями. М’ясо змішати з цибулею, заправити майонезом і залити пивом. Маринувати 5-8 годин.