НАДІЯ

Останні доручення Президента відродили сподівання феросплавників на те, що вони
зможуть знову працювати

 

Через цілу низку об’єктивних та суб’єктивних причин один із найбільших українських виробників феросплавної продукції — Запорізький завод феросплавів (ЗЗФ) — перебуває у скрутному становищі. Свою негативну роль у цьому відіграла і минула світова фінансово-економічна криза, внаслідок якої відбулося різке падіння попиту на феросплави, що змусило підприємство різко скоротити випуск продукції та знизити обсяги закупівлі електроенергії. Наслідком цього зниження стало те, що НКРЕ суто за формальними ознаками з 1 січня 2011 року перевела підприємство на другий клас енергоспоживання, підвищивши тарифи на електроенергію на 30%. За словами голови правління ЗЗФ Павла Кравченка, протягом останніх двадцяти місяців підприємство, яке працює лише на 40% своєї потужності, було змушене щомісячно платити на 20 мільйонів гривень більше, ніж у грудні 2010 року. Завод вимушено звільнив 1400 робітників. У цілому, втрати державного бюджету від вимушеного скорочення виробництва ЗЗФ склали майже два мільярди гривень.

За останні два з половиною роки тарифи для феросплавних підприємств, у цілому, зросли на 79%. Постійне і багаторазове підвищення цін на електроенергію, яке складає половину собівартості феросплавів, на фоні стабільних із тенденцією до зниження цін на феросплавну продукцію на світових ринках спричинило падіння рентабельності виробництва до нульової і навіть мінусової відмітки. Представники заводу неодноразово зверталися до різних інстанцій із проханням знизити тарифи на електроенергію до рівня її вартості для зарубіжних конкурентів. Дещо поліпшити становище могла б передача заводові електричної підстанції «Феросплавна-2», яка наразі перебуває на балансі обленерго. Однак, пропозиції представників заводу протягом тривалого часу не чули.

Нарешті, 30 серпня Президент підписав доручення голові уряду вирішити проблему зі встановленням економічно об∂рунтованих тарифів для феросплавних заводів. А 11 вересня під час проведення у Дніпропетровську Всеукраїнської наради з підтримки реального сектору економіки глава держави доручив Національній комісії з питань регулювання електроенергії (НКРЕ) до 1 жовтня прийняти конкретне рішення з цього приводу. На виконання цих доручень Прем’єр-міністр Микола Азаров 3 вересня дав завдання членам уряду, і з цього ж приводу під головуванням першого віце-прем’єра Валерія Хорошковського були проведені дві наради. А 19 вересня вийшла постанова Кабінету Міністрів № 877 про створення Міжвідомчої комісії під головуванням В. Хорошковського.

У постанові зазначено, що комісія має надати для затвердження пакет пропозицій із комплексного вирішення проблем феросплавної галузі вже до 15 жовтня. Незважаючи на те, що термін виконання доручення Президента був зсунутий на два тижні, це не викликає особливої тривоги, оскільки всі розуміють, що за такий короткий період напрацювати весь комплекс пропозицій важко. Разом з тим, уже стало відомо, що питання передачі в оренду чи продаж ЗЗФ підстанції «Феросплавна-2» може бути вирішене. Оптимізму додає апаратна нарада в голови Запорізької обласної державної адміністрації Олександра Пеклушенка, яка відбулася 24 вересня. Голова облдержадміністрації висловив кілька конкретних пропозицій з вирішення проблеми. Йдеться про забезпечення повернення ПДВ, вирішення питання з електричною підстанцією «Феросплавна-2» та зниження вартості електроенергії до 6 центів за кВт. При цьому Олександр Пеклушенко запевнив, що готовий відстоювати ці питання перед Президентом.

Очільника області зрозуміти можна: ЗЗФ — один із найбільших донорів міського бюджету. Якщо подібна ситуація з тарифами для підприємств феросплавної галузі продовжуватиметься і надалі, суттєво зменшуватимуться відрахування до бюджетів різних рівнів і різноманітних соціальних фондів. Крім того, справа не обмежиться звільненням лише 1400 робітників: подальше вимушене скорочення робочої сили неминуче. А це може спричинити серйозну соціальну напругу в місті та області, особливо напередодні парламентських виборів.

Присутній на апаратній нараді голова правління ЗЗФ Павло Кравченко також повідомив, що на підприємстві почалися підготовчі роботи, необхідні для можливого нарощування виробництва в тих цехах заводу, які були зупинені раніше. При цьому він підкреслив, що дані роботи проводять з урахуванням того, що публічно заявлені головою Запорізької облдержадміністрації пропозиції з вирішення проблеми можуть бути й не прийняті. Але хочеться сподіватися на краще, адже завод уже веде переговори з персоналом в кількості 1000 робітників, які наступні 4-6 місяців будуть вводити обладнання цеху в експлуатацію.

Загалом у процес запуску печей треба вкласти приблизно 60 мільйонів гривень. На фоні деяких озвучених пропозицій про введення запропонованих Президентом тарифів 60 доларів за МВт для промислових підприємств, які мають у собівартості продукції 50% вартості електроенергії і споживають 60 млн кВт на місяць лише за півроку, подібний крок керівництва заводу виглядає дещо ризикованим. Однак, за словами Павла Кравченка, працівники заводу вірять у те, що Президент розв’яже проблеми галузі: копії його доручення розвішані в кожному цеху підприємства.