Як ми і передбачали, першим українським клубом, який забезпечив собі єврокубкову весну, став «Дніпро». На екваторі турніру підопічні Хуанде Рамоса двічі обіграли відвертого аутсайдера свого квартету — португальський клуб «Пасуш де Феррейра». У свою чергу фаворит групи — італійська «Фіорентина» — не залишила шансів на успіх більш ніж скромній команді — румунському «Пандурію». Таким чином, за два тури до закінчення змагань дніпряни можуть повністю зосередитися на виступах на внутрішній арені.

На жаль, не дочекалися вболівальники дива у матчі за участю «Чорноморця». Ключові двобої з несподіваним фаворитом квартету — болгарським «Лудогорцем» склалися на користь суперника. Балканський клуб набрав на екваторі турніру чотири очки з шести можливих і залишився на чолі турнірної таблиці. Тепер у підопічних Романа Григорчука залишаються лише примарні шанси на вихід в 1/16 фіналу Ліги Європи. Головний тренер одеситів не приховував розчарування. «Маючи таку кількість моментів і не виграти — це просто неймовірно», бідкався він.

У свою чергу динамівці на штучному газоні швейцарського Генка нарешті по-справжньому привітали Олега Блохіна з минулим днем народження.

— Якщо «Динамо» в Лізі Європи не вийде з групового турніру в наступний раунд, це буде ганьбою, — попередив нещодавно свій тренерський штаб президент біло-блакитних Ігор Суркіс. — Це буде пляма, яку ще довго доведеться змивати цим футболістам або зовсім іншому складу виконавців. Так само, як ми роками змивали ганьбу 2005 року, коли команда під керівництвом Леоніда Буряка не потрапила до Ліги чемпіонів, пропустивши туди саме швейцарський «Тун». Або ситуація нинішнього року, коли Олександр Шовковський та його партнери опинилися у внутрішній першості  поза межами зони Ліги чемпіонів. Треба терпіти і працювати. До того, хто це вміє робити, перемоги обов’язково прийдуть.

…Коли жереб обрав киянам у суперники клуб із країни сиру і шоколаду, стало млосно на серці. Адже саме швейцарські команди двічі ставали справжніми могильниками головних тренерів уславленого клубу. Досі не можна забути гнітюче враження, яке залишили влітку 1996-го ігри року першого кола Кубка УЄФА. В українській столиці динамівці розійшлися з миром із маловідомим «Ксамаксом» — 0:0. У Невшателі програли — 1:2. Так своєї посади позбувся Йожеф Сабо.

Дніпропетровці вийшли з групи, зокрема й завдяки голам  Євгена Коноплянки. Фото з сайту sport.yahoo.com

Дев’ять років потому на ті самі граблі наступив заслужений майстер спорту Леонід Буряк. До того таки «Туна» біло-блакитні поставилися відверто  зверхньо. Знов домашня нічия — цього разу 2:2. У Берні фаворит пари увесь матч «просидів» на воротах господарів, а вже в компенсований час пропустив разючий випад — 0:1.

Так Олег Гусєв, Олександр Шовковський та їхні партнери залишилися за бортом Ліги чемпіонів, а Леонід Буряк — без роботи.

Партнер Буряка у київському «Динамо» найкращих часів — Олег Блохін — теж не уникнув нервового зриву під час нового побачення з незручним конкурентом. Уже на 25 секунді зустрічі м’яч міг побувати у воротах СаШо, якому 2 січня виповниться 39 років. За кілька хвилин лише штанга підстрахувала динамівського ветерана.

Парад несподіванок продовжив Мбокані, який на рівному місці заробив вилучення і залишив партнерів у меншості. На щастя, дуже вчасно повернувся на поле Андрій Ярмоленко, який відбув покарання за небезпечний стрибок на суперника в поєдинку з «Іллічівцем».

Андрій Ярмоленко (№10) знову піймав свою гру. Фото з сайту ФК «Динамо»

Новий лідер динамівського клубу взяв на себе найважче: змусив помилитися захисника швейцарців — 0:1. А після перерви спочатку заробив перспективний штрафний удар, а через кілька секунд блискучим пострілом поставив господарів поля на коліна — 0:2.

5 листопада Олег Блохін відзначив своє 61-річчя. Настрій у головного тренера в ці дні був не найкращим: боліло серце після прикрої поразки в Луганську. Його підопічні намагалися виправитися в Швейцарії. Подарована наставнику футболка з номером «61» була вдалим доповненням до надзвичайно важливої зі стратегічної точки зору перемоги в Лізі Європи.

Валерій РЕКУНОВ,
«Урядовий кур’єр»
Київ — Тун — Київ

Ліга Європи-2013/2014. Груповий етап

4-й тур, 7 листопада

Група В

Лудогорець (Болгарія) — Чорноморець (Одеса) — 1:1 
Голи:
Жуніньо Кішада (47), —  Гай (64)

ПСВ (Ейндховен) — Динамо (Загреб) — 2:0
Голи:
Махер (29), Локадія (57)

                        І В Н П М  О

Лудогорець    4 3 1 0 7-1 10

ПСВ                4 2 1 1 4-2 7

Чорноморець 4 1 1 2 3-5 4

Динамо           4 0 1 3 1-7 1

Група E

Дніпро (Дніпропетровськ) — Пасуш де Феррейра (Португалія) — 2:0
Голи:
Матеус (44), Коноплянка (66)

Пандурій (Румунія) — Фіорентина (Італія) — 1:2
Голи:
  Ерік Перейра (32) — Райдер Маточ (86), Борха Валеро (90+2)

                      І В Н П М О

Фіорентина  4 4 0 0 10-2 12

Дніпро          4 3 0 1 6-2 9

Пандурій       4 0 1 3 2-7 1

Пасуш            4 0 1 3 1-8 1

Група G

              І В Н П М О

Генк      4 2 2 0 6-4 8

Динамо 4 2 1 1 7-3 7

Тун        4 1 0 3 2-7 3

Рапід     4 0 3 1 5-6 3

Тун (Швейцарія) —  Динамо (Київ) — 0:2
Голи:
Шенкель (29 ), Ярмоленко (69)

Рапід (Відень) — Генк — 2 : 2
Голи:
Бойд (40, 45+2), — Мбоджі (28, пен) Буффель (61)