Центральний матч туру проходив у Харкові, де зустрічалися чинний чемпіон і друга команда країни за підсумками минулого сезону. На старті весняної частини першості обидва клуби опинилися в незвичному для себе становищі. «Шахтар», приміром, протягом 2013 року на «Донбас Арені» не програв жодного матчу. А в рік чемпіонату світу в Бразилії в рідних стінах гірники поступалися вже двічі. Спочатку футболістам чеської «Вікторії» в 1/16 фіналу Ліги Європи, а згодом у принциповому протистоянні найголовнішому конкурентові на внутрішній арені — «Дніпру».

Щодо «Металіста», то в нього проблем ще більше. Харків’яни мріяли про яскравий дебют у Лізі чемпіонів, обіцяли скинути з трону незмінного переможця останніх чотирьох років — команду Мірчі Луческу. Та не так сталося, як гадалося. Найпрестижніший турнір Старого Світу Марко Девич та його партнери залишили після рішення дисциплінарних органів УЄФА. Сьогодні майбутнє віце-чемпіонів України оповите густим туманом.

Позафутбольні проблеми, звісно, позначаються на грі одного з потенційних фаворитів Прем’єр-ліги. Тиждень тому підопічні нового наставника Ігоря Рахаєва вилетіли з кубкового розіграшу. Минулого вікенду на своєму полі безвольно віддали суперникові гру, в якій цілком здатні були здобути першу весняну перемогу.

Однак останні 15 хвилин першої половини зустрічі перетворилися для «Металіста» на суцільний жах. Донецькі футболісти за 45 хвилин завдали чотири удари по воротах суперника — забили тричі. У такій ситуації неодмінно виникають запитання до воротаря. Ще в дебюті поєдинку зазнав травми Богдан Шуст, замість якого на поле вийшов Олександр Горяїнов. Як з’ясувалося, заміна виявилася не тільки вимушеною, а й нерівноцінною. В останніх двох зустрічах харків’яни пропустили у свої ворота сім м’ячів.

Доки гірники і харків’яни з’ясовують, хто сильніший, дніпропетровці набирають очки... Фото з сайту ФК «Металіст»

— Господарі поля почали дуже потужно, агресивно, продемонстрували атакуючий футбол, — розповів журналістам головний тренер донеччан Мірча Луческу. — Після  0:2 складно було передбачити, що ми зможемо щось змінити. Добре, що в цей момент вийшов на перший план Дуглас Коста. Змусили суперника помилятися, швидко зрівняли рахунок і вже морально мали значно кращий вигляд. Виграли більш ніж переконливо — 4:2, могли ще забити на контратаках. І, напевно, просто пощастило.

Надзвичайна ситуація. Стан півзахисника «Динамо» Олега Гусєва, який зазнав важкої травми у Дніпропетровську, не викликає побоювань. Про це в ефірі одного з телеканалів повідомив головний лікар київської клініки «Борис» Михайло Радуцький.

— Нині стан Олега задовільний. Він ще проходить обстеження, але основні проблеми ми вже бачили. Слід насамперед сказати про головне: гравець дніпропетровського клубу Джаба Канкава фактично врятував життя Олегові. Якби допомогу надавали пізніше, важко навіть уявити, якими були б наслідки.

Щодо реабілітації, то в психологічному плані вона триватиме недовго. Про фізичну форму футболіста збірної країни слід питати лікарів «Динамо», вважає Радуцький.

ТАБЛО «УК»

Чемпіонат України, 23 тур

Металург З — Таврія — 1:0

Гол: Прийомов (35, з пенальті)

Металург Д — Волинь — 1:3

Голи: Чечер (41) — Селін (36), Ерік (55), Рамон (87, з пенальті)

Ворскла — Говерла — 3:1

Голи: Турсунов (34), Міщенко (60, 73) — Буяльський (48)

Карпати — Севастополь — 2:0

Голи: Бохашвілі (18), Гладкий (80)

Іллічівець — Чорноморець — 3:1

Гол: Кулач (25),Тотовицький (68), Чурко (74) — Окріашвілі (87)

Дніпро — Динамо — 2:0

Голи: Матеус (45+1, 58)

Металіст — Шахтар — 2:4

Голи: Кучер (7, автогол),  Марлос (32, з пенальті) — Коста (36), Едуардо (38), Срна (45), Адріано (74)

Лідери: Шахтар — 44 очки, Дніпро — 41, Динамо — 39, Металіст — 34, Чорноморець — 33, Ворскла — 30