ВІДЛУННЯ ЄВРОКУБКІВ

Завтра в Прем’єр-лізі: «Металіст» — «Шахтар»  і «Дніпро» — «Динамо»

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

Головна інтрига: чи встигнуть лідери  національної першості відновитися після  непростих матчів на євроарені? Адже  ситуація  у верхній частині таблиці не дає жодному з них права на помилку. Єдине, що можна стверджувати ще до початку протистояння, настрій у всіх українських  учасників  турнірів УЄФА має бути добрий, оскільки у четвер «Металіст» та «Дніпро»  продовжили вдалу ходу наших клубів по континентальні  почесті. А далі — то  робота тренерів…

Харківські бразильці свій шедевр таки створили. Фото з сайту ФК "Металіст" (Харків)

«Кожна гра важлива для нас. Сподіваюся, футболісти зрозуміють, що нам вже не можна втрачати очки у чемпіонаті й у Лізі Європи». Очевидно, точніше, ніж наставник харків’ян Мирон Маркевич, і не скажеш. Звісно, пригадуючи останні зустрічі його підопічних  з австрійськими командами, на менше, ніж перемога в домашньому  поєдинку проти віденців,  ніхто й не очікував.

Та підсумкові 2:0 далися нелегко. «Рапіду» фатально не щастило у першій половині гри. Рятувала і стійка (після удару головою Тріммеля), і самовіддана гра Горяїнова, і фортуна (удари Хофманна та його партнерів повз ворота). А в «Металіста» у першому таймі виходило дуже мало. Своїми одинокими забігами нагадував про себе Тайсон. Фініньо навішував неточно, а Крістальдо, Хав’єр та Сосу мали непереконливий вигляд.

По-іншому склалася друга половина зустрічі. А головне — Мирон Маркевич вчасно і вдало зробив заміну: Едмар головою переправив м’яч у ворота після навісу зі штрафного. Описувати ж другий гол і зовсім  марна справа. Бразильське диво треба лише бачити.

Отож «Металіст» разом з леверкузенським  «Байєром» очолює турнірну таблицю. А попереду — дві гри з «Русенборгом»,  які, можливо, стануть вирішальними.

Нелегкою видалася  поїздка до Швеції для дніпропетровців. Хоч суперник «Дніпра» і посідає в рейтингу команд квартету F останнє місце,  слід  розуміти — у єврокубках слабких команд не буває.

Тож і шведи змусили нас понервуватися. Річ навіть не у швидкому голі, який Даніельссон забив несподівано, мабуть, навіть для себе самого. Скоріше треба звернути увагу на те, наскільки організовано господарі діяли після цього голу, увесь перший тайм не даючи можливості «Дніпру» зламати хід зустрічі. І лише  завдяки високій індивідуальній віддачі Нікола Калініч з третьої спроби таки зрівняв рахунок. Однак замість святкувати треба було уважніше дивитися за власними воротами, а так довелося виймати гол «у роздягальню».

Відновивши рівновагу вдруге й забивши переможний гол під завісу матчу, «Дніпро» вирвав перемогу і завдяки  побиттю голландським ПСВ італійського «Наполі» у паралельній зустрічі став одноосібним лідером своєї групи.  Вирішальними  у квартеті можуть стати спарені зустрічі саме з  останніми, але це буде вже після гри з київським «Динамо».

До речі, успішний виступ українських клубів у єврокубках дав змогу  нашій країні  стати третьою за підсумками сезону в таблиці коефіцієнтів УЄФА. За набраними балами ми поступаємося лише  Іспанії та Англії, а за підсумками п’яти сезо—нів посідаємо 7 місце.

ПРЯМА МОВА

Мирон МАРКЕВИЧ,
головний тренер «Металіста»:

—  Радий, що ми виграли, але питання про переможця матчу залишалося відкритим до кінця зустрічі. Я бачив, що щось треба змінювати:  стояв і думав, кого краще випустити —Вілліана чи Едмара. Зробив свій вибір на користь Едмара, все-таки він давно грає в команді і є одним з її лідерів.

 

Хуанде РАМОС,
головний тренер «Дніпра»:

—  Це нормальна практика, коли ти граєш у трьох турнірах — в чемпіонаті України, Кубку, в європейських турнірах. У четвер  вийшов складний матч і в неділю нам протистоятиме серйозний суперник. Це теж буде непростий поєдинок. На відновлення у нас залишається мало часу, та  зараз все в наших руках, щоб постаратися домогтися позитивного результату. Попри те,  що ми прекрасно уявляємо силу суперника, ми намагатимемося досягти  позитивного результату і проти нього.

 

ТАБЛО «УК»

Ліга Європи УЄФА. 2 тур

Група F 

АІК — Дніпро — 2:3
Голи: Даніельссон (5), Гойтом (45)  — Калініч (41),  Мандзюк (72), Селезньов (82)

ПСВ — Наполі — 3:0
Голи: Ленс (19), Мертенс (41), Марсело (52)

                  І     В     Н     П     М     О

Дніпро      2     2     0     0     5-2   6

Наполі      2     1     0     1     4-3   3

ПСВ          2    1     0     1     3-2    3

АІК           2     0     0     2     2-7    0

Група K 

Металіст — Рапід — 2:0
Голи: Едмар (65), Хав’єр (80)

Русенборг — Байєр — 0:1
Гол: 0:1 — Кісслінг (76)

                   І     В     Н     П     М     О

Металіст    2     1     1     0     2-0   4

Байєр          2     1     1     0     1-0   4

Русенборг   2     1     0     1     2-2   3

Рапід            2     0     0     2     1-4   0