ГРОШІ 

До кінця 2013 року в будівництво об’єктів сонячної енергетики буде вкладено 2 млрд євро

Олекса ЛУЖНИЙ
для «Урядового кур’єра»

Україна ще два роки тому не мала жодної хоча б середньої сонячної електростанції, які вже десятиліття працюють у багатьох країнах світу. Однак крига скресла саме 2010 року. І це став не просто якийсь там експериментальний проект. Наша країна розпочала будівництво грандіозного сонячного парку в Криму, який, на думку фахівців, буде одним із найбільших не лише в Європі, а й у світі. Вже до кінця 2013 року, як зазначають і закордонні, і вітчизняні фахівці, загальна потужність українських сонячних електростанцій становитиме цілком пристойну цифру — 1 ГВт. А інвестиції в будівництво нових об’єктів мають перевищити 2 млрд євро. Як повідомив кореспонденту «УК» голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Микола Пашкевич, наразі в країні діє 18 сонячних станцій.

«Драконівські» плани австрійців

Першими повірили в такі проекти на нашій землі та стали вкладати в них інвестиції австрійці. Так, фахівці компанії Activ Solar у найкоротші терміни спроектували та побудували першу станцію потужністю 7,5 МВт в селі Роднікове (Сімферопольський район), яка стала найбільшою на теренах колишнього СРСР. А вже в лютому 2011 року пілотний сонячний парк запрацював на повну потужність. Так, розпочала свою роботу фотоелектрична станція «Перове» потужністю 100 МВт, яка посіла п’яте місце у світі серед найбільших діючих станцій такого типу. Крім того, австрійська компанія побудувала станцію «Охотнікове», яка має подібну до «Перового» потужність. За словами виконавчого директора компанії доктора Йоханна Хартера, найближчим часом буде запущено ще одну велику станцію (31,5 МВт) — «Мітяєве». Плани компанії деякі фахівці називають «драконівськими». «Ми знаємо, що Одеська область, яка є найбільшою, на сьогодні найгірше газифікована, тому вирішили реалізовувати свої проекти з будівництва сонячних станцій і в цьому регіоні. Втім, поки що важко сказати, на території яких саме районів», — заявив Й. Хартер ще навесні цього року.

Вітчизняні фірми теж ідуть

У сонячну енергетику вкладають свої кошти не лише маститі закордонні компанії, а й вітчизняні фірми. Чимало в цьому напрямку робить інвестиційна компанія «Енергоінвест» (Вінниця). Так, зовсім нещодавно фахівці фірми завершили будівництво Слободо-Бушанської сонячної електростанції у своєму регіоні. За словами президента компанії Володимира Житника, загальна потужність станції становить 1,88 тис. кВт. «Ми вклали в це будівництво 60 млн грн. У подальшому плануємо звести подібну станцію біля однієї з малих ГЕС, що розташована в нашій області», — зазначив він.

Подібний проект реалізувала компанія «Новосвіт», яка працює у сфері малої гідроенергетики. Фірма звела сонячну електростанцію потужністю 103 кВт біля Гордашівської малої гідроелектростанції в Тальнівському районі Черкаської області. Цікаво, що цю станцію збудовано безпосередньо на дамбі гідроспоруди. За словами директора компанії «Новосвіт» Сергія Кульматицького, фірма планує встановити ще одну сонячну електростанцію на гідроспоруді в Ямпільському районі Вінницької області. Її потужність становитиме 1 МВт.

Слід зазначити, що в Україні активними темпами розвивається й установка сонячних батарей на дахах. Таких чимало в Донецькій, Луганській, Вінницькій областях та в Криму. Їх установка не потребує великих коштів, тому, як вважає керівник проектів Німецької асоціації сонячної енергетики Ян Кнаак, треба значно розширяти сферу використання таких установок, і чимало країн будуть зацікавлені у вкладанні таких коштів в Україну.

Фотоелектрична станція «Перове» увійшла до першої п'ятірки найбільших споруд такого типу в світі. Фото з сайту himprom.ua

Німці і японці в черзі

«Поряд з високим «зеленим» тарифом активному розвитку галузі в Україні також сприяє достатньо високий рівень інсоляції (сонячного випромінювання). Найкраща ділянка для такої станції в Німеччині — це найгірша для України. Ви маєте велике майбутнє в цьому аспекті і нестачі в капіталовкладеннях, я певен, не відчуватимете», — зазначив він.

На цьому наполягає і президент Чеської асоціації фотовольтаїки Яромир Регак. Він вважає, що розвиток сонячної енергетики в Україні проявиться не лише в будівництві нових станцій, а й у розвитку індустрії, створенні нових робочих місць та оздоровленні економіки загалом.

На думку директора Російської асоціації сонячної енергетики Антона Усачова, різке збільшення іноземних та внутрішніх інвестицій у галузь, яке ми спостерігали останніми роками, відбулося завдяки ефективній законодавчій базі.

І з цим важко не погодитися. Так, велику зацікавленість вкладанню коштів у розвиток української сонячної енергетики проявляє Японія, про що нещодавно говорив посол цієї країни в Києві. А німецька компанія Managess Energy анонсувала будівництво фотовольтаїчної електростанції в Запорізький області. Чеська група компаній Ecotechnik Prada почне інсталяцію 50 МВт станції у Дніпропетровській області. Компанія «Ренджі Девелопмент» запланувала будівництво 6 фотоелектричних станцій на Вінниччині. Ізраїльська SunElectra планує побудувати у цьому році в Одеській області 10 станцій загальною потужністю 25-30 МВт. Виявила бажання збудувати декілька таких потужностей в Україні й французська Helios Strategia.