ВІДБУДОВА

Майже півмільярда гривень вітчизняна компанія-інвестор витратила  на осучаснення першого енергоблока Запорізької ТЕС

Модернізація енергоблока №1 Запорізької теплоелектростанції — заміна застарілого обладнання на сучасне — істотний крок з оновлення генеруючих потужностей України.  А те, що інвестором виступила вітчизняна компанія, а інвестиційні кошти освоїли вітчизняні ж  виробники  — свідчення   високих  і значних результатів   розвитку   національної економіки та гідний приклад для наслідування.

Із цією думкою згодні учасники урочистостей з нагоди пуску енергоблока — голова Запорізької обласної  державної адміністрації Олександр Пеклушенко, заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Сергій Чех.

 У трудового колективу електростанції цього дня  було подвійне свято. Тут остаточно завершили  ліквідацію наслідків аварії,  що сталася на станції 20 грудня 2011 року. Нагадаємо нашим читачам, що позаштатна ситуація на береговій насосній станції  Запорізької  ТЕС в Енергодарі  виникла  через  пошкодження системи водопостачання, що  призвело до автоматичної  зупинки двох  енергоблоків.  Тоді  причиною пориву на напірному циркуляційному водоводі визнали знос обладнання — агрегати слугували тут понад 40 років. Це призвело до розмиву котловану берегової насосної станції та відключення циркуляційних насосів, що подають воду в конденсатори енергоблоків. Припинення роботи насосів спричинило зупинку енергоблоків №2 та №4 Запорізької ТЕС, які працювали на той момент на станції.

— Завдяки чітким та скоординованим діям персоналу, взаємодії всіх органів влади вдалося ліквідувати цю надзвичайну для всього регіону аварію та запобігти тяжким її наслідкам, — констатував Олександр Пеклушенко.

Реконструкцію блока №1 Запорізької ТЕС було розпочато у квітні 2011 року. Проведена модернізація надасть можливість  станції споживати менше палива, а також підвищити потужність блока на 25 МВт. Екологічний ефект реконструкції — зниження концентрації пилу у викидах майже в 6 разів.

Інвестиції у модернізацію блока становили майже півмільярда гривень. І це дуже добрий знак. Адже країна, яка може дозволити собі інвестувати в технічне переобладнання такі кошти, справді має майбутнє. Це доказ того, що шлях на модернізацію та реформування, що обрав Президент та уряд, правильний та має хорошу перспективу.

У свою чергу С. Чех наголосив, що модернізацію Запорізької ТЕС проводили із застосуванням обладнання, виробленого на вітчизняних заводах. Роботи проводили українські підрядні, монтажні та пусконалагоджувальні організації, які готові супроводжувати проект і надалі. Тож це інвестування — не тільки в енергетику, а й у машинобудування, видобувну та інші галузі промисловості. Це забезпечує роботу фахівцям,  отже — робочі місця і податки  для наповнення  державної скарбниці. До того ж, у результаті  модернізації значно підвищився рівень екологічної безпеки станції.

— Ми «реабілітуємо» вугілля як паливо, що дає країні енергію, але при цьому залишає повітря чистим. Тож істотно зменшено техногенне навантаження на регіон, — підкреслив  високопосадовець.

Як повідомив директор з генерації ДТЕК (дирекція з генерації електроенергії) Роман Сердюков, протягом 2012—2015 років ДТЕК планує інвестувати в розвиток своїх генеруючих підприємств приблизно 16 млрд грн, а до 2020 року — реалізувати програму реконструкції енергоблоків усіх своїх ТЕС. Уже наступного року компанія має намір розпочати реконструкцію третього блока Запорізької ТЕС.