АЙБОЛИТЬ

У Донецьку дітей лікують дельфіни

 

Про ефективність використання тварин для лікування недуг ми — сільські хлопчаки — добре знали. Приміром, однієї серпневої ночі на наших очах злий Пірат, із яким дід сторожував баштан, вмить зцілив одного з приятелів. Бідолаха після падіння з велосипеда помітно накульгував. Та коли пес зненацька загарчав і вискочив із бур’янів, «хворий» так дременув, що ми його ледве наздогнали. Тоді навіть не підозрювали, що стали свідками анімалотерапії. Тобто методу лікування, в ході якого якась із тварин допомагає пацієнту позбутися болячки й поліпшити стан здоров’я.

З вітерцем! Фото Павла КУЩА

Брати наші менші в білих халатах

Нині в Україні працюють 25 центрів іпотерапії — лікування під час верхової їзди на конях. А напрацьований колись досвід сільських Рябків та Сірків, виявляється, використовується в спеціальних центрах каністерапії, де дітлахів зцілюють з допомогою собак. З кожним роком дедалі активніше використовується й дельфінотерапія. Зокрема застосовуються записи звуків, які видають дельфіни, їхні зображення та образи для надання психотерапевтичної допомоги. Саме такі заняття відбуваються і в Донецькому дельфінарії «Немо».

Певна річ, дельфінотерапія — не панацея від усіх болячок, проте й недооцінювати цей метод не варто. На лікувальні властивості спілкування з дельфінами фахівці звернули увагу ще півстоліття тому.

Відтоді дельфінотерапію застосовують зокрема для реабілітації дітей та підлітків, які потерпають від психоневрологічних розладів.

«Ця робота дуже цікава і водночас складна, — підкреслює дельфінотерапевт Альона Скорик. — Дельфіни — мудрі тварини, багато знають і розуміють: часто під час занять підпливають до малюків і торкаються саме того місця, яке хворе. А ще вони по-різному ставляться до дітей. Наприклад, малюка, якому всього три рочки, дельфін кататиме на собі дуже обережно. Інша річ — коли пацієнт старший: розуміючи, що підліток любить швидкість, гарантують йому гостріші враження та відчуття». 

   

Дельфіни лагідні з дітьми і на суші. Фото Павла КУЩА

«Перші свої слова син сказав  у дельфінарії…»

За словами дельфінотерапевтів, щодня в «Немо» на заняття приходять понад десять малих пацієнтів здебільшого з  дитячим церебральним паралічем, аутизмом, різними аномаліями головного мозку. Кожен сеанс триває 25 хвилин. Передбачено й кілька занять для адаптації. Адже  діти, які вперше бачать дельфінів зблизька, можуть боятися. Та потім швидко заспокоюються, звикають і отримують втіху від спілкування. І цей позитивний заряд іноді робить справжні дива. Зокрема в «Немо» часто згадують випадок із шестирічною дівчинкою з  Західної України, яка навчилася ходити  на сеансі дельфінотерапії.

«У цьому дельфінарії ми з п’ятирічним сином займаємося регулярно, — розповідає одна з мам. — Приблизно півроку тому він нарешті почав розмовляти: перші свої слова вимовив після спілкування з дельфінами. У нього з’явилися позитивні емоції, він тепер усміхається та радіє життю. А ще хлопчик тепер не такий лякливий».

«Ми раніше проходили дельфінотерапію в Бердянську, тепер — у Донецьку, — згадує мама малої пацієнтки з Києва. — З донькою відвідуємо сеанси вже рік, дитина за цей час стала значно жвавішою: від колишньої замкненості не лишилося й сліду. Також починає використовувати значно більше слів».

Неважко здогадатися, сеанси з тваринами — лікування не з дешевих. 25-хвилинне заняття коштує 640 гривень, а для курсу потрібно п’ять, а ще краще — вдвічі більше таких сеансів. «На мою думку, воно того варте, — переконана мама, чия дитина відчула користь від дельфінотерапії. — Я сама кілька разів брала участь у заняттях і відчула дуже позитивні емоції. Якби була можливість, то окремо й для себе пройшла б такий курс терапії…»

А ось батьки дітей-інвалідів із невеликими статками, звичайно, не в захваті від таких розцінок. У них тепер тільки й надії на благодійні фонди та спонсорів, які беруть на себе частину витрат на лікування дітей з допомогою розумних тварин. Можливо, саме вони — «терапевти» з басейну — підказали власникам «Немо» безкоштовно дарувати курси дельфінотерапії окремим дітям-сиротам.

Звичайно, позитивний вплив спілкування дельфінів із дітьми з обмеженими можливостями важко переоцінити. Проте фахівці  наполегливо радять досить зважено підходити до організації та застосування цього методу. Дельфінотерапія інколи може стати останньою соломинкою, за яку хапаються батьки хворої дитини, проте в деяких випадках і вона може не принести бажаного ефекту. Тому дуже важливо насамперед  правильно вибрати реабілітаційний діагноз і визначити дозу незвичної терапії в дельфінарії.

КОМПЕТЕНТНО

Анатолій ЧУПРИКОВ,
професор Національної медичної
академії імені Шупика:

— Анімалотерапія, образно кажучи, піднімає голову, і ми в цьому питанні поступово наближаємося до цивілізованого світу. Якщо в Європі існують обмеження на утримання таких тварин у штучних водоймах, то в нас таких обмежень немає. Звичайно, потрібно ретельно стежити за водою, їжею, здоров’ям тварин, які живуть дуже довго. Приміром, у Севастополі одна дельфіниха займається з дітьми терапією вже 30 років. А щодо безпосередньо лікування з допомогою тварин, то слід сповідувати таке: якщо дельфіни допомагають нам хоч трохи покращити самопочуття дитини, ми обов’язково повинні це використовувати.