У рамках робочого візиту до Брюсселя віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман виступив на пленарній сесії Комітету регіонів Євросоюзу.

Український урядовець зазначив, що Кабінет Міністрів готовий до предметного діалогу щодо залучення України до європейських регіональних ініціатив в інтересах розбудови міжрегіональної співпраці з регіонами ЄС на різних секторальних напрямах.

«Нашим завданням є широке інформування європейського бізнесу, інвестора про наявні економічні ресурси кожного українського регіону і можливості їхнього розвитку, інвестиційні та інноваційні проекти, які потрібно реалізувати. У цьому контексті уряд, органи влади на місцях та органи місцевого самоврядування працюють над формуванням чіткого бачення перспектив упровадження інструментів співпраці на міжрегіональному рівні в інтересах наших регіонів та наших громадян», — наголосив віце-прем’єр.

Добробут є конкретним і зрозумілим житейським поняттям. Фото Володимира ЗAЇКИ

Важливе у цьому напрямку реформування  місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні. Урядовець поінформував європейську спільноту, що 1 квітня Кабмін схвалив відповідну концепцію. Найближчим часом уряд розгляне низку законопроектів щодо права територіальних громад на об’єднання, щодо співробітництва територіальних громад та щодо органів самоорганізації населення.

Питання регіональної співпраці та реформи місцевого самоврядування віце-прем’єр обговорив з Президентом Комітету регіонів Європейського Союзу Луїсом Рамоном Валкарсель Сісо, повідомляє прес-служба Мінрегіону.

Передусім Володимир Гройсман наголосив на тому, що Україна високо цінує підтримку ЄС інтеграційних прагнень України, особливо у контексті підписаної 21 березня політичної частини Угоди про асоціацію. За його словами, наша держава налаштована на ефективну імплементацію положень угоди у сфері регіональної політики. Головним очікуваним результатом є зростання добробуту, підвищення комфорту й безпеки життєдіяльності людини на всій території України незалежно від місця її проживання. У цьому контексті для України важливі досвід і допомога Комітету регіонів ЄС.

У свою чергу Луїс Рамон Валкарсель Сісо зазначив, що, оскільки новий український уряд поділяє європейські цінності й підходи, він може розраховувати на підтримку ЄС та зокрема Комітету регіонів.

А під час спільної прес-конференції з Комісаром  ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Штефаном Фюле віце-прем’єр заявив, що у разі затвердження змін до Конституції восени цього року, зокрема в частині децентралізації, з 2015 року Україна матиме нове законодавство, в основі якого лежить Європейська хартія місцевого самоврядування. При цьому він зауважив, що Україна була, є і буде унітарною державою, і федералізація для неї неприйнятна.

Штефан Фюле зазначив, що Євросоюз не залишить Україну наодинці з реформами місцевого самоврядування. «Вплив децентралізації на єдність України буде тільки позитивним. Децентралізація — це не федералізація. Між ними є дуже багато відмінностей, і головна з них полягає в тому, що до децентралізації закликають всередині України. Тоді як до федералізації України закликають за межами держави», — зауважив Єврокомісар. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»