ПРЕМ’ЄРА 

Серед кінематографістів побутує думка, що Південна Пальміра слугує лакмусовим папірцем на затребуваність стрічки глядачами

Цю кінострічку називають першим за 20 років повнометражним українським фільмом із якістю звуку та зображення, що відповідає світовим стандартам. За два тижні прем’єрних показів у Харкові, Івано-Франківську та Києві фільм Михайла Іллєнка «ТойХтоПройшовКрізьВогонь», переглянули 20 тисяч глядачів. Напевне, крім долбі-сураунд, сучасної корекції кольору та вже загалом звичної комп’ютерної графіки, людей вабила ще й цікава фабула та спроба поєднати традиції українського поетичного кіно з елементами популярного блокбастера.

«Так, це поетичне кіно, — каже виконавець однієї з ключових ролей Віктор Андрієнко, — але воно не артівське, цікаве самому режисерові».

«Це все-таки український мейн-стрім, — додає продюсер стрічки Андрій Суярко. — Ми прагнемо, щоб фільм був затребуваний глядачем».

Вір не вір, а не кажи «брешеш»

Виграшною була вже сама історія, що лягла в основу стрічки. Уродженець Полтавщини в роки Великої Вітчизняної став героєм-льотчиком. Збитий за лінією фронту, він потрапив у полон до німців. Потім до буцегарні його запроторили вже свої — причому з подачі колишнього товариша, який накинув оком на його дружину. Згодом звивистий шлях утікача привів його аж до Канади, де він... став вождем індіанського племені. Це двома словами про майже двогодинне дійство, де є кохання і зрада, видовищні бої й містичні видіння. Щоб усе це не видавалося абсолютно відірваною від життя вигадкою, зазначено: стрічка грунтується на реальних фактах із біографії Героя Радянського Союзу  льотчика Івана Даценка. Він був збитий неподалік Львова у квітні 1944-го. А 1967-го радянська делегація надибала в Канаді індіанське плем’я, чий вождь розмовляв... українською. Він згодом наче й назвався Іваном Даценком, хоча зі 100% впевненістю казати, що це і був той самий збитий під Львовом льотчик, не випадає. Власне, творці стрічки й не наполягають на її документальності. Героїчне життя пілота і його напівлегендарна нова поява дали тільки поштовх для фантазії сценаристів. Тому й головного героя вирішили назвати Додокою, а не Даценком.

Актор Віктор Андрієнко у фільмі «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» зовсім не у смішній ролі. Фото Володимира ЗАЇКИ

Випробування Одесою    

Віктор Андрієнко зауважує, що всі  прем’єри проходили з аншлагом, а закінчувалися оплесками. Повторити цей успіх і в Одесі було питанням принциповим. «Одесит — це дуже складна людина, — каже актор. — Якщо ти пройшов в Одесі — то можеш летіти на Марс».

Серед кінематографістів і справді побутує думка, що Одеса може слугувати лакмусовим папірцем на затребуваність стрічки глядачами. Саме з таких мотивів творці  російського блокбастера «Край» два роки тому провели світову прем’єру фільму в Чорноморській Пальмірі.

Наскільки активно ходили одесити на перші сеанси стрічки «ТогоХтоПройшовКрізьВогонь», невідомо. Але вже нині Віктор Андрієнко вбачає добрий знак у схвальних відгуках одеських колег, котрі, за словами актора, просто так «дякую» не скажуть. Позитивно відгукувалися про стрічку й більшість учасників одеського прес-показу. Особливо тішився цьому натяку на успіх виконавець ролі пілота Миколи одесит Артем Антонченко. Зараз він навчається на 5 курсі  університету ім. І.Карпенка-Карого в майстерні Михайла Іллєнка. Зніматися у стрічці він розпочав ще першокурсником. Молодий актор вважає, що стрічка має всі шанси завоювати серця одеситів: «Може, надто часто ми малюємо образ одесита як людини з абсолютно своєю психологією. Але насправді одесити — такі самі люди. Що їх може зачепити в цій історії? Її незвичність. Українець став вождем індіанського племені. Оскільки історія й справді унікальна, думаю, одеситам вона буде до смаку, і героя вони приймуть як рідного».

Країні, містові і світу

Навіть здобувши схвальні відгуки в Одесі, перш ніж попрямувати до Марса, стрічка має бути ширше представлена і у земних межах. «Перша на черзі — Північна Америка: Канада, Сполучені Штати, потім Аргентина, Бразилія, —  каже продюсер стрічки Андрій Суярко. — Це ті місця, де проживають наші люди, українці».

Росія поки що не виявила конкретного інтересу до стрічки, зате серед потенційних замовників означилися Польща та Португалія.  Фільм уже представлено на 62-му Берлінському міжнародному кінофестивалі.

Андрій Суярко наголошує, що стрічка 100 відсотків українська — як за виробництвом, так і за духом, але адресовано її цілому світові: «Фільм  є твором мистецтва. А якщо це справжній витвір мистецтва —  він буде зрозумілий будь-кому».

Можливо, не всі зрозуміють цю стрічку, можливо, не кожен побачить у ній справжній витвір мистецтва. Але втішає вже те, що країна принаймні береться робити сучасне повноцінне кіно і, як свідчить досвід зокрема одеської прем’єри, в далеко не провальному варіанті.

ДОВІДКА «УК»

«ТойХтоПройшовКрізьВогонь» — повнометражний ігровий фільм, чий жанр визначено як «романтична балада». Режисер і один зі сценаристів — визнаний майстер кіно Михайло Іллєнко. Фільм знімали протягом 5 років, починаючи із 2007-го, з півторарічною перервою, спричиненою фінансовими проблемами. На виробництво було витрачено 16 млн грн, 10 із яких надала держава. Нині немає чітких прогнозів, чи окупиться стрічка в прокаті, але за перші два тижні показу вона зібрала півмільйона гривень, що є заявкою і на комерційний успіх. Фільм отримав гран-прі ІІІ Київського міжнародного кінофестивалю, де визначальною була оцінка глядачів.