ТРАДИЦІЇ

Найважливішим днем передвеликоднього тижня є Чистий четвер

За давніми народними прикметами, погода у травні буває мінливою. Якщо підвищення температури, короткочасні дощі сприяють майбутньому врожаю, то несподівані приморозки можуть завдати непоправної шкоди посівам і садовині. Як це було, зокрема, торік.

Визначальними для спостережень за станом погоди та прогнозування врожаю на майбутнє у травні здавна вважають такі дні релігійних свят: Луки (5), Юрія Весняного (6), Марка (8), Миколи Літнього (22), Мокія (24).

Луки, або Червоної гірки — свято Дайбозьке. У давнину в цей день на сільських левадах збиралася молодь. Дівчата обирали між собою найкращу — Ладу — і навколо неї плели вінки, співали веснянок. Готові віночки Лада збирала в подруг і пускала їх на воду. Цей обряд перегукується з купайлівським. До цього дня селяни ще не виганяли худобу на пасовисько. І в наш час побутують такі народні прислів’я: «Від Луки травнева роса коням краще вівса», «Травневі роси — на гарні покоси», «Травневі роси — на урожай проса».

Свято Юрія яскраво і велелюдно відзначають у наш час на Гуцульщині. У цей день пастухів виряджають з отарами на полонини. Святкові столи щедро накривають різноманітними молочними стравами, фігурками коней, овець, курей, виробленими з бринзи і сиру. Якщо на Юрія задощить — літо буде врожайним на зернові, очікуйте гарного приплоду худоби. Якщо на яблунях ще не буде цвіту, не буде й плодів. Якщо зозуля закує, а на деревах ще не розів’ється листя — літо буде неврожайним.

Микола Літній, за давнім повір’ям, — опікун конюхів і коней. Народне прислів’я каже: «Прийшов Миколай — коней випасай». Або ще: «До Миколи Літнього не сій гречку і не стрижи овечку». О цій порі не слід поспішати з висадкою баштанних культур — ще можуть бути приморозки. Якщо на Миколи задощить, вологим буде й літо. Хлібна нива вродить добре, але «гнила погода» може завдати шкоди під час збирання врожаю. Проте сподіватимемося, що збудеться краща народна прикмета: «На Миколу дощовито — влітку гарно вродить жито».

Останній місяць весни, попри іноді несподівані примхи, завше постає у всій красі. Природа щоразу святкує свою молодість буйноцвіттям садів, князюванням трав, радісним багатоголоссям птаства. На 5 травня припало цьогоріч і свято Великодня — Світлого Христового Воскресіння. У Чистий четвер, за давньою християнською традицією, приберіть своє обійстя і причепуріть оселю. Нехай Великодній благовіст разом із бурхливим пробудженням природи наповнить вашу душу святковим настроєм, життєвою наснагою, добрими помислами, вірою, надією і любов’ю.

 Сонечко цінують за корисність і вважають символом удачі. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

НАШ КАЛЕНДАР

1-2 травня — Дні міжнародної солідарності трудящих.

3 травня — Всесвітній день свободи преси.

5 травня — Великдень. Світле Христове Воскресіння.

6 травня — Юрія Весняного.

8 травня — Міжнародний день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця;

8-9 травня — Дні пам’яті та примирення, присвячені пам’яті жертв Другої світової війни.

9 травня — День Перемоги.

12 травня — День матері.

15 травня — Міжнародний день сім’ї.

17 травня — Всесвітній день телекомунікації та інформаційного суспільства.

18 травня — День науки; День Європи; День пам’яті жертв депортації (1944) кримськотатарського народу;                                 Міжнародний день музеїв.

19 травня — Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва; День пам’яті жертв                           політичних репресій.

20 травня — День банківських працівників.

22 травня — День перепоховання Тараса Шевченка на Чернечій горі поблизу Канева; Міжнародний день                                   біологічного різноманіття.

24 травня — День слов’янської писемності і культури; Вознесіння Господнє.

25 травня — День працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження.

28 травня — День прикордонника.

29 травня — Міжнародний день миротворців ООН.

31 травня — Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням.