ДОСВІД

Президент Віктор Янукович високо оцінив рівень підготовки юних футболістів у сумському дитячому центрі «Барса» і запропонував іншим регіонам перейняти його досвід 

Якщо донедавна Сумщину та обласний центр знали як край хліборобів, машинобудівників, хіміків і митців, то віднедавна за ним поступово закріплюється імідж  юніорської футбольної столиці. Впродовж  останніх двох років область стала незаперечним лідером у популяризації цієї гри серед підростаючого покоління.

Мало хто з сьогоднішніх дорослих у дитинстві оминав спокусу поганяти шкіряний м’яч. Тоді замість воріт були шкільні портфелі, а замість секундоміра — батьківські нагадування про домашні уроки. Але стільки було радості і щастя, коли вдавалося забити красивий гол і цим завоювати авторитет і повагу однолітків. І як тоді мріялося зодягнути справжню футбольну форму, гетри, взути бутси чи хоча б кеди і вийти на справжнє поле з трав’яним покриттям, розміткою, воротами і тугим м’ячем.

На щастя, ті мрії сьогодні поступово здійснюються. Бо те, що зроблено в області, дає всі підстави вірити у велике футбольне майбутнє юних прихильників цієї захопливої гри. Хоча не обов’язково ставати «зіркою» — багато важить сама можливість з користю для свого здоров’я провести вільний час на відкритому повітрі в колі ровесників.

Спочатку  була ініціатива

Дехто може запитати: а чому на Сумщині вирішили популяризувати саме футбол, а не якийсь інший вид спорту? Відповіді — на поверхні. По-перше, за рівнем популярності важко знайти якусь іншу гру, яка б захоплювала тисячі школярів.

По-друге, Сумщина має багаті футбольні традиції. При цьому досить назвати прізвища сьогоднішнього наставника збірної України Михайла Фоменка та блискучого гравця київського «Динамо» Олега Гусєва. Свої перші удари по м’ячу вони зробили на сумській землі, зокрема коли навчалися в місцевій ДЮСШ «Зміна», на основі якої і створено «Барсу».  А що казати про гроно інших доволі знаних футболістів-земляків, які сьогодні виступають за професійні клуби різних ліг і дивізіонів не тільки України, а й Росії, Білорусі, інших країн!

По-третє, торік команда Сумської ЗОШ № 18 тріумфально виграла Національний кубок шкільного футбольного чемпіонату Євро-2012, чим неабияк подивувала спортивну громадськість країни. Адже це була серйозна заявка на лідерство в цьому виді спорту. 

По-четверте, знайшлися не просто ініціатори, а натхненники починання, які  не тільки запропонували, а й власноруч взялися за нелегкі чепіги і повели важку конкретну борозну. Мова насамперед про голову Сумської облдержадміністрації,  голову Федерації футболу Сумщини Юрія Чмиря. Він завжди заявляв про свою прихильність до спорту (у минулому успішно займався легкою атлетикою і зараз підтримує чудову спортивну форму), відтак і став генератором футбольної ідеї. До справи долучилися десятки ентузіастів.

Зрештою, чому б не втілити на практиці давно відомий лозунг про здоровий спосіб життя стосовно юного покоління? Як говорить Юрій Павлович, діти і так настільки прикипіли до комп’ютерів або ж дискотек, що багато хто з них не може підтягнутися на перекладині або ж подолати крос.

Відтак у житті сумської громади настав переломний момент, позначений двома датами. Перша — 25 травня 2012 року, коли депутати обласної ради ухвалили рішення про створення дитячого футбольного центру «Барса». Друга — 15 жовтня того самого року, коли новостворений заклад офіційно розпочав свій літопис.

Сказано — зроблено

За порівняно короткий термін у районі вулиці Привокзальної виросло сучасне спортивне містечко з розгалуженою інфраструктурою, що відповідає європейським стандартам.  У проект уже вкладено понад 15 мільйонів гривень. Сума чимала як для обласного бюджету. Але долучилося місто, а також представники соціально відповідального бізнесу, які працюють у Сумах і на території області. Останні виділили понад 40% зазначеної суми, що й дало змогу створити відповідну матеріально-технічну базу.

Основу центру складають чотири сучасних поля різних розмірів зі штучним покриттям. Найбільше — стандартне, 105 на 68 метрів. Інше — 60 на 40. Ще два — 42 на 42 метри — для гри у міні-футбол. Ступивши на зелений пружний газон, відчуваєш, як «амортизує» покриття. Грати на такому полі — одне задоволення.

Як говорить директор центру Анатолій Твердоус, під час будівництва були застосовані новітні технології та матеріали, що дає змогу проводити тренування і матчі на свіжому повітрі, починаючи з ранньої весни і до пізньої осені. Навіть дощ не зможе завадити юним футболістам — вмонтована система автоматично вмикає дренажний комплекс,  запобігаючи затопленню.

Для глядачів передбачені комфортабельні трибуни, що мають освітлення, а до послуг юних футболістів — роздягальні з душовими кабінами, окрема спортивна і фітнес-зала, паркова зона відпочинку і навіть кафе, де можна поласувати соком, морозивом, цукерками. А в комфортному прес-центрі можна проводити післяматчеві конференції, зустрічі з журналістами.

Своєрідна родзинка «Барси» — методичний центр з підготовки футболістів, працівники якого використовують і застосовують сучасні підходи провідних футбольних клубів Європи. За словами фахівців, тут уже надбаний неабиякий досвід, бо до Сум починають приїздити представники клубів зі світовими іменами. І — що найцікавіше — одностайно заявляють про унікальність українського центру навіть у межах Європи.

Автограф від Президента. Фото Олега КОРЖЕНКА

Хто на черзі?

 Кілька місяців тому в «Барсі» побував тренер з Бельгії Хенк Мерімен. Він добре знаний у футбольному світі: протягом 2007—2012 років працював технічним директором клубу «Брюгге», вважається одним із кращих консультантів у дитячому футболі Європи. Гість кілька днів ознайомлювався з роботою центру і дійшов висновку: «Барса» вже сама може ділитися досвідом, бо в деяких питаннях дає фору іменитим клубам. І в першу чергу стосовно організації тренувального процесу.

Приблизно таку саму оцінку виставили сумському центру представники інших європейських клубів, які побували в місті. Мова про славнозвісні «Челсі», «Барселону», ЦСКА (Москва), а також «Динамо» (Київ), «Шахтар» (Донецьк), «Металіст» (Харків) та інші. Так, за прогнозом генерального директора керуючої компанії ФК «Барселона» Франсиско Бальє,  до кінця цього року «Барса» має всі шанси отримати від іменитого клубу ліцензію на підготовку футболістів за європейськими стандартами під його брендом.

Майбутні «зірки» ще навчаються

 Як вважає заступник директора центру Валерій Бермудес, така висока оцінка відповідає рівню тренувального процесу, що вже напрацьований тренерським складом центру. Валерій Луїсович — титулований і досвідчений наставник, який має диплом PRO. Ще шестеро удостоєні дипломів «А» та «В», окремі мають звання майстра спорту та майстра спорту міжнародного класу. Це Дмитро Бермудес, Сергій Страшненко, Сергій Найденко, Дмитро Рудняк та інші.  Заняття з юними спортсменами проводять 19 тренерів, а найближчим часом їх кількість подвоїться — у планах протягом двох наступних років відкрити філіали у Краснопільському, Липоводолинському, Недригайлівському районах.

Зараз «барсенята» виїздять на міжнародні і всеукраїнські турніри, здобувають призові місця, одне слово, адаптуються до вимог  і умов футбольного світу. Приємно, що багатьох із них уже помітили фахівці, а окремі вихованці одержують пропозиції продовжити навчання за кордоном.

Аби вступити до «Барси», потрібні насамперед бажання і наполегливість. Адже навчання безкоштовне і всі бажаючі — йдеться про наймолодших, починаючи з 7 років — можуть тренуватися. У середній і старшій вікових групах вимоги посилюються і програми тренувань ускладнюються. Можна просто займатися, а можна орієнтуватися і на «зірок». Головне — кожен з учнів має чудову нагоду з користю для здоров’я проводити вільний час.

Досвід міста — зразок  для країни

Нещодавно «Барсу» відвідав Президент Віктор Янукович, який високо оцінив здобутки футбольної Сумщини. Він повідомив, що нині в Україні розробляють загальнодержавну програму розвитку дитячо-юнацького футболу. Досвід Сум має стати зразком для інших регіонів. Глава держави поспілкувався з юними футболістами, високо оцінив їхню майстерність під час тренувань. Коли ж м’яч поставили на 11-метрову позначку, сам із задоволенням виконав пенальті — за якусь секунду м’яч затріпотів у сітці.

А на згадку про зустріч Віктор Янукович подарував юним спортсменам десятки шкіряних м’ячів, залишивши на окремих автограф на пам’ять. Хто знає, можливо, саме їхні володарі через 10—20 років залишатимуть власні автографи своїм шанувальникам і прихильникам.

ПРЯМА МОВА

Юрій Чмирь,
Голова Сумської обласної 
державної адміністрації :

— Дитячий футбол — це не тільки спорт, а й фізичне виховання! Президент України поставив завдання: створити усі необхідні умови для здоров’я наших дітей. Саме з цією метою торік в області відкрито унікальний в Україні заклад європейського рівня — дитячий футбольний центр. Сьогодні  тисяча дітей  мають можливість тут безкоштовно тренуватися. Ми повинні давати дитині шанс стати зіркою футболу. З весни цього року партнером центру став один із кращих європейських клубів — «Барселона». До кінця 2013-го наш футбольний центр проходить ліцензування, після чого на Сумщині з’явиться перша в Україні іспанська школа футболу. До 2015 року  запланували відкриту власну футбольну академію. Зараз будуємо гуртожиток, у якому зможуть жити, навчатися та реалізувати свої здібності 120 дітей Сумщини. А цьогорічної осені відкриємо  філії у Конотопі, Шостці, Охтирці та селі Степанівка Сумського району. Так з’явиться ціла система футбольного виховання. Футбол охопить весь регіон!