ТРАГЕДІЯ

У Міжнародному аеропорту «Донецьк» під час приземлення зазнав аварії чартерний літак з Одеси

У дні футбольних матчів «Шахтаря», особливо міжнародних, Донецьк трохи нагадує величезний вокзал, оскільки сюди — на «Донбас Арену» — прибувають тисячі вболівальників. На жаль, минула середа підтвердила лиху репутацію числа 13 і окрема група шанувальників футболу на стадіон так і не потрапила. А деякі з них узагалі повернуться додому тільки… в домовинах: за кілька годин до початку матчу Ліги чемпіонів «Шахтар» — «Боруссія» літак із Одеси здійснив у аеропорту шахтарської столиці аж занадто тверду посадку.

Від удару об землю літак розколовся. Фото Укрiнформу

«Це був якийсь жах…»

«Усе було нормально, і політ проходив звично, — потроху оговтуючись від шоку, згадує один із пасажирів, Олег. — А коли почали приземлятися, відчули, як літак різко хитнувся ліворуч. А потім… Навіть не хочеться згадувати… Від удару об землю літак розколовся. Коли я вилазив із салону крізь величезну тріщину, було враження, немов усе відбувається в кошмарному сні або взагалі не зі мною. Довкола стогін, крики, дим, сморід… А побачене за бортом теж вражало, адже літак узагалі перевернувся. Ми тоді без вагань кинулися витягати тих пасажирів, яких затисло в кріслах…»

Найпершими про НП на злітно-посадковій смузі обласного центру, що жив в очікуванні футбольного матчу, дізналися жителі Київського району, вулицями якого із завиванням сирен промчали автомобілі відповідних оперативних служб. Причому спершу донеччани припускали, що літак узагалі не «дотягнув» до аеропорту і впав на околицях міста. А трохи пізніше стало відомо: потерпів літак «Південних авіаліній» чартерного рейсу з Одеси, яким на матч Ліги чемпіонів летіли вболівальники, серед яких представники владних структур та правоохоронних органів, а також бізнесмени.

«Після всього пережитого для мене сьогодні немов другий день мого народження, — зізнається ще один із пасажирів, яким вдалося обійтися без серйозних ушкоджень. — Коли літак перекинувся, ремені безпеки важко було відчепити. Можливо, ще не всі зрозуміли, що саме сталося. Та навіть у цій ситуації ті, хто не отримали травм, допомагали своїм сусідам».

На місце аварії оперативно примчали 19 одиниць пожежно-рятувальної техніки, правоохоронці та медики. Після того як вдалося погасити загорання і вивести з небезпечної зони всіх уцілілих людей, стало очевидним, що не обійшлося без жертв, адже на місці аварії виявили тіла 5 загиблих пасажирів. А тому через кілька годин футбольний матч Ліги чемпіонів, на який так і не потрапили потерпілі, розпочався із хвилини мовчання.

Так ведеться, що по гарячих слідах резонансної аварії пішли гуляти різноманітні припущення та версії щодо причин катастрофи. Деякі пасажири, все ще перебуваючи в шоковому стані, були переконані, що під час посадки відмовив двигун. Ще одне припущення — підвели гальма. А дехто припускав, що пілоти елементарно «промазали» мимо злітної смуги і, мовляв, збиралися йти на друге коло, проте Ан-24 крилом зачепився за землю. Тим часом 26 пасажирів звернулися за медичною допомогою, і частину з них довелося госпіталізувати переважно у задовільному стані. За словами медиків, загрози їхньому життю немає.  До з’ясовування причин аварії приступили й працівники обласної прокуратури: розпочато досудове розслідування з кваліфікацією ч.3. ст. 276 КК України (порушення правил безпеки руху повітряного транспорту, що призвело до загибелі людей). Також для встановлення обставин катастрофи за дорученням Прем’єр-міністра Миколи Азарова створено урядову комісію, яку очолив віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул.

Якби не рятувальники, жертв могло бути більше. Фото УНIAН

«Усе зробили чітко і своєчасно»

У четвер уранці, коли ще далеко не всі донеччани знали про аварію в аеропорту, вже з’явилися офіційні коментарі резонансного випадку. «Всього на борту літака Ан-24, за уточненими даними, перебувало 52 людини, — повідомив журналістам Олександр Вілкул. — 47 осіб вдалося врятували, але 5 пасажирів, на жаль, загинули. В медичні заклади Донецька госпіталізовано 9 потерпілих, для лікування яких є все необхідне обладнання та медикаменти. Цю ситуацію тримають на контролі фахівці управління охорони здоров’я Донецької обласної державної адміністрації та представники профільного міністерства».

Висловивши співчуття родинам загиблих і повідомивши, що уряд прийме рішення про виділення матеріальної допомоги цим родинам, віце-прем’єр звернув увагу на наступний факт. На його переконання, більшої кількості жертв вдалося уникнути завдяки злагодженим діям аварійної служби аеропорту та співробітникам МНС в Донецькій області. «В цій ситуації все було зроблено чітко і своєчасно, — підкреслив він. — Штаб з ліквідації наслідків аварії працював усю ніч, також приступила до роботи комісія для з’ясування причин трагедії.  З літака будуть зняті так звані «чорні ящики», які допоможуть дізнатися про причини аварії».

Як розповів голова Донецької облдержадміністрації Андрій Шишацький, він дізнався про трагедію в аеропорту вже за 6 хвилин — о 18.15. «Мені доповіли, що під час приземлення літак зачепив крилом смугу та  перекинувся», — каже він. — Варто зазначити, що оперативно спрацювали рятувальники, які не допустили загорання літака. Більшість пасажирів вибралися самостійно, а іншим допомагали це зробити представники рятувальних служб».

Ближче до обіду вчорашнього дня прокурор Донецької області Володимир Вишинський повідомив попередні висновки фахівців: Ан-24 під час приземлення зачепився за десятиметрову вишку. Затим повітряне судно вдарилося правим крилом і двигуном об землю й перекинулося. На користь такої думки свідчить і те, що всі п’ятеро загиблих сиділи у задній частині літака біля розлому, що з’явився після удару об землю. 

КОЛИ ВЕРСТАВСЯ НОМЕР. Президент Віктор Янукович доручив Генеральному прокурору Віктору Пшонці, міністру внутрішніх справ Віталію Захарченку та голові Служби безпеки України Олександру Якименку вжити вичерпних заходів щодо розслідування обставин авіаційної катастрофи, що сталася в Міжнародному аеропорту «Донецьк». Глава держави доручив Кабінету Міністрів надати необхідну допомогу потерпілим, а також сім’ям загиблих у цій авіакатастрофі.