Перемог у товариських матчах замало — хочеться  футбольного видовища і команди, здатної розворушити  серця вболівальників. Такий загальний настрій після понеділкового мінімального виграшу підопічних Михайла Фоменка у другому товариському матчі в межах підготовки до Євро-2016. Михайло Фоменко, як і обіцяв, виставив на гру з Уельсом усіх найсильніших. Здивувати могла хіба що поява в основі молодого Коваленка, та він каші не зіпсував і  став однією з найпомітніших фігур на полі. Гол українці забили після стандарту, який заробив саме півзахисник «Шахтаря». Ротань виконав м’який навіс, а Ярмоленко в дотик з розвороту точно пробив у близький кут.

Загалом  перша половина гри пройшла з мінімумом небезпечних моментів. В Уельсу єдину можливість відзначитися не використав Лоуренс, який пробив вище воріт з-за меж штрафного. В України Коваленко після закидання з глибини опинився перед голкіпером, але трохи не дотягнувся до м’яча, щоб переправити його повз воротаря.

Після перерви команди знов обмінялися небезпечними випадами: атака Уельсу призвела до штрафного у бік воріт П’ятова, українці відповіли проривом Ярмоленка на фланзі та пасом до воріт, де на м’яч очікував Зозуля, однак комбінацію українців перервав голкіпер валійців Хеннесі.

Михайло Фоменко зробив у звітному матчі лише одну заміну: в центрі поля Сидорчук змінив Ротаня.

Другий тайм українці провели більш розкуто завдяки більшій кількості відкритих зон на половині Уельсу. Гравці збірної України активно використовували фланги, на яких проривалися Зозуля та Ярмоленко, у центрі впевнено почувався Коваленко.

Наприкінці зустрічі гості таки створили кілька гострих атак і завдали два удари, що могли призвести до взяття воріт П’ятова, однак  завдяки його майстерності ворота нашої команди залишилися недоторканими.

Тож збірна України  здобула першу перемогу над Уельсом за всю історію зустрічей із цією командою. Позитивний результат має додати впевненості гравцям національної збірної для вдалої підготовки до континентальної першості, вважають оптимісти. Песимісти ж  вказують тренерському штабові на численні огріхи і головне — нема видовищної гри. Головний тренер української збірної Михайло Фоменко,  підбиваючи  підсумки протистояння, також наголосив, що в  команди поки що виходить не все.

«Поки що рано моделювати гру на Євро, є ще два місяці. Просто провели контрольну зустріч. Важливо було не зазнати травми. Як правило, чимось  задоволений, а чимось ні. Замін не було, тому що я вирішив дати цим хлопцям дограти до кінця. Оцінюю цей матч на четвірку», — сказав М. Фоменко на прес-конференції. Він зауважив, що порівнювати  суперника, з яким грали в понеділок, зі збірною Північної Ірландії — одним із суперників українців у груповому турнірі європейської першості, не варто.

Помічник головного тренера збірної України Андрій Шевченко не був оригінальним і також оцінив дії своїх підопічних у матчі проти Уельсу на четвірку.

«У нас був непростий суперник. Вони дуже правильно пересувалися, не давали простору. Такий сучасний футбол — ми це побачили. Усі одинадцять гравців повинні правильно рухатися і не давати розвивати атаки, скорочувати простір. Сьогодні нашим завдання передусім було дуже грамотно зіграти в плані компактності. Нам вдалося. А щодо реалізації... Звісно, моментів особливо не було. Страждає у нас вихід з оборони в атаку. Та нічого, є над чим працювати», — висловив  сподівання А. Шевченко у післяматчевому флеш-інтерв’ю.

Асистент Михайла Фоменка прокоментував те, що головний тренер зробив лише одну заміну: «Хотілося подивитися на саме цих п’ятьох у середині поля. Усе-таки в останні 10 хвилин проти Кіпру команда здала дуже сильно і дозволила суперникові створити кілька моментів. Сьогодні ми вирішили дограти цим самим складом до кінця. І в суперника моментів майже не було».

А ось президент Федерації футболу України Андрій Павелко на Євро-2016 очікує іншого футболу від національної збірної України.

«Це товариські ігри, хоч є статистика. Ми у Кіпру до цього не вигравали — підправили трохи статистику. Розуміємо, наскільки для наших хлопців й інших збірних важливі ці матчі. Важливо не зазнати травм, побачити всіх гравців, які можуть посилити збірну.

Ми побачили кілька дебютів. З Кіпром була трохи гірша гра, з Уельсом ми побачили вже більш осмислені й цікаві епізоди. Для тренерського штабу це хороший матеріал, щоб вивчити всі наші можливості й підготуватися до фінального збору, де почнеться серйозна підготовка до Євро-2016. Там ми чекаємо від команди на інший футбол, тому що буде вже інша самовіддача, інша атмосфера. Ми вболіватимемо за команду, і важливо, щоб команді передалися всі емоції уболівальників».

ТАБЛО «УК»

28 березня

Київ. НСК «Олімпійський».   Товариська гра

Україна — Уельс — 1:0

Гол: Ярмоленко (28).

 

У форварда Романа Зозулі, який активно забиває за «Дніпро», у понеділок з моментами не склалося. Фото УНIAН

РАЗОМ ПЕРЕМОЖЕМО

Футбольні ветерани провідали героїв АТО

За доброю традицією, в день матчу національної збірної команди України на футбольному полі також зустрічаються вболівальники обох країн-суперниць. Цього разу українську команду було підсилено гравцями збірної ветеранів, які напередодні гри завітали до київського військово-клінічного госпіталю. Вони поспілкувалися з військовослужбовцями, що перебувають на лікуванні та реабілітації після поранень, яких вони зазнали під час бойових дій на сході України.

Представники збірної ветеранів та легенди вітчизняного футболу Сергій Ковалець, Іван Яремчук та Олег Саленко завітали до хлопців із подарунками, презентувавши їм футболки, м’ячі та інші приємні сувеніри. Такі візити дуже важливі для наших героїв, оскільки їм конче потрібна психологічна підтримка та комфортне повернення до цивільного життя, вважає Сергій Ковалець. «Ми провідали людей, які ризикують життями заради нашої держави. Справило враження, що бійці мають віру в те, що вони роблять. Ми їм за це вдячні й маємо надію, що війна, яка триває, незабаром закінчиться, а наші захисники будуть живі й здорові».

Сама товариська гра, яка відбулася на столичному стадіоні «Локомотив», завершилася дружньою нічиєю 3:3, повідомляє прес-служба ФФУ. 

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»