Нинішня осінь приготувала вболівальникам чимало несподіванок і цікавих сюжетних поворотів. Починалося все — гірше важко уявити. Несподівано на самому початку кубкового шляху зійшов з дистанції, здавалося б, міцний середнячок української прем’єр-ліги — донецький «Металург». Далі — більше. За старі гріхи контрольно-дисциплінарний комітет УЄФА виключив з розіграшу Ліги чемпіонів харківський «Металіст». Так ще до початку групових турнірів наш сикстет перетворився на квартет.

Гол Джермейна Ленса (праворуч) змінив хід подій на «Олімпійському». Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Чергове скорочення обіцяв і фініш цьогорічних континентальних змагань. Адже після першого кола Ліги Європи «Чорноморець» мав у своєму активі лише три очки з дев’яти можливих. Одесити примудрилися не по грі поступитися в рідних стінах як знаному в Європі ПСВ з Нідерландів, так і новачкові кубкових баталій — «Лудогорцю» з Болгарії.

Перед останнім поєдинком моряки виявилися припертими до стінки. Лише перемога в Ейндховені виводила їх на рятівне друге місце в групі В. Іронія долі: Кирило Ковальчук та його партнери провели зовсім не видатний матч. Але фортуна, яка протягом трьох місяців поверталася до моряків спиною, у вирішальну мить усміхнулася тим, хто на це заслуговував більше.

Наприкінці зустрічі гості огризнулися класичною позиційною атакою, яку технічним ударом головою завершив івуарійський легіонер Джедже — 1:0. Ні відчайдушний фінальний штурм господарів, ні вилучення з поля плеймейкера одеситів Рієри не завадили українцям втримати мінімальну перевагу. На післяматчевій прес-конференції журналісти влаштували головному тренерові переможців справжню овацію. Роман Григорчук заслуговував на це, як ніхто інший. Робота, яку він провів в Одесі протягом останнього часу, викликає щиру повагу.

Футболісти італійської «Фіорентини» і «Дніпра»  розіграли на фініші перше місце в своєму квартеті. Господарі поля, які виграли в рідних стінах п’ять останніх зустрічей на груповому етапі євротурнірів, не порушили приємної для себе традиції. Пропустивши м’яч у дебюті матчу від Євгена Коноплянки, апеннінці не знітилися і довели справу до цілком логічного результату — 2:1.

Лише в середині грудня змогли полегшено зітхнути шанувальники київського «Динамо». У квартеті за участю одеситів був ПСВ з Ейндховена, дніпропетровцям довелося конкурувати з іншим старожилом на євроарені — «Фіорентиною». У групі, яка випала киянам, не виявилося жодного клубу з топ-п’ятірки Старого Світу — Англії, Німеччини, Іспанії, Італії або Франції. Незважаючи на таку усмішку долі, підопічні Олега Блохіна нинішньої осені нагадували корабель без керма і вітрил. Навіть перед матчами з безнадійним аутсайдером — швейцарським «Туном» ніхто з журналістів і фахівців не був упевнений, чим закінчиться черговий поєдинок.

Якщо організація гри і тактична дисципліна в столичному колективі не зміниться докорінним чином найближчим часом, киянам дуже важко буде протистояти в 1/16 фіналу таким конкурентам, як італійський «Наполі» і португальська «Бенфіка», іспанська «Валенсія» і російський «Рубін», німецький «Айнтрахт» і англійський «Тоттенгем».

Роман ГРИГОРЧУК,
головний тренер «Чорноморця»:

— Так вийшло, що після забитого гола нам стало грати трохи легше. В той же час хлопці злякалися, стали перестраховуватися в обороні і мало часу проводили в атаці. Але зрештою все склалося вдало. Сьогодні готував себе до того, щоб не пропустити жодної секунди в плані аналізу гри, бути готовим це зробити, не відволікаючись на емоції.

Ігор СУРКІС,
президент «Динамо»:

— Не хотів би давати оцінку півсезону, а ось 2013 рік у цілому виявився провальний. Наша команда не може перебувати на таких позиціях.

Щодо Блохіна, то з ним зустрічаємося у понеділок. Я й досі готовий вкладати в команду гроші. Але повинен знати, чи зможе Олег Володимирович довести, що гра команди зміниться, вона буде боротися, буде дисципліна на футбольному полі. А не так, як сьогодні.