Щоразу в передолімпійський час ми покладаємо великі надії на встановлення миру на землі. Про важливість  олімпійського принципу для сучасної України годі й казати. Саме такий  настрій  панував у Холі чемпіонів НСК «Олімпійський» під час урочистих проводів української збірної на ХХІІ зимові Олімпійські ігри, які 7 лютого стартують у Сочі й покликані об’єднати мільярди людей з різних куточків планети.

У заході взяли участь Глава Адміністрації Президента України Андрій Клюєв, віце-прем’єр-міністри  Олександр Вілкул та Костянтин Грищенко, президент НОК України Сергій Бубка, міністр молоді та спорту Равіль Сафіуллін, уславлені спортсмени зимових та літніх видів спорту, а також члени Олімпійської збірної України на Іграх у Сочі, а саме представники українського шорт-треку та фігурного катання.  Уже традиційно представники біатлону та інших видів, старти з яких розпочинаються у перші дні Олімпіади, змушені пропускати напутнє слово, оскільки  зосереджені на майбутній боротьбі.

А боротися нашим олімпійцям є за що. Окрім преміальних, на них чекають й інші стимули. Зокрема, як зазначив Андрій Клюєв, кожен український олімпієць, який привезе із сочинської Олімпіади медаль, отримає від Президента квартиру.

На початку заходу Андрій Клюєв виголосив привітання від глави держави Віктора Януковича та символічно передав український  прапор президентові НОК Сергієві Бубці.

«Спільна підтримка завжди об’єднує людей та є важливою частиною в житті суспільства. Вся Україна вболіватиме за вас. Упевнений, підтримка українців надихне вас на нові звершення, тому що ви у нас найкращі. Всі ми пишаємося вами й віримо у вас. Ми знаємо, наскільки вам буде важко у Сочі, наскільки неймовірною буде конкуренція, адже змагатимуться найкращі спортсмени планети. Ми впевнені, що ви будете прагнути показати якнайкращі свої результати», — сказав у напутньому слові до олімпійців Сергій Бубка.

Цей символічний рушник Україна дала в дорогу своїм спортсменам

Равіль Сафіуллін у свою чергу зазначив:  «Про шанс представляти рідну країну на Олімпійських іграх мріють мільйони, але одиниці досягають цієї мети. Вітаю вас, що саме ви будете представляти Україну в Сочі. Хочу висловити вдячність спортсменам, тренерам та всім, хто причетний до підготовки наших олімпійців. Бажаю показати свої найкращі якості, чекаємо вас із перемогою».

Хоч більшість спортсменів української збірної перебувають на завершальному етапі підготовки до Ігор у різних куточках світу, у своїх відеопривітаннях вони подякували вболівальникам та рідним за підтримку. Так, слова вдячності від імені усіх своїх партнерів по команді українцям переказали біатлоніст Андрій Дериземля, лижниця Марина Анцибор, представниця фристайлу Надія Діденко та гірськолижник Дмитро Мицак. У відповідь шанувальники та близькі спортсменів зі сцени Холу чемпіонів передали їм привітання й побажання якнайвдаліших виступів на спортивних аренах олімпійського Сочі.

Зокрема вітання олімпійцям передали срібна призерка Олімпійських ігор в Нагано Олена Петрова, перша в історії незалежної України призерка Олімпійських ігор Валентина Цербе, олімпійські медалісти Лондона-2012 Олена Костевич та Олексій Торохтій, капітан фанатської хвилі Фоззі, дитячий ансамбль «Україна», співачка Тоня Матвієнко.

Символічною подією під час проводів команди стало вручення генеральним директором НСК «Олімпійський» Сергій Симаком копії факела олімпійського вогню Ігор-1980 наймолодшій спортсменці збірної України 16-річній Юлії Лаврентьєвій, яка вже за кілька днів спробує свої сили на перших у своїй кар’єрі Олімпійських іграх.

Під час заходу артисти, олімпійські чемпіони та призери, вболівальники, батьки й діти спортсменів дарували олімпійцям рушники з народними орнаментами з різних регіонів країни, адже саме рушник — духовний символ України. Кожен з них на щастя й успіх передав свою частину рушника, яка разом з іншими утворила величезний рушник з картою України. На завершення церемонії Сергій Бубка і Равіль Сафіуллін передали цей символ олімпійцям у Сочі.

Володарка першої олімпійської нагороди незалежної України, бронзова призерка Ліллехаммера з біатлону в гонці на 7,5 км  Валентина Цербе-Несина в розмові з журналістами завважила, що саме представниці  спорту, якому служила вона, нині мають найбільше шансів на перемогу. А традиційний рушник у дорогу — це неабиякий символізм.

Оксана ГОЛОВКО, 
Олександр ЛЕПЕТУХА 
(фото),
«Урядовий кур’єр»

ЦІКАВО ЗНАТИ

Усі комплекти нагород Олімпійських ігор 2014 року пройшли перевірку на відповідність якості. Без видимих деформацій нагороди витримують навантаження на ребро масою дві тонни, пресом — вісім тонн. Кріплення для стрічки витримує понад  100 кілограмів.

У Сочі  1254 медалі різного гатунку доставлять 5 лютого.

Тим часом. Українці шляхом інтернет-голосування обрали логотип заявки Львова на право проведення зимових Олімпійських та Паралімпійських ігор 2022 року.

Презентація логотипу відбулася під час урочистої церемонії проводів олімпійської збірної України на Ігри-2014 у Сочі.

«За логотип-переможець із зображенням Карпатських гір проголосували понад 32 тисячі українців. Усього під час голосування свій вибір зробили майже 60 тисяч людей», — сказав,  презентуючи емблему, віце-прем’єр-мінстр Олександр Вілкул. 

Обраний логотип уже затвердили у Міжнародному олімпійському комітеті (МОК), як того вимагає процедура підготовки аплікаційного файла заявки.