Напередодні матчу п’ятого туру групового етапу розіграшу Ліги чемпіонів сезону 2015/2016 років Мірча Луческу зазначив, що донецькій команді до снаги досягти позитивного результату, якщо футболістам вдасться позбутися помилок у захисті. Наставник «Шахтаря» не залишив без уваги і розгром «вершкових» в Ель-Класіко від каталонської «Барселони»: «Вважаю, що на поле вийде дуже вмотивована команда, яка захоче реабілітуватися після такої поразки».

На жаль, помилок у захисті «гірникам» уникнути не вдалося. Позаду «Шахтар» мав вигляд досить повільного та незграбного за відсутності досвідчених Кучера та Срни, а Азеведо та Ракицький припускалися величезної кількості помилок: як позиційних, так і в організації атак. У центрі поля «Шахтар» також мав чисельну меншість, зусиль Степаненка та Фреда було недостатньо для руйнування атак суперників.

«Реал» хоч і забив у першому таймі лише раз (Роналду ударом в дотик головою відправив м’яч у порожні ворота), повністю контролював перебіг гри протягом  45 хвилин, змусивши українську команду весь час захищатися. Цікаво, що тільки-но «Шахтар» вмикав командний пресинг, іспанці починали припускатися простих помилок у захисті. Але за відверто провальної гри Марлоса і відрізаного від партнерів Гладкого донеччанам так і не вдалося запропонувати щось якісне в атаці.

На початку другої половини зустрічі «Реал», здавалося, взагалі вбив інтригу: Модріч і Карвахаль протягом трьох хвилин реалізували контратаки мадридської команди. А на  70-й хвилині ситуація для «Шахтаря» стала катастрофічною: Роналду відгукнувся на фланговий простріл Бейла і без перешкод захисників оформив дубль.

«Шахтар» прокинувся з появою на полі Тайсона, який змінив пасивного Марлоса.  Протягом  12 хвилин  підопічні Мірчі Луческу забили три м’ячі. На більше не вистачило ні часу, ні сил.

«Єдиний позитивний момент у цій грі — останні 20 хвилин, — сказав після матчу головний тренер донеччан. — Вихід Тайсона розбудив усіх футболістів атаки. Мені сподобався характер в останні 20 хвилин: вся команда прокинулася. Загалом, як я й передбачав: і помилки були, і ми забили».

Наставник «Шахтаря» розкритикував дії Гладкого і Ракицького: «На жаль, Гладкий — це не футболіст для контратак. Тільки якщо є вільні зони, тоді він може відкриватися. Чекав, що він рухатиметься краще на передній лінії. Було кілька хороших моментів у штрафному майданчику суперника, але цього мало. Плюс для гравця нападу бути чотири або п’ять разів в офсайді ненормально. Ракицький зіграв погано, не так, як ми очікували. Занадто нервовий був, три-чотири перших м’ячі віддав суперникові, почав жестикулювати, щось пояснювати, не знаходив адресата. Він уже не юнак, а важливий досвідчений гравець і в національній збірній, і в нашій команді. Хотілося б, щоб він поводився як лідер, без витівок, іншими словами, без капризування».

Утім, після поразки на «Львів Арені» для «Шахтаря» у турнірній боротьбі з  «Мальме» за вихід до плей-оф Ліги Європи  нічого не змінилося. Шведи  розгромно  биті на власному полі у матчі з ПСЖ, а  тому віце-чемпіонам України необхідно просто гідно  зіграти з  парижанами на виїзді та чекати, що «Реал» не дасть шансу «Мальме».

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»