ТРІУМФ

Як і в травневому кубковому фіналі, «Шахтар» знову довів свою перевагу в донецькому дербі 

Дев’ять підопічних Мірчі Луческу у складі своїх національних збірних брали участь у матчах фінального турніру чемпіонату Європи. Прихильники «Металурга» можуть тішитися лише з того, що саме на базі їхнього улюбленого клубу збірна України готувалася до поєдинків проти французів та англійців.

На користь чинних чемпіонів країни красномовно свідчила і загальна статистика їхніх зустрічей із земляками: у 34 поєдинках суперник здобув лише дві нічиї (у чемпіонаті) та стільки ж перемог (у Кубку), загальне співвідношення забитих і пропущених м’ячів — 77:22.

Гірники продовжують збирати трофеї. Фото Украінформу

Істотна  перевага в індивідуальній майстерності виконавців і визначила результат зустрічі за Суперкубок України, яким традиційно відкривається новий футбольний сезон. Під час тренувального збору в Австрії кращим у складі гірників за системою гол плюс пас став Генріх Мхітарян. На рахунку півзахисника збірної Вірменії три влучних постріли та сім гольових передач. Так само надійно і винахідливо диспетчер гірників провів зустріч проти свого колишнього клубу. Вже в першій половині гри помаранчево-чорні забезпечили цілком комфортну перевагу в рахунку, яку зберегли до фінального свистка.

Чинні чемпіони та володарі Кубка країни поповнили колекцію трофеїв-2012. Перед початком поєдинку спеціальними призами були відзначені лауреати минулого сезону. Зокрема наставник помаранчево-чорних Мірча Луческу отримав нагороду як найкращий тренер. Футболісти «Шахтаря» за кількістю здобутих Суперкубків упритул наблизилися до київського «Динамо», яке підкорювало цю вершину п’ять разів.

Нагадаю, що цей трофей вагою шість кілограмів і заввишки 60 сантиметрів останні дев’ять років виборюють лауреати попереднього сезону. Приз, виготовлений у майстерні відомого українського геральдиста Олекси Руденка, стилізований під чашу часів Стародавньої Русі — братину. Її основу прикрашає національний орнамент із позолоти. До речі, після святкування  трофей доведеться ремонтувати, аби зарадити наслідкам темпераментних обіймів переможців.

ТАБЛО «УК»

Суперкубок України

Металург Д — Шахтар — 0:2

Голи: Адріано (5), Коста (35)