ЛІГА ЧЕМПІОНІВ

Донецький «Шахтар» у першому матчі проти дортмундської «Боруссії» не зміг утримати перемогу

Німецькі уболівальники, які скупчилися поблизу «Донбас Арени», наїжачилися чорно-жовтими кольорами, підтверджуючи своє прізвисько, справді гуділи, немов у перекиненому вулику. «Дохлі бджоли мед не носять!» — вважав своїм обов’язком крикнути в їхній бік кожен третій із донецьких уболівальників, які чимчикували на стадіон. «Вас»(що? - нім.) — нарешті не витримав один із гостей. «Та не нас, а вас сьогодні чекає добряча прочуханка!» — висловив упевненість місцевий поліглот.

Група підтримки німецького чемпіона зайняла плацдарм у Донецьку завчасно (на стадіоні для гостей відвели майже дві тисячі місць). Ще за день до матчу до шахтарської столиці навіть приїхав фірмовий автобус «Боруссії», а це зайвий раз підтверджувало, що суперники дуже серйозно ставляться до першого поєдинку 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. А про місцевих уболівальників узагалі мовчок: вони готувалися підтримувати «Шахтар», використовуючи всі наявні резерви. Приміром, вигулькнула креативна ідея співати на трибунах відомі пісні воєнних років, серед яких і «Катюшу». В цілому ж переважна кількість місцевих уболівальників майже не сумнівалися: на «Донбас Арені» гірники покладуть на лопатки чемпіона Німеччини. Це підтвердили й результати опитування, проведеного напередодні прес-службою ФК «Шахтар»: 33% уболівальників назвали рахунок 2:1, 20% прогнозували 2:1, а 11 — 3:1.

Новий імідж капітана «Шахтаря» виявився не надто фартовим.  Фото з сайту ФК «Шахтар»

Не уникли цифр у передматчевих інтерв’ю й безпосередні учасники двобою. Приміром, капітан «Шахтаря» Даріо Срна прохопився про … «50 на 50», звісно, маючи на увазі не рахунок, а шанси суперників. А головний тренер Мірча Луческу зазначив, що добрим результатом через два тижні був би 0:0. «А ось відповідь, чи зможемо обіграти «Боруссію», отримаємо тільки в середу», — підсумував він.

Гості тим часом не шкодували компліментів на адресу донеччан, але дещо інтригували й напускали туману: вдень провели своє закрите тренування на сусідньому РСК «Олімпійський» («агент Юстас» прохав передати П’ятову, що «бджоли» старанно відпрацьовували удари «за комір» голкіперу). А ввечері вже на «Донбас Арені» німецький чемпіон став «контролером» підготовки гірників у контрольних матчах до першого офіційного матчу сезону. Що ж, дива не сталося: «Шахтар» поки що далекий від своєї оптимальної форми — особливо у порівнянні з потужною «Боруссією», яка нині «на ходу». Та навіть за цих умов господарі у відповідь на попереджувальний постріл німців у перекладину власних воріт зуміли гідно відповісти. На превелику втіху заповненого стадіону (зібралося понад 49 тисяч глядачів) рахунок відкрив капітан гірників, який зі штрафного майстерно поклав м’яч у ворота повз вишикувану «стінку».

Проте вже за десять хвилин хтось із уболівальників мав усі підстави розпачливо вигукнути: «Як корови на ковзанці!..» Адже дитяча помилка оборонців, — два гравці просто впали поблизу своїх воріт, — і нападник німців холоднокровно зрівняв рахунок. У другому таймі  гра була рівною, але донеччани таки були ближче до перемоги. Особливо після шедевру Дугласа Кости, який замінив ново?бранця команди Тайсона: бразилець технічно прийняв м’яч і ефектно відправив його в сітку повз ошелешеного воротаря. Гірники навіть мали нагоду забити ще раз після стрімкого флангового рейду та прострілу Мхітаряна, проте коли вболівальники вже подумки відраховували останні хвилини матчу, вони чогось «забули» біля своїх воріт про гравця- суперника.

«Ті помилки, що ми допустили, — це хиби команди, яка не проводить офіційних поєдинків і в неї бракує ігрового тонусу, — запевнив після матчу пригнічений Мірча Луческу. — Своєю грою «Боруссія» не довела, що сильніша за нас. А нам тепер потрібно добре подумати, що робити у повторному поєдинку, адже було б дуже прикро не пройти «Боруссію»… Та у нас є час, щоб набрати кращу форму, і я впевнений, що будемо виглядати краще, ніж сьогодні».

Певна річ, наставник гостей Юрген Клопп перебував в іншому настрої. «В цілому я задоволений тим, як ми зіграли на виїзді: забили два м’ячі і тим самим створили потрібний запас перед матчем удома. Однак у цьому протистоянні ще не все вирішено», — вважає він.

Само собою, шанувальники «Шахтаря» також поки що в це вірять.

ТАБЛО «УК»

Ліга чемпіонів. 1/8 фіналу

Шахтар — Боруссія  – 2:2
Голи: Срна (31), Коста (68) — Левандовські (41), Хуммельс (87)

Реал - Манчестер Юнайтед - 1:1
Голи: Роналду (30) —  Велбек (20)

Селтік — Ювентус — 0:3
Голи: Матрі (3), Маркізіо (77), Вучініч (83)

Валенсія — ПСЖ — 1:2
Гол: Рамі (90) — Лавецці (10), Пасторе (43)