Онкохворі дорослі й діти відтепер мають змогу перевіряти, чи не придбали вони вже закуплені державою ліки. Дізнатися про наявність препаратів загалом і перевірити їхню кількість можна в системі моніторингу «Ліки-контроль». У всіх областях країни в режимі реального часу збиратимуть інформацію зі 112 медичних закладів.

— Оновлення відбуватиметься принаймні раз на два місяці, — повідомляє керівник медичного напряму «Центру протидії корупції» Олександра Устінова.

— На жаль, в Україні досі немає єдиної електронної системи обліку препаратів, і тому ми намагалися створити щось подібне, — зазначила юрист цієї організації Олена Щербан.

Нині держава покриває близько 30% витрат на ліки дорослим онкохворим, але з дитячою онкологією ситуація краща — забезпечення на 90%. Фото Aндрiя МOСIЄНКA

Часто буває, що дані МОЗ різняться з даними регіональних лікарень, а важкохворі не в змозі чекати на інформацію і за будь-які гроші купують препарати, не знаючи, що їх мають надавати безкоштовно. За словами Олени Щербан, учасники проекту відстежуватимуть і постачання ліків у країні. Також завдяки системі деталізуються потреби пацієнтів: які препарати їм потрібні і в якій кількості.

Досі було чимало прикладів нечесного збагачення на хворих та їхніх родинах. Олександра Устінова сама потрапила в подібну ситуацію, тож на власному досвіді переконалася, що така система моніторингу вкрай потрібна. «На упаковці ліків є спеціальний штрих-код, кожен може ввести його в систему й перевірити, чи препарат закупила держава і чи не перепродали його пацієнтові. Якщо ви придбали ліки і знаходите їх на сайті системи — вас надурили», — каже вона. Пацієнтам краще систематично моніторити на сайті наявність потрібних препаратів у своєму медичному закладі або регіоні, адже ліки можуть довозити у лікарні кілька разів на рік. У разі потреби можна зробити письмовий запит, за допомогою якого потім буде легко встановити факт злочину, якщо він був.

На сайті розміщена юридично правильно оформлена форма запиту, досить просто заповнити її та надіслати до лікарні. Також є форма зворотного зв’язку. Працівники «Центру протидії корупції» збиратимуть факти щодо конкретної ситуації та звертатимуться до правоохоронних органів — за такі злочини передбачено кримінальну відповідальність. Окрім розслідування справи ініціатори проекту гарантують анонімність тим, хто звертатиметься. Дієвість проекту напряму залежить від пильності пацієнтів, адже саме вони мають перевіряти ліки.

«Кримінальних проваджень у таких справах багато. Скажімо, у київській онкологічній лікарні було близько 10 за два роки за фактом перепродажу», — каже юрист Олена Щербан. Залежно від ситуації проект розширюватиметься, додаватиме в систему препарати для інших захворювань. Юрист «Центру протидії корупції» вважає, що спочатку треба налагодити ситуацію з онкопрепаратами, зрозуміти що і як працює, виправити недоліки системи. Головне завдання — через місцеві ЗМІ донести інформацію до людей із регіонів, адже вони найбільше її потребують.

Проект створено за ініціативи Центру протидії корупції, Національного інституту раку та за підтримки фонду «Відродження». 

Джастіна НИПОРКО,
Дар’я БАБКОВА
для «Урядового кур’єра»