На заклик влади до водіїв не виїжджати в негоду на вулицю відреагували… комунальники. Цей анекдот останнім часом дуже популярний серед більшості українців. Щоправда, комунальні служби, принаймні в Києві, працюють як бджілки. Наприклад, у нас на Харківському масиві тракторці «бігають» і розчищають сніг з ранку й до вечора, так само двірники чистять сніг лопатами у кожному дворі. Як наслідок, тротуари та проїжджа частина, обабіч якої немає припаркованих машин, почищені. 

Інша річ — неймовірні затори на дорогах. Водії звинувачують комунальні служби в тому, що вони погано працюють. Проте коли очільник Києва закликав водіїв залишити автівки в гаражах і пересісти на громадський транспорт, щоб не ускладнювати і без того непросту ситуацію на дорогах, до його слів дослухались далеко не всі автолюбителі. Як наслідок — на столичних шляхах кілометрові «тягучки». Як передають різноманітні служби, зазвичай уранці та ввечері з 10 можливих балів затори досягають цієї максимальної позначки. І щоб дістатись до офісу, автолюбителі витрачають не менше двох, а подекуди й чотирьох годин. Головний аргумент водіїв, які вперто не бажають залишати своїх залізних коней в гаражах, зводиться до банального: як же я їхатиму в цю погоду?! Та нормально б їхали, звісно, не дуже комфортно пересуватись у маршрутці, автобусі чи метро, але ж пересуватись, а не «комфортно» стояти у заторі й спалювати дороговартісний бензин у власній автівці. Завдяки таким водіям у маршрутках по чотири години стоять інші пасажири. І їм зовсім не комфортно.

Зрозуміло, що бувають випадки, коли людина просто не може обійтися без машини. Проте здебільшого водії банально не бажають пересідати з комфортної автівки в не дуже зручний громадський транспорт. Ще одна перепона від тих самих несвідомих водіїв — бажання паркувати машину де їм заманеться. А те, що такі дії заважають комунальним службам чистити дорогу, більшість водіїв не турбує. І це попри те, що потерпають не лише інші перехожі, а й вони самі. І навіть воістину жалобні чорні «накидки», які закривають знаки про паркування, не рятують. Водії воліють їх не помічати і продовжують паркуватися там, де їм зручно. Не впливають на ситуацію й погрози, що автівку забере евакуатор. 

Проте чи не найбільше дивують дії водіїв, які вирішили у таку погоду вирушити у подорож у Західну Україну чи в Одесу, хоч щодня з екранів телевізорів МНС-ники та інші чиновники просять без зайвої потреби не виїжджати з дому. Але що таке прохання чиновників порівняно з бажанням покататися на лижах? Та потрапивши у заметіль і величезний затор на трасі, починають згадувати тих, хто просив сидіти вдома, незлим тихим словом. Мовляв, не можуть прибрати сніг із траси. Зустрічне зауваження: чого їхали, коли просили цього не робити?! Про таку «дрібницю», як те, що за два дні випала двомісячна норма снігу і швидко прибрати його неможливо, ніхто не згадує. Особливо вражає поведінка батьків, які в такі небезпечні подорожі беруть із собою дітей.

На жаль, культура деяких водіїв усе ще на дуже низькому рівні. Одне незрозуміло: невже краще стояти по кілька годин вранці та ввечері в заторі, ніж хай і без зайвого комфорту проїхатись у метро і дістатись потрібного місця за кілька хвилин? Тож перед тим, як нарікати на роботу комунальних служб, може, варто почати із себе і припинити створювати проблеми?