ЕКСПОЗИЦІЯ

Майже 1200 чоловік мають змогу щодня ознайомитися з експонатами незвичайного музею в Тернополі

 

Щоправда, діятиме він лише три місяці. Цей заклад — незвичний, бо його організатори зуміли поєднати в єдине ціле мистецтво й шоколадну смакоту.

Андрій Яблочков — координатор проекту «Музей шоколаду» й водночас його натхненник. Каже, що свого часу поцікавився у знайомих, які люблять посмакувати солодощами, чи знають вони, як виготовляють шоколад, яка історія його виникнення. Як з’ясувалося, їхні знання були поверховими. Тож і виник в Андрія задум створити шоколадний музей. Адже, на його думку, шоколад — не лише їжа, а й мистецтво. Він надихає художників творити з нього скульптури, дивовижної краси торти.

 

Шоколадний торт-м’яч з бутсою викликав захоплення у відвідувачки музею Софії Теслюк з Тернополя. Фото автора

 

Торішнього серпня вперше в Україні з’явився такий музей. За цей час оглянути його могли в кількох обласних центрах. Тепер приймає Тернопіль. Тут екскурсовод Інна Гусейнова не лише розповідає історію шоколаду ще від давніх цивілізацій, а й знайомить з художніми творіннями, які викликають непідкупну цікавість і велике захоплення. В експозиції — ювелірні прикраси, українська хатинка, мобільний телефон, автомашина, м’яч, який вінчає бутса, фігури тварин, Аполлона, Афродіти….

Справжнім витвором майстрів є торти, це цілі композиції-шедеври. Наприкінці серпня митці справ шоколадних відкриють у місті над Серетом майстер-класи й вчитимуть усіх охочих ліпити смачні та солодкі фігурки.

Майстер-класи — одна з особливостей Музею шоколаду в Тернополі. Адже організатори такого закладу стараються, щоб у кожному місті він вирізнявся не лише інтер’єром та оформленням. Тому на тернополян ще чекає відкриття монетного двору, де вони зможуть самі карбувати на пам’ять шоколадні копійки. Музей шоколаду — це і соціальний проект. Вхід для дітей до 10 років — безкоштовний. З 1 вересня хлопчики й дівчатка зможуть отримувати безплатні квитки, якщо покажуть у своїх щоденниках відмінні оцінки з будь-якого шкільного предмета.

Організатори шоколадного музею в Тернополі також розпочинають пілотний проект із зібрання шкільного приладдя та дитячих іграшок для хлопчиків і дівчаток, які навчаються та виховуються в школах-інтернатах. Кожен з відвідувачів солодкого закладу теж може принести для обділених долею дітей зошити, ручки, інші необхідні речі.

Варто зазначити, що відкриття цього музею стало прелюдією фестивалю шоколаду, який уперше провели в Тернополі. Кілька тисяч і маленьких, і дорослих тернополян стали його учасниками.