МАСОВІ ОТРУЄННЯ

Однією з причин збільшення кишково-шлункових захворювань у 2013-му є підвищення сонячної активності

Державна служба з надзвичайних ситуацій поділилася свіжою новиною: «В Іллічівську на Одещині з дитячого садка «Перлинка» до інфекційного відділення лікарні з попереднім діагнозом «харчове отруєння» госпіталізовано 13 дітей. Вони перебувають у стані середнього ступеня тяжкості. А фахівці міської СЕС в осередку захворювання здійснюють комплекс санітарно-гігієнічних та протиепідемічних заходів. Причина захворювання встановлюється».

А нещодавно,19 червня, до інфекційної лікарні, щоправда, вже Дніпровського району Києва зі схожими симптомами потрапило 30 вихованців 455-го дитячого садка.

«Закономірність чи випадковість?» — спалахнули з одностайним запитанням ЗМІ. Розставити крапки над «і» погодилися днями у ході прес-конференції головний лікар Київського міського центру здоров’я Отто Стойка та професор кафедри теорії Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П. Л. Шупика Вадим Шипулін.

Отто Стойка згадав ситуацію з київськими дітлахами й повідомив, що невдовзі всі дані щодо харчового інциденту ДСНСУ оприлюднить на своєму сайті. А ось про випадок з іллічівськими дітьми він довго не говорив. Зазначив, що літо — це, як правило, період зростання кишково-інфекційних захворювань, зокрема сальмонельозу та епідемічних паротитів (у народі «свинка»). «Найуразливіші до таких видів інфекційних захворювань діти, які часто перебувають у великих організованих колективах. Це і табори відпочинку, і дитячі садки», — сказав він, додавши, що в Україні цього року значно більше випадків захворювань на сальмонельоз, ніж торік.

Проблема ж полягає в тому, що така інфекція за зовнішніми ознаками дуже нагадує тепловий удар від перегріву на сонці чи, скажімо, гіпертонічний криз, і на початкових стадіях хворобу важко діагностувати. Лікар у цьому контексті порадив батькам при діареї, блюванні, проявах нудоти одразу їхати до спеціалістів і не намагатися самотужки зупинити ці симптоми.

Оминути сальмонелу Отто Стойка вважає за легке завдання. І він не відкрив великої таємниці, озвучуючи головні моменти харчування у спекотний період. Головне, пити кип’ячену воду, тримати продукти на кшталт холодцю, м’яса, молока, паштету в холодильнику і на тривалий термін не залишати їх при кімнатній температурі. Яйця, особливо гусячі, варити не менш як 20 хвилин, стільки ж часу кип’ятити молоко, а котлети чи шмат м’яса після просмажування парити у духовій шафі 10 хвилин. Річ у тім, що сальмонела навіть після смаження на пательні може вижити і швидко розмножитись у страві, поки охолоджуватиметься в теплому приміщенні.

Купатися він радить у морській солоній воді. Нині річки, озера та ставки небезпечні для шлунка дітлахів, які з легкістю під час забави можуть проковтнути воду (в такому разі якщо не сальмонельоз, то дизентерію їм гарантовано). А ось шлунок дорослої людини міцніший. Щороку харчові отруєння спостерігаються в 1% населення.

Вадим Шипулін продовжив тему: «В епідеміологічному плані всі європейські розвинені країни мають проблеми з харчовими токсико-інфекційними захворюваннями. Однак про складні масові отруєння за останні кілька років я не чув. Від них, на щастя, в нас не помирають».

Він розповів іще один цікавий факт. Мовляв, 2013-й — пік 11-річного циклу сонячної активності (це періодичні процеси появи й розвитку на Сонці активних областей, що характеризуються виходом на поверхню сильних магнітних полів). А під час її підвищення зростає й кількість епідемічних захворювань.

До слова, українські вчені спрогнозували на кінець липня — початок серпня найпотужніші спалахи на Сонці — до 200 на добу тривалістю 2–3 години. А одна із кризових дат — саме сьогодні.