Сьогодні на Новоріївському кладовищі поховають міського голову Кременчука Олега Бабаєва, який 26 липня став жертвою нападу невідомих. 48-річний Олег Мейданович був президентом футбольного клубу «Ворскла», членом виконкому Федерації футболу країни. Під його керівництвом полтавський клуб досягнув небувалого злету, вперше в історії вигравши Кубок України, а згодом впевнено дебютував на міжнародній арені в Лізі Європи.

Матч першого туру 24-го чемпіонату України між київським «Динамо» та полтавською «Ворсклою» розпочався хвилиною мовчання. Уболівальники і футболісти вшанували пам’ять Олега Бабаєва.

У новому чемпіонаті в Прем’єр-лізі вперше з 2002 року бере участь 14 клубів. Це означає, що претенденти на чемпіонський титул проведуть не 30, як це було раніше, а 26 матчів національної першості. Натомість у новому сезоні гострішою стане боротьба за Кубок України. Починаючи з 1/8 фіналу, команди проводитимуть між собою два матчі — вдома та в гостях.

Ще одна особливість сезону — відсутність в командах-лідерах багатьох легіонерів. Приміром, у заявочному списку харківського «Металіста» немає таких відомих виконавців, як аргентинці Себастьян Бланко, Хосе Соса, Джонатан Крістальдо і Алехандро Гомес. Попри це, бронзовий призер минулої першості розпочав свій турнірний шлях з перемоги над луганською «Зорею». Тренерський штаб Ігоря Рахаєва зумів зберегти привабливий колишній малюнок гри.

Азеведо мав упевнений вигляд у ролі лівого вінгера, а новачок Денис Кулаков залишив приємне враження, діючи на протилежному фланзі. Здобути стартову перемогу допомогли і диригентські здібності Хав’єра в центрі поля.

Віце-чемпіон країни «Дніпро» готується до старту в кваліфікації Ліги чемпіонів. Генеральною репетицією перед домашнім поєдинком проти «Копенгагена» для підопічних Мирона Маркевича стала зустріч з донецьким «Металургом». У другому таймі рахунок відкрив півзахисник збірної України Коноплянка. Євген елегантно обвів «стінку» сильним ударом зі штрафного в ближній кут. Воротар суперника Бандура відчайдушно намагався врятувати партнерів, але м’яча так і не дістав — 0:1.

Євген Коноплянка (праворуч) відкрив лік забитим м’ячам нового чемпіонату. Фото з сайту fc-dnipro.com.ua

Згодом форварда національної збірної Романа Зозулю в штрафному майданчику збив В’ячеслав Чечер. Матеус упевнено реалізував пенальті — 0:2.

З таким самим рахунком чемпіон країни «Шахтар» обіграв «металургів» із Запоріжжя. Перший м’яч форварда гірників Луїса Адріано у ворота суперника на 13-й секунді увійшов до трійки найбільш швидких голів в історії елітного дивізіону чемпіонату України.

Найшвидший гол забив одесит Олександр Косирін, який 1 березня 2005 року відкрив рахунок у матчі з «Металістом» уже на дев’ятій секунді. У тому ж році харків’яни на десятій секунді постраждали від форварда «Шахтаря» Брандао.

Стартовий поєдинок нового чемпіонату став особливим для капітана чемпіонів країни. Даріо Срна у помаранчево-чорній футболці гірників вийшов на поле в 267-му матчі. Він встановив рекорд донецького клубу за кількістю ігор в національному чемпіонаті. Попереднє досягнення належало воротареві Дмитру Шуткову.

— Я задоволений результатом стартового матчу чемпіонату, — заявив після фінального свистка головний тренер гірників Мірча Луческу. — Але (порівняно з поєдинком, який ми провели проти «Динамо» за Суперкубок країни) нині мої підопічні мали не такий упевнений вигляд. Чесно зізнаюся, зіграли слабше.

На думку румунського спеціаліста, футболісти задовольнялися стерильним контролем м’яча без того, щоб створити гольові моменти біля воріт суперника.

— У другому таймі ми теж перегравали суперника, який глибоко сідав на свою половину поля і добре організовував захист. Ми ж не були настільки наполегливими, щоб збільшити свою перевагу, — зазначив тренер. — Були у нас і проблеми: у перерві троє наших футболістів — Срна, Ракицький, Степаненко почувалися зле. Тому й намагалися контролювати більше гру. «Арена Львів», де відбувалася зустріч, прекрасний стадіон для футболу. Але така чудова арена має завжди бути заповнена публікою, вона потребує глядачів.

Перший матч 3-го кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів між «Дніпром» і «Копенгагеном» відбудеться завтра в Києві на НСК «Олімпійський».

— На жаль, трагічні події минулого тижня зробили неприйнятним проведення офіційних матчів, — сказано у листі УЄФА, направленому на адресу клубу. Раніше європейські футбольні чиновники відхилили прохання данців перенести поєдинок на нейтральне поле.

Визначилися суперники українських клубів у третьому кваліфікаційному раунді Ліги Європи.

Одеський «Чорноморець» зіграє проти хорватського клубу «Спліт», який, за підсумками двох матчів, здолав «Хапоель» з міста Беер-Шева. Луганська «Зоря» зустрінеться з норвезьким «Мольде», котрий був сильнішим за словенську «Горіцу». Домашній матч підопічні Юрія Вернидуба проведуть у Києві на стадіоні «Динамо».

Матчі третього кваліфікаційного раунду відбудуться 31 липня та 7 серпня.

ТАБЛО «УК»

Чемпіонат України, 1 тур

Металург Д — Дніпро — 0:2

Голи: Коноплянка, 64; Матеус, 71 (пенальті)

Іллічівець — Волинь — 1:2

Голи: Кулач, 6 (пенальті) — Бікфалві, 86, Бабенко, 92

Чорноморець — Олімпік — 4:0

Голи: Балашов, 9, 93 (пенальті), Гай, 45, 59

Говерла — Карпати — 2:2

Голи: Шацьких, 15, Тудосе 78 — Пучковський, 61, Балажіц 74

Динамо — Ворскла — 1:0

Гол: Безус, 10 Шахтар — Металург З — 2:0

Голи: Адріано, 1, Гладкий, 45 Зоря — Металіст — 1:2

Голи: Любенович, 65 — Кулаков, 33, Вільягра, 55