У четвер-п’ятницю відбулося жеребкування групових турнірів Ліги чемпіонів та Ліги Європи, яке  визначило  найближчих суперників українських клубів на євроарені.  Та  якщо київське «Динамо» і луганська «Зоря» на цьому етапі лише розпочнуть боротьбу, то донецькому «Шахтареві»,  щоб потрапити до групового турніру Ліги Європи, довелося пройти  двораундовий відбір. На жаль,  у кваліфікації Ліги чемпіонів гірники поступилися швейцарському «Янг Бойзу» і змушені були втішатися в другому за престижністю європейському футбольному турнірі. У четвер донецький «Шахтар» обіграв турецький «Істанбул Башакшехір» у матчі-відповіді плей-оф кваліфікації розіграшу Ліги Європи сезону 2016/2017 років та вийшов до групового турніру змагань.

Паулу Фонсека, для якого як головного тренера «Шахтаря»  це був 10-й поєдинок,  на матч-відповідь з турецьким клубом виставив той самий склад, що виходив  на поле у виїзній грі в Стамбулі.

Віктор Коваленко не забив у четвер туркам, однак сподівається стати результативним бомбардиром збірної. Фото УНIAН

З перших хвилин  гри у Львові «помаранчево-чорні» захопили територіальну перевагу, подовгу розігруючи м’яч і намагаючись проводити позиційні атаки. Перше  напруження  біля воріт «Істанбул Башакшехір» сталося на 13-й хвилині, коли Ісмаїлі легко розібрався з опонентом і   пробив у ближній кут. Голкіпер гостей перевів м’яч на кутовий.

Незабаром «гірники» таки досягли свого, однак  арбітр угледів порушення правил з боку Феррейри. А на 22-й хвилині рахунок таки  було відкрито: Ісмаїлі виконав сильний простріл, і Аттамах вразив власні ворота.

«Істанбул» ще не збирався здаватися і  другу половину зустрічі розпочав активніше, однак  футболісти «Шахтаря» вирішили цього разу не випробовувати долю. Після кількох спроб Тайсона, Марлоса і Фреда рахунок так і не змінився.  Проте підопічним Пауоло Фонсеки таки вдалося забити гол, який вирішив питання щодо переможця: Марлос заробив пенальті і сам його реалізував.

За цим поєдинком  футболісти київського «Динамо» спостерігали, вже знаючи  своїх суперників у груповому турнірі Ліги чемпіонів.  Український чемпіон потрапив до групи В, де зіграє з португальською «Бенфікою», італійським «Наполі» та турецьким «Бешикташем» .

Коментуючи підсумки жеребкування,  наставник киян Сергій Ребров висловив упевненість, що команда має хороші шанси на вихід до  плей-оф: «Результати жеребкування, вважаю, цілком прийнятні для нас. Як і торік, у нас рівна група — три чемпіони своїх країн, а також віце-чемпіон одного з топ-чемпіонатів Старого Світу. Потрібно готуватися до кожної гри, однаково налаштовуватися на будь-якого суперника і ставити перед собою найскладніші завдання. І так було б  за будь-яких підсумків жеребкування для нас… Потрібно, щоб не тільки я, а й хлопці розуміли, що, хоч би яка група нам   судилася, готуватися  треба до кожного суперника, докладно аналізувати гру і показувати той футбол, якого від нас чекають вболівальники», — сказав головний тренер «Динамо». 

ПЕРША КОМАНДА 

Шевченко викликає лідерів і легіонерів

Головний тренер збірної України з футболу Андрій Шевченко викликав 31 гравця для підготовки та участі в матчі відбірного раунду чемпіонату світу 2018 року проти Ісландії, повідомляє офіційний сайт Федерації футболу України.

Воротарі: Андрій П’ятов, Микита Шевченко ( «Шахтар»), Денис Бойко («Бешикташ», Туреччина)

Захисники: Артем Федецький («Дармштадт», Німеччина), Олександр Кучер, Ярослав Ракицький, Богдан Бутко, Іван Ордець, Сергій Кривцов   («Шахтар»), Євген Хачеріді («Динамо»), Павло Ксьонз («Карпати», Львів), Едуард Соболь («Зоря», Луганськ)

Півзахисники: Андрій Ярмоленко, Сергій Сидорчук, Сергій Рибалка, Віталій Буяльський, Денис Гармаш («Динамо»), Тарас Степаненко, Максим Малишев, Віктор Коваленко («Шахтар»), Олександр Караваєв, Іван Петрик («Зоря»), Євген Коноплянка («Севілья», Іспанія), Роман Безус («Сент-Трюйде», Бельгія), Владлен Юрченко («Байєр», Німеччина), Олександр Зінченко («Манчестер Сіті», Англія), Євген Шахов (ПАОК, Греція)

Нападники: Роман Зозуля («Бетіс», Іспанія), Євген Селезньов («Шахтар»), Артем Довбик, Денис Баланюк («Дніпро»).

Нагадаємо, матч Україна — Ісландія відбудеться 5 вересня на полі НСК «Олімпійський», та через санкції ФІФА пройде без вболівальників.

Ганна РОМАШКО
  для «Урядового кур’єра»

ТАБЛО «УК»

Ліга чемпіонів УЄФА.  Груповий турнір

Група А: ПСЖ (Франція), «Арсенал» (Англія), «Базель» (Швейцарія), «Лудогорец» (Болгарія)

Група В: «Бенфіка» (Португалія), «Наполі» (Італія), «Динамо» (Україна), Бешикташ (Туреччина)

Група С: «Барселона» (Іспанія), «Манчестер Сіті» (Англія), «Боруссія Менхенгладбах» (Німеччина), «Селтік» (Шотландія)

Група D: «Баварія» (Німеччина), «Атлетіко» (Іспанія), ПСВ (Нідерланди), ФК «Ростов» (Росія)

Група E: ЦСКА (Росія), «Баєр» (Німеччина), «Тоттенгем» (Англія), «Монако» (Франція)

Група F: «Реал Мадрид» (Іспанія), «Боруссія Дортмунд» (Німеччина), «Стортинг» (Португалія), «Легія» (Польща);

Група G: «Лестер Сіті» (Англія), «Порту» (Португалія), «Брюгге» (Бельгія), «Копенгаген» (Данія).

Група H: «Ювентус» (Італія), «Севілья» (Іспанія), «Ліон» (Франція), «Динамо Загреб» (Хорватія)

Календар матчів «Динамо» у Лізі чемпіонів—2016/2017

13 вересня. «Динамо» — «Наполі»

28 вересня. «Бешикташ» — «Динамо»

19 жовтня. «Динамо» – «Бенфіка»

1 листопада. «Бенфіка» – «Динамо»

23 листопада. «Наполі» – «Динамо»

6 грудня. «Динамо» – «Бешикташ»

Ліга Європи.   Груповий турнір

Група А: «Манчестер Юнайтед» (Англія), «Фенербахче» (Туреччина), «Феєноорд» (Голландія), «Зоря» (Україна)

Група Н: «Шахтарµ (Україна), «Брага»   (Португалія), «Гент» (Бельгія), «Кон’яспор» (Туреччина)