ОФІЦІЙНИЙ ВІЗИТ. Перебування Президента Віктора Януковича на Словацькій землі розпочалося з традиційних у таких випадках урочистостей. Військовий оркестр виконав гімни обох країн, Президенти Віктор Янукович та Іван Гашпарович разом обійшли стрій воїнів Почесної варти. Церемонія завершилася взаємним представленням офіційних делегацій двох країн.

Опісля глави держав поспілкувалися у форматі «віч-на-віч». Відтак відбулися двосторонні переговори у розширеному складі та у присутності Президентів — підписання двосторонніх документів.

Передовсім це Договір про внесення змін і доповнень до Угоди про місцевий прикордонний рух. Цим документом жителям прикордонних із Словаччиною територій надається право перебувати на її території до 90 днів без віз. Окрім цього, збільшено термін безперервного перебування громадян обох країн у прикордонних зонах із 30 до 90 днів протягом 180 днів. Запроваджується й безкоштовний порядок оформлення дозволів компетентних органів на місцевий прикордонний рух і зменшення терміну розгляду заяв про оформлення зазначених дозволів з 60 до 30 днів.

Реалізація положень угоди сприятиме подальшому розвитку контактів між жителями прикордонних районів обох держав та поліпшить умови поїздок українців до Словаччини у режимі місцевого прикордонного руху. До того ж, це перший двосторонній міжнародний документ, яким вносяться зміни до існуючих двосторонніх угод про місцевий прикордонний рух, укладених Україною з державами Європейського Союзу, повідомляє УНІАН.

Також було підписано Міжурядову угоду про військові поховання. Вона створить правове поле для розвитку і поглиблення двостороннього співробітництва у галузі ідентифікації, реєстрації, впорядкування та утримання українських і словацьких військових поховань, а також для обміну списками українських і словацьких жертв війни.

Сторони розвиватимуть співробітництво у галузях економічного розвитку, сільського господарства, науки, техніки, освіти та охорони здоров’я, культури і мистецтв, туризму і спорту, екології та раціонального використання природних ресурсів та енергетики і використання альтернативних джерел енергії. Це засвідчили підписи під угодами про співробітництво у відповідних сферах між Запорізькою областю та Бансько-Бистрицьким автономним краєм, між Харківщиною і Трнавським краєм та між Дніпропетровською областю та Братиславським краєм.