СПІВРОБІТНИЦТВО

Газова альтернатива: уряди обох держав мають намір
відновити поставки туркменського газу в Україну  

Наша держава високо цінує дружні відносини з Туркменістаном і зацікавлена у розвитку взаємовигідної співпраці. Про це заявив Президент Віктор Янукович під час зустрічі у Криму із заступником Голови Кабінету Міністрів, міністром закордонних справ Туркменістану Рашидом Мередовим. «Я впевнений, що наше бажання розвивати взаємовигідне співробітництво базується на добрих традиціях дружби між нашими народами», — сказав глава Української держави.

Туркменістан чекає Віктора Януковича з офіційним візитом. Фото Михайла МАРКІВА

З прицілом на перспективу

Віктор Янукович висловив переконання у необхідності підтримки активного політичного діалогу на високому рівні з Туркменістаном: «Нам з нашими партнерами дуже важливо проводити регулярні зустрічі на високому рівні». Йдеться не лише про підбиття підсумків, а й про оцінку перспектив подальшого розвитку двосторонніх відносин.

У свою чергу Рашид Мередов подякував Президентові України за його високу оцінку традиційно дружніх відносин між нашими державами. Він передав Вікторові Януковичу слова вітання та глибокої поваги від Президента Туркменістану Гурбангули Бердимухамедова. «Направляючи мене до України, президент нашої держави дав чіткі та ясні орієнтири, доручення в контексті підготовки офіційного візиту Президента України до Туркменістану», — сказав високий гість.

Він переконаний, що відвертий та дружній діалог між лідерами України і Туркменістану є важливим чинником у справі подальшого зміцнення та розвитку українсько-туркменських відносин з найширшого спектра питань, повідомляє прес-служба Президента. «Президент просив передати, що Туркменістан був, є і залишиться другом України, державою, яка завжди відкрита до співпраці з Україною і бачить у ній свого надійного та довгострокового партнера», — зазначив Рашид Мередов.

Диверсифікація вигідна усім

«Безумовно, ми зацікавлені у відновленні постачання туркменського природного газу на територію України — як за традиційними маршрутами, так і з урахуванням перспективи будівництва Каспійсько-Чорноморської газопровідної системи», — на цьому у ході зустрічі з Рашидом Мередовим наголосив Прем’єр-міністр  Микола Азаров, додавши, що в міру розвитку економіки Україна буде готова брати фінансову участь у реалізації цього проекту.

Це відповідає стратегії диверсифікації маршрутів постачання газу, проголошеній туркменською стороною, і буде надзвичайно вигідною як Україні, так і Туркменістану. А також, вірогідно, і європейським споживачам. Особливо у контексті підтримки Україною ініціативи президента Туркменістану про диверсифікацію маршрутів експорту туркменських вуглеводнів на світові ринки.

Водночас Микола Азаров укотре підкреслив: найнадійнішим і найдешевшим шляхом транспортування азійських вуглеводнів до Європи залишається українська ГТС, яка на сьогодні може транспортувати до 140 млрд кубометрів газу. А після модернізації її потужність може бути збільшено до 200 мільярдів кубів.

Крім того, Україна має розгалужену систему підземних газосховищ, яка дає гарантії компенсації нештатних ситуацій і змогу в осінньо-зимовий період значно збільшити поставки природного газу.

Рашид Мередов погодився, що наші країни мають хороші перспективи для активізації співпраці в енергетичній галузі та в інфраструктурних проектах на території Туркменістану.

Микола Азаров поставив також завдання активізувати роботу міжурядової українсько-туркменської комісії, яка є дієвим механізмом для активізації торговельно-економічної співпраці, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.     

Водночас Прем’єр-міністр підкреслив, що Україна зацікавлена у співпраці з Туркменістаном не лише у паливно-енергетичному комплексі, а й у багатьох інших галузях. «Для нас Туркменістан — це не лише газ, це й можливість інтенсивних обмінів у найрізноманітніших сферах, не тільки у промисловій галузі, а й у галузі сільського господарства. Ми зацікавлені у співробітництві в нау?ковій, культурній та інших сферах», — зазначив Микола Азаров.