НАУКА

До 80% людей, хворих на алергію, не потрапляють до офіційної статистики

Галина ПОБЕДЬОННА,
д. м. н., професор кафедри
терапії Луганського медуніверситету,
Вікторія КЛИМЕНКО,
д. м. н., зав. кафедри педіатрії
Харківського медуніверситету
для «Урядового кур’єра»

Актуальність будь-якого захворювання визначається насамперед його поширеністю, впливом на якість життя хворих, наявністю засобів для лікування, негативним соціальним і економічним впливом на суспільство. Як свідчить світова статистика, приблизно 10 млн чоловік, які живуть у нашій країні, страждають від різноманітних алергічних захворювань (АЗ). І це не дивина, оскільки АЗ вражають від 20 до 40% населення земної кулі. Алергічний риніт, кропив’янки, атопічний дерматит тощо значно знижують якість життя (тобто не дають змоги повноцінно працювати, вчитися, відпочивати), а анафілактичний шок, астма, медикаментозна, інсектна алергія, екзогенний альвеоліт, окрім цього, можуть вкорочувати людям віку.

Вітчизняні алергени є

Якщо взяти середню вартість лікування цих захворювань в Україні, то за рік 10 млн хворих повинні витрачати понад 10 млрд гривень. Цього не відбувається з двох причин: по-перше, в країні до 80% хворих на АЗ не відомі установам охорони здоров’я (і, як наслідок, вони не потрапляють до офіційної статистики), по-друге, з різних причин недужі не бажають або не можуть витрачати на своє лікування потрібні кошти.

Так, ця група хвороб становить проблему не тільки для світу, де вже багато років прогресує епідемія АЗ (в цьому сторіччі прогнозують, що кількість недужих буде на рівні 50% усього населення), а й для України, де епідемія також є, але наше суспільство не знає про її масштаби, риси і небезпеку.

Для діагностики та лікування алергічних хвороб потрібні препарати алергенів. Вітчизняні алергени в Україні є, більш того, їхня номенклатура нині втричі більша, ніж була за часів СРСР, і вдвічі більша, ніж випускається в Росії, звідки алергени раніше завозили в Україну. Основні пояснення цього — ініціатива й небайдужість науковців і фахівців, а також радикальна зміна економічних відносин у країні. На підставі глибокого аналізу масштабних епідеміологічних, експериментальних, клінічних досліджень за період з 1993 по 2008 рік створено понад 180 найменувань вітчизняних інноваційних препаратів алергенів.

Імпортувати алергени не тільки невигідно з економічної точки зору (за нашими розрахунками, щорічно на це держава мала б витрачати понад $ 1 млн, підтримуючи іноземного виробника), а й недоцільно з фахового погляду, оскільки такі алергени були б недостатньо специфічними (за антигенним складом рослинний світ, побутові агенти у різних географічно-кліматичних зонах мають певні антигенні відмінності).

Зарадить специфічна імунотерапія

Завдяки створенню та впровадженню в практику охорони здоров’я сучасних методів діагностики й лікування за допомогою вітчизняних алергенів науковці України розробили нові шляхи діагностики, лікування та профілактики алергічних захворювань в країні.

Найпоширеніша нині технологія лікування алергічних захворювань у всьому світі — фармакотерапія. Разом із перевагами такої технології є й істотні її вади: необхідність постійного, по суті, довічного лікування та відносно висока вартість. Остання обставина особливо вагома для громадян України, яка не має страхової медицини. У зв’язку з цим увагу українських науковців було сконцентровано на проблемі алерген-специфічної імунотерапії АЗ.

Згідно з офіційним документом ВООЗ, специфічна імунотерапія — це «єдиний метод, який може вплинути на природний хід розвитку алергічного захворювання». Специфічна імунотерапія (СІТ) препаратами алергенів має принципові переваги над медикаментозними методами лікування алергій. СІТ дає змогу отримати тривалу ремісію, повну відсутність симптомів хвороби у пацієнтів, запобігає переходу легших клінічних проявів у тяжкі форми хвороби. Важливо, що зберігається працездатність пацієнта, а також зменшується потреба у фармакологічних препаратах. У хворих значно підвищується якість життя. Ефект від такого лікування зберігається кілька років після завершення курсу лікування. СІТ діє не на симптоми алергії, а змінює характер реагування організму на алергени.

Суто вітчизняне напрацювання — розробка алергенів у вигляді цукрових драже, які дуже повільно розсмоктуються у порожнині рота. І тому введені до їхнього складу пилкові або побутові алергени мають змогу тривало контактувати із клітинами імунної системи й нормалізувати імунну відповідь хворого. Такі алергени зручно застосовувати, особливо це важливо під час лікування дітей, хворих на АЗ.

Тож без діагностичних і лікувальних алергенів неможливо уявити існування алергології й алергологів, які мають опікуватися мільйонами хворих на АЗ у країні. Препарати алергенів в Україні є, їхній спектр цілком достатній, щоб забезпечити діагностику й лікування хворих на алергію.

Майбутня наша діяльність буде спрямована як на підвищення якості виробництва препаратів алергенів, так і на поліпшення організації алергологічної служби в Україні з тим, щоб і застосування алергенів, і відповідні лабораторні, функціональні методи досліджень, лікувальні підходи не поступалися таким у найрозвиненіших країнах.

Роки експериментальних, наукових, клінічних досліджень колективу українських учених, безумовно, заслуговують присудження Державної премії України в галузі науки і техніки 2012 р., а висококваліфікований творчий колектив — високого звання лауреатів Державної премії.