Учора до Києва з офіційним візитом прибув президент Словаччини Андрей Кіска. На українській землі його гаряче привітав глава нашої держави Петро Порошенко. Дружній потиск рук і обійми біля президентської резиденції переросли в конструктивні переговори на найвищому рівні.

Ішлося про важливість міжнародної підтримки України в її інтеграції до ЄС та протидію агресії Росії. Торкнувшись ситуації на Донбасі, Петро Порошенко наголосив, що Україна чітко дотримується мінських домовленостей. Чого не можна сказати про супротивну сторону, яка не лише постачає зброю бойовикам, а й перекидає через кордон свої війська.

«Чергове підтвердження російської агресії, — сказав він, — було продемонстровано днями, коли наші військові взяли російських спецназівців, представників регулярних військ РФ, продемонстрували їх усьому світу, надавши неспростовні докази присутності збройних сил РФ на нашій території і російської агресії проти України».

Президенти обох країн домовилися зміцнювати енергетичне співробітництво. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

Петро Порошенко наголосив, що чисельність російських військ на Донбасі на різних етапах агресії становила від 4 до 14 тис. осіб. Йдеться не тільки про чисельність ворожих військ, а й про величезну кількість найсучаснішої зброї, зокрема ракети й зенітно-ракетні комплекси. І це не лише українські дані, а й відомості розвідок країн НАТО та інших джерел. Тож ситуація в Україні не є ні внутрішнім конфліктом, ні громадянською війною.

Саме тому нам такою важливою є підтримка світу. Петро Порошенко подякував словацькому колезі за рішучу позицію, яку той зайняв, засудивши анексію Криму зокрема та російську агресію в цілому. Він висловив сподівання, що на саміті Європейського Союзу 19 червня питання про продовження санкцій стосовно Росії буде пов’язане з повним виконанням мінських домовленостей

Зі свого боку Андрей Кіска наголосив, що всі сторони конфлікту мають виконувати мінські домовленості, а сам мирний процес повинен регулюватися і контролюватися міжнародними спостерігачами. На його переконання, Європейський Союз має бути єдиним, а скасування санкцій треба безпосередньо пов’язувати з реалізацією мінських домовленостей. Він ще раз підтвердив, що Словаччина не визнає незаконну анексію Криму, виступає за територіальну цілісність і суверенітет нашої держави і не проти розширення Європейського Союзу. Якщо Україна зацікавлена стати членом ЄС, то вона має такий шанс. Слід лише виконати всі технічні вимоги, які ставляться перед претендентом.

Звісно, під час переговорів порушували питання двостороннього співробітництва. Зокрема йшлося про пункти пропуску на українсько-словацькому кордоні, які незабаром мають запрацювати. «Ми намітили конкретні кроки зі співпраці у прикордонному форматі, — наголосив Петро Порошенко. — Я заслухав доповідь керівника Прикордонної служби про те, що ми найближчим часом маємо започаткувати роботу спільних пунктів пропуску, які сприятимуть і скороченню часу перетину нашого кордону дружби між Україною та Словаччиною, і рішучій боротьбі з корупцією при перетині кордону, коли спільний огляд зробить цю процедуру прозорою і ефективною».

Президенти сусідніх держав не обійшли увагою таку важливу проблему, як співпраця в енергетичній сфері, вкрай важливій для обох сторін. Очікуючи єдності Європейського Союзу в питаннях енергетичної безпеки, Петро Порошенко за приклад навів першу підписану угоду про будівництво газопроводу-інтерконектора з угорською компанією, що у підсумку зміцнило енергетичну безпеку України.

«Нам потрібно в енергетичній співпраці з Єврокомісією і Євросоюзом те саме — єдність Євросоюзу. Бо Україна не є однією країною, яка ризикує від політичного компоненту співпраці з «Газпромом», — наголосив Президент України і додав: — ми зі Словаччиною в одному човні, і єдине, в чому ми зацікавлені, — прибрати політичний компонент. Газ має бути звичайним товаром».

Президент Словаччини запевнив українського колегу, що його країна дотримуватиметься зобов’язань стосовно реверcного постачання газу до нашої країни, а питання енергобезпеки України та Євросоюзу будуть вирішуватися спільно.