Йшла 74-а хвилина матчу «Рапід» — «Динамо». Коли з лави запасних київської команди піднявся Лукман Аруна, автор цих рядків приречено сказав своєму сусідові по ложі преси віденського стадіону:

— Нігерійський легіонер змінює Беланду, щоб додати надійності в середині поля. Однак  додасть лише головного болю.

На жаль, сталося саме так. Уже в компенсований арбітром час свіжий і повний сил півзахисник не зумів використати фантастичний момент, який для нього створив гравець господарів. А під завісу зустрічі, наче необстріляний новачок, втратив м’яч біля центрального кола. Так в останній момент динамівці випустили з рук жадану перемогу.

За звання головного розчарування цього вечора з Лукманом може конкурувати Ленс. За рахунку  2:1 на користь гостей він міг усе вирішити одним ударом. Як гравець збірної Нідерландів не попав по м’ячу після відмінного прострілу, може пояснити тільки він. Боляче було дивитися на Тремулінаса, з-під якого забивалися обидва голи у ворота Максима Коваля. Схоже, забуває свої бомбардирські якості ще один новачок бронзових призерів української Прем’єр-ліги — Мбокані.

«Все починалося добре...» Фото з сайту u-14

Усі ці претензії на адресу динамівців абсолютно об∂рунтовані. Та, на мою думку, річ не лише  в цьому. Той же Тремулінас провалив домашній поєдинок проти «Генка». Наступні дві зустрічі на позиції лівого захисника відмінно провів молодий Євген Макаренко. Однак  минулого четверга цей перспективний футболіст спостерігав за грою у секторі разом з групою підтримки киян. Його прізвища не було навіть серед запасних.

Погодьтеся, досить дивний принцип ротації складу обрав Олег Блохін, який після стартової поразки залишився без своїх досвідчених помічників — Олексія Михайличенка, Андрія Баля та Юрія Роменського. Схожа ситуація і з форвардами. На старті чемпіонату Мбокані забиває 4 м’ячі в трьох іграх. Після цього несподівано в основному складі з’являється Браун Ідейє.

Результат цих перестановок ми побачили на полі «Ернст-Хаппель-Штадіону». Гольове відчуття так і не повернулося до нігерійця, а тим часом засумував на лаві запасних і екс-форвард бельгійського «Андерлехта».

...Восени 2010 року вболівальники вже були свідками подібної історії. Тоді груповий турнір Ліги Європи динамівці розпочали з домашньої нічиєї з білоруським клубом БАТЕ. Потім у гостях поступилися «Шерифу»  з Молдови — 0:2. Після закінчення гри у Тирасполі головний тренер біло-блакитних Валерій Газзаєв на прес-конференції повідомив журналістам, що залишає свою посаду. Наступного дня президент клубу Ігор Суркіс прийняв відставку: подякував російському спеціалістові за співпрацю і побажав успіху в подальшій роботі.

Три роки потому Андрій Ярмоленко та його партнери на старті євротурніру також набрали лише одне жалюгідне очко з шести можливих. Однак на відміну від гарячкуватого джигіта з Південної Осетії нинішній наставник команди сприйняв такий результат по-філософському.

— Турнір тільки починається, ще нічого не втрачено, — заспокоїв Олег Блохін численну групу українських журналістів у прес-центрі красеня «Ернст-Хаппель-Штадіону».

Напередодні єврокубкового четверга два інших учасники баталій Ліги Європи — «Дніпро» і «Чорноморець» — зустрічалися між собою в черговому турі української першості. Підопічні Хуанде Рамоса впевнено обіграли непростого суперника, перервавши переможну серію одеситів із семи поєдинків. Услід за цим Дмитро Безотосний та його партнери програли і міжнародну зустріч. У матчі проти молодої команди з Ендховена дався взнаки мінімальний міжнародний досвід головних виконавців одеського колективу. Адже моряки вперше в своїй історії грають в груповому турнірі Ліги Європи.

Щодо дніпропетровців, то до останнього часу команда в рідних стінах виглядала напрочуд упевнено: сім перемог і одна нічия. Минулого розіграшу дніпряни грали з іншим італійським клубом, «Наполі»: 3:1 — вдома і 2:4 — в гостях. Цього разу підопічним Хуанде Рамоса після несподіваної невдачі на «Дніпро Арені» доведеться сподіватися на реванш у Флоренції.