АКТУАЛЬНА ТЕМА

Керівництво країни готує дорожню карту реформи  місцевого самоврядування

Як і було обіцяно раніше,   восени центральна влада  взялася за належне врядування на місцевому рівні. 1 листопада, виступаючи перед учасниками Міжнародних муніципальних слухань в столичному Українському домі, Президент Віктор Янукович включив «зелене світло»  довгоочікуваній реформі місцевого  самоврядування.

Декларуючи свої наміри перед початком нашого шестимісячного головування в Комітеті міністрів Ради Європи, яке, нагадаю, розпочалося у травні цього року й добігає кінця через кілька днів, Україна визначила місцеву демократію одним з пріоритетів. І вірна своїм обіцянкам перед континентальною спільнотою, зрештою, за словами очільника нашої держави, переходить від слів до конкретних дій.  

Тож учасники зібрання почули від Президента, що саме безвідкладне проведення реформи місцевого самоврядування істотно посилить розвиток  України.  «Це — вимога часу,  сказав він. — Це те, що потрібно сьогодні, щоб дати новий поштовх розвитку економіки країни, розвитку регіонів».

Президент України назвав реформу місцевого самоврядування новим поштовхом розвитку країни.
Фото Андрія МОСІЄНКА

В. Янукович закликав керівників громад і територій брати активну участь у впровадженні реформи місцевого самоврядування. «Ви знаходитеся найближче до людей, знаєте їхні потреби. Наше з вами спільне завдання: зробити все, щоб поступово пішов процес децентралізації влади і передачі певних функцій на місця». Це, на думку керівника нашої держави, зробить всі без винятку території країни самодостатніми,  збалансує їхню економіку. «Яким шляхом  будемо йти, ми з вами повинні домовитися. Я чекаю від вас цієї ініціативи», — наголосив Президент.

Розпочата реформа, за словами Віктора Януковича, передбачає «капітальний ремонт» регіональної влади і місцевого самоврядування — саме тих сфер, за рівнем діяльності яких  громадяни оцінюють роботу всієї влади загалом. Багато що в управлінні країною у нас залишилося з часів радянської бюрократичної системи,  небезпідставно зауважив він. Лише центр перемістився до Києва, куди  місцеві очільники узвичаєно їздять за дотаціями. Це треба змінювати, створювати якісно нову систему управління. Результатом запропонованих змін повинні стати самодостатні громади й   потужні території з власними стратегіями інноваційного розвитку.

«Це найважливіше завдання, і ми будемо приділяти йому  стільки уваги, скільки потрібно», — зазначив глава держави.  Водночас, на його думку, реформа місцевого самоврядування  набуде завершеного вигляду лише після внесення змін до Конституції, які зачіпають адміністративно-територіальний устрій держави. Тобто йдеться про кардинальну перебудову всієї адміністративної системи управління.

З огляду на це, Президент запропонував у рамках роботи Конституційної асамблеї, яка готуватиме зміни до Основного Закону країни, провести широку дискусію щодо вибору оптимальних шляхів розвитку місцевого самоврядування, реформування системи місцевої влади й адміністративно-територіального устрою, залучивши до цього процесу авторитетних представників місцевого самоврядування та регіональної влади.

Звертаючись до учасників  Міжнародних слухань, Віктор Янукович ще раз підтвердив, що  європейська інтеграція України та її ефективна модернізація залишаються визначальними пріоритетами нашої держави.

Він нагадав, що минулого тижня ми отримали важливий сигнал від Європейського Союзу. «Європейський парламент у своїй резолюції підтвердив готовність до подальшої поглибленої співпраці з Україною і її історичний шанс стати невід’ємною складовою Європейського Союзу», - сказав глава держави. Та , за словами Президента, цей шанс буде реалізований тільки за умови незворотності реформ та успішної модернізації країни. 

За результатами Міжнародних муніципальних слухань «Розвиток належного врядування на місцевому та регіональному рівнях»  Віктор Янукович доручив відповідним органам розробити дорожню карту реформування місцевого самоврядування.

До речі,  ще влітку на засіданні Ради регіонів при Президентові України було ухвалено рішення  провести опитування щодо напрямків та пріоритетів формування системи вітчизняного місцевого самоврядування. На основі поданих пропозицій, науково-експертних розробок та урядових напрацювань Державний фонд сприяння місцевому самоврядуванню розробив «Головні стратегічні напрямки реформування місцевого самоврядування в Україні». Тож Віктор Янукович запропонував невідкладно розглянути цей документ і взяти його за основу при розробці дорожньої карти реформи місцевого самоврядування.